“Την έθαψαν ζωντανή 19 ετών”: Διάσημοι Έλληνες που έκλαψαν γοερά πάνω από το μνήμα για τα παιδιά τους
Διάσημοι Έλληνες, που αγαπήθηκαν από το κοινό, ήρθαν αντιμέτωποι με ανείπωτες τραγωδίες, “χάνοντας” τα παιδιά τους.
Με αφορμή την απώλεια της Μαίρης Βιδάλη, η οποία “έχασε” τον 34χρονο γιο της, Κάρολο Καραχάλιο, από καρκίνο και άλλοι διάσημοι Έλληνες έχουν περάσει τον ίδιο πόνο.
Ο ανείπωτος πόνος διάσημων Ελλήνων
Παντελής Ζερβός
Ο μεγάλος ηθοποιός, Παντελής Ζερβός, σε ηλικία 4 ετών, έχασε τη μητέρα του και 8 τον πατέρα του, ενώ οι συγγενείς του τον έστειλαν σε ορφανοτροφείο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο οικογενειακό δράμα, ο αγαπημένος ηθοποιός έμελλε να το ζήσει το καλοκαίρι του 1956, στο μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης.
Η γυναίκα και τα παιδιά του βρίσκονταν στο νησί και η μικρή κόρη του, Ευδοξούλα (12 ετών) θάφτηκε κάτω από τα ερείπια. Η γυναίκα του και οι άλλες δυο κόρες πρόλαβαν και βγήκαν απ’ το σπίτι και σώθηκαν. Και δε σταμάτησε εκεί το οικογενειακό δράμα, αφού τρία χρόνια μετά, όταν έγινε η εκταφή, διαπιστώθηκε πως το κοριτσάκι είχε θαφτεί ζωντανό.
Το κατάλαβαν, γιατί ο σκελετός του παιδιού δεν ήταν ανάσκελα, αλλά στο πλάι και με το στόμα ανοιχτό. Ο Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του το τρομερό μυστικό, ακόμα κι απ’ τη γυναίκα του. Το εξομολογήθηκε λίγο πριν από το τέλος του, σε κάποια συνέντευξη του.
Μέλπω Κωστή
Πριν λίγα χρόνια, η ηθοποιός Μέλπω Κωστή “έχασε” τον 16χρονο γιο της, Δημήτρη, ακαριαία σε ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα. Διερχόμενο όχημα παραβίασε φωτεινό σηματοδότη και έπεσε πάνω στη μηχανή που ο ίδιος οδηγούσε. Σε μια συγκινητική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγο καιρό μετά, στο Enjoy και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου, είχε υπογραμμίσει:
«Θέλει πολύ χρόνο για να περάσει ο πόνος και να διακοπεί η συναισθηματική σύνδεση. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, γιατί αυτή η απώλεια είναι αφύσικη και δεν τη χωράει ο ανθρώπινος νους. Αλλά το μυαλό μας και η ψυχή μας έχουν μεγάλη δύναμη και εμείς στη ζωή μας λειτουργούμε ένα πολύ μικρό κομμάτι τους. Νομίζουμε ότι ξέρουμε τις δυνατότητες της σκέψης μας, του σώματος μας, δεν τις γνωρίζουμε όμως.
Ο άνθρωπος που πενθεί πρέπει να βρει τα θετικά κομμάτια της ζωής και να συνεχίσει να περπατά στο δικό του μονοπάτι. Είναι εγωιστικό να πω “χάθηκε το παιδί μου, πονάω, κατεβάζω ρολά”, να αφεθώ σε αυτό το θλιβερό βίωμα, να χαθώ από τη φασαρία του κόσμο και να μη με νοιάζει κανένας άλλος άνθρωπος, ούτε τα άλλα μου παιδιά, ο άνδρας μου, οι φίλοι μου, οι συνάδελφοι μου, ο κόσμος όλος… Είμαι η μοναδική που έχασε το παιδί της για να τα εγκαταλείψω όλα; Προφανώς και όχι. Η ζωή συνεχίζεται. Και πως θα συνεχιστεί; Κρατώντας το μυαλό μου απασχολημένο με πολλή εργασία και διάβασμα. Εγώ απευθύνθηκα και σε γιατρό και έκανα ψυχοθεραπεία. Ζήτησα ψυχολογική υποστήριξη».
Κώστας Γιαννόπουλος
Ο Κώστας Γιαννόπουλος έχασε τον γιο του Ανδρέα, σε πολύ μικρή ηλικία, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου του 1995. Έμπνευση και επιθυμία του παιδιού του ήταν και το «Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο ο πατέρας του έκανε πράξη προσφέροντας κοινωφελές έργο.
Όπως είχε επισημάνει: «Ο Ανδρέας ήταν ένα παιδί που μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του, το δικό του μήνυμα για το πώς θα ήθελε να είναι ένας σύλλογος, όπως τον είπε εκείνος το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μέσα από αυτές προσπάθησε να μας περάσει ένα μήνυμα. Μέσα από την αγωνία του κατά τις στιγμές που ήταν έτοιμος να φύγει από τη ζωή. Κατάφερε να κάνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματικότητα και να στηρίξει πάνω από 1.600.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργήσει υποδομές, κουλτούρα, απόψεις γύρω από το πώς πρέπει να στηρίζουμε τα παιδιά. Μακριά από συμπόνια, μακριά από φιλανθρωπίες και όλα αυτά τα ταπεινά συναισθήματα που δεν συνάδουν με την ταπεινή αθωότητα. Είναι πολύ δύσκολο μερικές φορές να μπορέσω να ισορροπήσω μέσα μου την επιτυχία του Ανδρέα αλλά και την απώλειά του.
Είναι δύσκολο μετά από 24 χρόνια να μπορέσω να αποδώσω αυτό που αισθάνομαι, γιατί υπερτερεί, ότι ακόμα υπάρχει μέσα από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Τον αναφέρουν οι οικογένειες που σώθηκαν τα παιδιά τους από σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο Ανδρέας για μένα ήταν ολόκληρος ο κόσμος, όπως είναι και ο Νίκος, ο αδελφός του. Έφυγε δεν υπάρχει πλέον, αλλά υπάρχει το «Χαμόγελο του Παιδιού, που το αντικατέστησε. Υπάρχει για μένα, γιατί αν δεν ήταν αυτός, ίσως κι εγώ να μην υπήρχα. Έτσι προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που έλεγε, αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε».
Διάσημοι Έλληνες που “έχασαν” τα παιδιά τους
Οδυσσέας Σταμούλης
Ο 11χρονος γιος του ηθοποιού, έφυγε από τη ζωή το 2023, μετά από πνιγμό σε παραλία της Ικαρίας και έκτοτε όλα είναι διαφορετικά για εκείνον.
Όπως είχε σημειώσει ο ηθοποιός: «Αυτή η χρονιά ήταν ένας εφιάλτης, δεν το συζητώ. Αγγελούδια, παιδάκια, γονείς χάνουν κάθε μέρα… Μερικά από αυτά τυχαίνει να έχουν έναν πατέρα, ας το πούμε αναγνωρίσιμο, δημόσιο πρόσωπο. Δεν μιλάω, λοιπόν, γι’ αυτό και ούτε θα μιλήσω, γιατί είναι σαν να έχει η δικιά μου απώλεια μεγαλύτερη βαρύτητα από των άλλων. Θέλω να σας πω ότι η απώλεια έχει ακριβώς την ίδια αξία και ο πόνος είναι αφόρητος με τον ίδιο τρόπο για όλους τους γονείς, είτε τον ξέρεις είτε δεν τον ξέρεις. Ήταν πολύ χυδαίο που ερχόντουσαν έξω από το θέατρο, με την έννοια που είπα πριν. Ότι ήταν σαν να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η δική μου απώλεια από οποιουδήποτε ανθρώπου. Δεν μίλησα ποτέ ούτε κάλεσα κανέναν να του πω για τον πόνο μου».
Γιώργος Γεωργίου
Όπως έχει αποκαλύψει: «Ο γιος μου έφυγε από τη ζωή εξαιτίας μιας σπάνιας νόσου. Όταν η πρώτη μου γυναίκα έμαθε ότι η ασθένεια του γιου μας δεν έχει επιστροφή, πήγε να αυτοκτονήσει. Σηκώθηκα το πρωί, είδα τα μαλλιά μου άσπρα, έτρωγα ψίχα ψωμί και έσπαγαν τα δόντια μου, από τη στεναχώρια. Η μεγάλη πληγή για μένα ξέρεις ποια ήταν; Τον κοίταζα κι έλεγα… τι αισθάνεται αυτό το παιδί μέσα του; Δεν τον ρώτησα ποτέ. Ούτε αυτός μου το είπε, αλλά καταλάβαινα τι ψυχολογικά είχε μέσα του».
Αριστοτέλης Ωνάσης
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένας από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ελλάδας, έχει πράγματι βιώσει την τραγωδία της απώλειας του γιου του. Ο γιος του, Αλέξανδρος Ωνάσης, πέθανε σε ηλικία μόλις 25 ετών, το 1973, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γαλλία. Αυτό το γεγονός είχε μεγάλο αντίκτυπο στον Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς η απώλεια ενός τέτοιου νέου και ταλαντούχου ανθρώπου είναι πάντα μια βαθιά πληγή για οποιονδήποτε γονιό.
Χρήστος Χωμενίδης
Όπως είχε αναφέρει ο συγγραφέας για την απώλεια του τριών μηνών γιου του: «Είχε ένα φρικτό ατύχημα στο μπάνιο. Λιποθύμησε η μητέρα του και πνίγηκε. Σχεδόν αρχαιοελληνικό δεν είναι; Κι αυτό έγινε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Και να φανταστείτε πως εγώ είμαι ένας άνθρωπος που νομίζει πως ελέγχει τα πάντα! Μερικές φορές όμως μαθαίνεις με τον πιο βίαιο τρόπο πως τα δεδομένα δεν είναι τελικά δεδομένα».
Επτά διάσημοι Έλληνες που πάλεψαν με την κατάθλιψη και μίλησαν ανοιχτά για την “μάχη” τους
Διάσημοι Έλληνες έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές που βίωσαν.
Επτά διάσημοι Έλληνες πάλεψαν με την κατάθλιψη
Χρύσα Ρώπα
Η Χρύσα Ρώπα μίλησε ανοιχτά για την μάχη της με την κατάθλιψη. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε υπογραμμίσει «ήταν μία περίοδος που δεν μπορούσα να διαχειριστώ κάποια πράγματα στη ζωή μου. Έπρεπε να βρω τι μου κάνω και για αυτό τα μάζεψα και πήγα στην Αρχαία Επίδαυρο. Δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι άλλοι. Εγώ έχω κατάθλιψη. Παίρνω αγωγή γιατί πιστεύω πολύ στη χημεία. Έχω πολύ καλούς γιατρούς που αυτό το αντιμετωπίζουμε σαν ίωση. Απλά η Ελλάδα είναι εσωστρεφής κι εγωκεντρική. Εγώ είχα ακούσει για το burn-out πριν από 25 χρόνια, εδώ δεν αργήσαμε ούτε φτάσαμε».
Έλενα Παπαρίζου
Η Έλενα Παπαρίζου έχει μιλήσει για την περίοδο της κατάθλιψής της πολλές φορές. Μία από αυτές ήταν στο «Πρωινό» και στον Πέτρο Κωστόπουλο. Όπως είπε, η ίδια αντιμετώπισε τη φοβία της για το σκοτάδι και αγοραφοβία.
Αντώνης Καφετζόπουλος
Και ο Αντώνης Καφετζόπουλος εξομολογήθηκε πως αντιμετωπίζει κατάθλιψη, επισημαίνοντας «είμαι σε μόνιμη κάτω βόλτα και σε μόνιμη κατάθλιψη. Έχουμε και ένα ιστορικό στην οικογένειά μας, είναι κληρονομικό. Όταν τα πράγματα έφταναν στο απροχώρητο, έκανα αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι: ζητούσα βοήθεια από κάποιον ειδικό».
Σταμάτης Μαλέλης
Ο Σταμάτης Μαλέλης μίλησε για την κατάθλιψη που πέρασε και μάλιστα έχει γράψει δύο βιβλία σχετικά, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα site, το Kontasou.com, για να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.
Όπως είχε σημειώσει «όταν νόμιζαν όλοι ότι ήμουν ένας παντοδύναμος διευθυντής ειδήσεων, εγώ κλεινόμουν σε ένα δωμάτιο και δεν μπορούσα να δω φως. Δεν ευχαριστήθηκα μια επιτυχία που είχα στην τηλεόραση. Υπέφερα. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου το αφιερώνω στους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την κατάθλιψη, θέλω να βοηθήσω. Ειναι ύπουλη αρρώστια».
Η μάχη με την κατάθλιψη επτά διάσημων Ελλήνων
Λάμπης Λιβιεράτος
Όπως είχε εξομολογηθεί ο τραγουδιστής «ζήτησα μια ιατρική βοήθεια, όπως χιλιάδες κόσμος. Μπήκα στην ψυχιατρική κλινική με συμβουλή του γιατρού μου, και δική μου πρωτοβουλία. Πάρα πολλοί άνθρωποι πια παίρνουν αντικαταθλιπτικά. Δεν είναι σπάνιο, ούτε ασυνήθιστο. Έτσι, έγινε και με μένα. Στο νοσοκομείο είδα ανθρώπους με πολύ πιο σοβαρά προβλήματα από τα δικά μου. Χρειάστηκα ιατρική βοήθεια και τη ζήτησα. Τώρα είμαι πολύ καλύτερα, είμαι μια χαρά».
Ελευθερία Ρήγου
Η Ελευθερία Ρήγου είχε αναφέρει «το φαγητό ήταν παρηγοριά για μένα. Έτρωγα για παρηγοριά, από ανία και από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μου το έλεγε η μητέρα μου και ο πρώην σύζυγός μου, αλλά εγώ συνέχιζα να κάνω κακό στον εαυτό μου. Και εκεί ήρθε η ψυχοθεραπεία. Ήταν ό,τι καλύτερο έχω κάνει για τον εαυτό μου. Είμαι λίγο επιρρεπής στην αδράνεια. Μου αρέσει η βολή μου. Κάποια στιγμή έπεσα σε κατάθλιψη και άρχισα να παίρνω αντικαταθλιπτικά, τα οποία παχαίνουν».
Παναγιώτα Βλαντή
Η Παναγιώτα Βλαντή είχε αποκαλύψει «περνάω κατάθλιψη, τόσο με τη δουλειά μου, όσο και με προσωπικά μου ζητήματα. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι ανασφάλεια. Όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα στον τόπο σου, όντας μέρος του κοινωνικού συνόλου, αισθάνεσαι τη μαυρίλα της εποχής. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν πια κατάθλιψη».
Πηγή