Θυμούνται ξανά… τον παλιό καλό καιρό, χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι – Αύξηση μισθού σε όλους από την 1η αυτού του μήνα – Πόσο φτάνει

January 15, 2025
Ξαναθυμούνται τον παλιό καλό καιρό, όπου χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι απολάμβαναν αύξηση μισθού από την 1η του μήνα. Πόσο θα φτάσει αυτή η αύξηση;

Θυμούνται ξανά… τον παλιό καλό καιρό, χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι – Αύξηση μισθού σε όλους από την 1η αυτού του μήνα – Πόσο φτάνει


Διαφ.

Αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός.

Ο κατώτατος μισθός για το 2025 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 870-880 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ ο κυβερνητικός στόχος προβλέπει την αύξησή του στα 950 ευρώ έως το 2027

Παράλληλα, ο μέσος μισθός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας τα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Εργάνης, το 2023 ο μέσος μισθός ανερχόταν στα 1.251 ευρώ. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 1.500 ευρώ, απαιτούνται ετήσιες αυξήσεις της τάξεως του 5,3%.

Το 2024, περίπου 560.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη.

Κατώτατος μισθός: Οι σίγουροι που θα δούνε αύξηση έως και 200 ευρώ το μήνα – Πότε έρχονται οι αλλαγές στις στέπες των εργαζομένων

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα κλειδώσει κοντά στα 870 ευρώ, μεικτά, από τον Απρίλιο του 2025 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, μέχρι το τέλος του 2027.

Που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός το 2027

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μεικτά έως το τέλος του 2027, οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και η τελική πρόταση της επιτροπής που κατατέθηκε στην αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, φωτογραφίζουν για τους μεν εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα αυξήσεις τουλάχιστον 40 ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους τουλάχιστον 20 ευρώ.

Στόχος είναι οι αποδοχές πλήρους απασχόλησης των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, να μην υπολείπονται του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, όπως αυτά θα καθορίζονται μέχρι το 2027.

Από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα, η επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου προτείνει, μάλιστα, αφενός τη διατήρηση της σχέσης αυτής μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αφετέρου την αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει από το άθροισμα:

Του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.

Του μισού του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Που

Τι προτείνει η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό

Η Επιτροπή προτείνει τη σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα. Έτσι, για το διάστημα έως το 2027, θα εφαρμοστεί το ισχύον σύστημα, με συμπλήρωση των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, ώστε να προστεθούν η αγοραστική δύναμη των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και η επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού της μεταβολής τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα 830 ευρώ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 830 ευρώ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα – Οι πολίτες άκουσαν την αλήθεια για τα Τέμπη – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται στην τοξικότητα.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα υπενθυμίζοντας το πόσο αδίστακτα μίλησαν για νοθεία στις εκλογές και με πόση ευκολία αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα.

Τέμπη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που τελικά απορρίφθηκε.

Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή αλλά κυρίως η συζήτηση που προηγήθηκε νομίζω ότι για όσους την παρακολούθησαν έδωσε απαντήσεις. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης

Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου πρόσθεσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη χθεσινή του ομιλία.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς υπενθύμισε πόσο αδίστακτα μίλησαν για νοθεία στις εκλογές και με πόση ευκολία αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι δεν συγκυβερνούμε με κανένα εξωθεσιμό κέντρο. Ο καθένας στον ρόλο του.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επερχόμενος ευρωεκλογές λέγοντας ότι μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαικό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες τονίζοντας ότι χρειάζονται ευρωβουλευτές και με δυνατή εθνική φωνή. Όπως σημείωσε, δε, στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για τον νέο κατώτατο μισθό ότι αυξάνεται και από 1η Απριλίου όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα, αύξηση 50 ευρώ.

Με τα μόνιμα μέτρα που λαμβάνουμε που θα ισχύουν και μετά το πέρας της κρίσης της διεθνούς ακρίβειας βαδίζουμε προς τον στόχο των 950 ευρώ στο τέλος της 4ετιας σημείωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα αλλά δεν επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής βάζοντας σε κίνδυνο την πτώση της ανεργίας

Αφού υπενθύμισε ότι για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψη εισηγήσεις επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων στη συνέχεια τόνισε ότι οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προυπηρεσία στον ιδιωτικό τομεά

Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις. Τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα όπου ξεπεράστηκαν ακόμα και οι προσδοκίες μας, έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα και προφανώς ο υπ. Ανάπτυξης γνωρίζει ότι η μάχει είναι συνεχιζόμενη μέχρι να φτάσουμε σε μόνιμη μείωση του πληθωρισμού συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας:

Αυτό το υπουργικό έχει την δική του ξεχωριστή σημασία αφενός με την αύξηση του κατώτατου μισθού που δηλώνει τη συνέπεια στις εξαγγελίες και την έναρξη των διαδικασιών του συνεδρίου του κόμματός μας.

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

– Εισήγηση από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου των πρωτοβουλιών: α) Νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα, β) Πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη του νομοσχεδίου: α) Αυστηροποίηση ποινών, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρεμβάσεις στον Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή και τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, β) Διατάξεις για τη νόμιμη μετανάστευση,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου: α) Εισαγωγή πλαισίου για αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, β) Παρεμβάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γ) Ρυθμίσεις για τους δικαστικούς υπαλλήλους,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γ) Ρυθμίσεις θεμάτων εποπτευόμενων φορέων,

– Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

– Εισήγηση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου σχετικά με την επιλογή Διοικητή Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: