Τυρόπιτα «ματάκια»: Πεντανόστιμη συνταγή για την «χαρούμενη» τυρόπιτα εύκολα & γρήγορα στο τραπέζι σας

January 21, 2025
Τυρόπιτα ματάκια: Γρήγορη και εύκολη συνταγή για μια νόστιμη τυρόπιτα που θα φέρει χαρά στο τραπέζι σας.

Τυρόπιτα ματάκια: Πεντανόστιμη συνταγή για την χαρούμενη τυρόπιτα εύκολα & γρήγορα στο τραπέζι σας


Διαφ.

Το τραπέζι της Κυριακής είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλη την οικογένεια να κάτσει μαζί στο ίδιο τραπέζι και να φάει το φαγητό που θα είναι μαγειρεμένο.

Μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις για το άτομο που μαγειρεύει είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει και εύκολες συνταγές, όπως μια τυρόπιτα που γίνεται αμέσως και είναι πεντανόστιμη.

Δείτε πως φτιάχνεται η τυρόπιτα ματάκια – Εύκολα και γρήγορα στο τραπέζι σας

width=800

Ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Είναι σχεδόν απίθανο να μην αρέσει σε κάποιον η τυρόπιτα σε όλες της μορφές! Πάντα η τυρόπιτα κοσμούσε τα παραδοσιακό και αγαπημένο οικογενειακό τραπέζι.

Τι θα χρειαστείτε για τα…ματάκια

  • 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο
  • 8 – 9 μεσαία αβγά
  • 3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο

Περνάμε στη πράξη

  • Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια
  • Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις.
  • Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει.
  • Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι

…έχει και συνέχεια!

Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.

  • Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους
  • Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει.

Μην την παραψήσουμε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.

Tips!

Το φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο τυρί, αυτό που λέμε της τσαντίλας είναι λίγο δυσεύρετο στις μέρες μας, αλλά αξίζει να το αναζητήσουμε. Το ανθότυρο είναι θαυμάσια εναλλακτική λύση, το ίδιο και η φρέσκια ανάλατη μυζήθρα (η μυζήθρα ίσως έχει περισσότερα υγρά).

Ότι κι αν επιλέξουμε φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας και γευστικό διότι όλη η νοστιμάδα αυτής της συνταγής βρίσκεται στο τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης πρέπει το τυρί να είναι καλά στραγγισμένο, χωρίς υγρά. Διαφορετικά θα γίνει νερουλό το μείγμα, δεν θα πλάθεται και θα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό.

Δείτε επίσης: Υπέροχη συνταγή: Ελαφριά τυρόπιτα με γιαούρτι

Σε αυτή την τυρόπιτα, το αλεύρι είναι υποστηρικτικό και όχι βασικό συστατικό. Αν προσθέσουμε πολύ αλεύρι, η τυρόπιτα ματάκια γίνεται στουπί, βαραίνει και καπελώνει την απαλή τυρένια γεύση της.

Πρέπει να είναι αφράτη, να καταλαβαίνουμε τη γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα του φρέσκου τυριού. Προσοχή λοιπόν στο καλοστραγγισμένο τυρί. Συνοδεύουμε την τυρόπιτα μας με σαλάτα της επιλογής μας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: