Πάτησε αυτό το κουμπί στο κινητό σου για 30 δευτερόλεπτα – Θα ενεργοποιηθεί η μυστική λειτουργία που δεν ξέρει κανείς
Εάν πατήσετε το κουμπί για 30 δευτερόλεπτα στο κινητό, ενεργοποιείται η μυστική λειτουργία.
Ένα πολύ μικρό κόλπο που όλοι πρέπει να γνωρίζουν, πολύ ενδιαφέρον, αφορά το WhatsApp, μια εφαρμογή που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή και που μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλη ευελιξία στην αποστολή οποιουδήποτε τύπου μηνύματος, τόσο κειμένου, όσο και φωνής.
Ένα πολύ μικρό κόλπο που όλοι πρέπει να γνωρίζουν
Τα φωνητικά μηνύματα, ειδικότερα, είναι σίγουρα μία από τις λειτουργίες που έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, επειδή βρίσκονται στα μισά του δρόμου μεταξύ του κλασικού μηνύματος SMS και της κλήσης, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι πιο δύσκολη. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί το WhatsApp είχε τόσο βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο και εξακολουθεί να αναπτύσσεται σήμερα.
Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα ήταν σαφής μόνο αρκετούς μήνες μετά την κυκλοφορία και οι χρήστες αρχικά δεν ήξεραν τι θα άλλαζε και τι θα συνέβαινε πραγματικά. Στην πραγματικότητα, αντικειμενικά, υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Τα φωνητικά μηνύματα έχουν χρονικό όριο στην κατάσταση, οπότε για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το κουμπί για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να μιλήσετε, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος να το χρησιμοποιήσετε.
Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε φωνητικά μηνύματα εντός της κατάστασής σας, πρέπει να ανοίξετε την εφαρμογή, να μεταβείτε στην καρτέλα “Κατάσταση” και, στη συνέχεια, να πατήσετε στο εικονίδιο στυλό και, στη συνέχεια, να πατήσετε παρατεταμένα το κουμπί εγγραφής για να αρχίσετε να μιλάτε. Προφανώς, ο μέγιστος χρόνος για τον οποίο μπορείτε να το κάνετε είναι περιορισμένος, οπότε πρέπει πρώτα να σκεφτείτε τι θέλετε να πείτε, επίσης επειδή το μοιράζεστε στο δικό σας κράτος και δεν είναι ένα προσωπικό μήνυμα που προωθείτε σε άλλο άτομο.
Με αυτό το σύστημα, ωστόσο, είναι πολύ απλό και ακόμη και εκείνοι που δεν είναι ειδικοί στον τομέα μπορούν εύκολα να το δοκιμάσουν με λίγα κλικ.
Κι ομως 9 στους 10 δεν ξέρουν την διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δυο κουκίδες στα κινητά
Οι φωτεινές κουκίδες στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων, είτε σε iPhone είτε σε Android, είναι σχεδιασμένες για να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με τη χρήση της κάμερας ή του μικροφώνου από εφαρμογές. Αποτελούν μέρος των ρυθμίσεων απορρήτου και ασφάλειας του λειτουργικού συστήματος, προστατεύοντας τους χρήστες από πιθανές καταχρήσεις.
Τι σημαίνουν οι πορτοκαλί και πράσινες κουκίδες στο κινητό σας
Συσκευές iPhone
- Πορτοκαλί κουκίδα: Υποδεικνύει ότι το μικρόφωνο χρησιμοποιείται από κάποια εφαρμογή.
- Πράσινη κουκίδα: Δείχνει ότι η κάμερα ή και το μικρόφωνο χρησιμοποιούνται.
Συσκευές Android
- Πράσινη κουκίδα: Εμφανίζεται όταν κάποια εφαρμογή έχει πρόσβαση είτε στην κάμερα, είτε στο μικρόφωνο, είτε και στα δύο.
Προστασία απορρήτου
Είναι σημαντικό να ελέγχετε ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί αυτές τις λειτουργίες:
- Ρυθμίσεις Αδειών: Στις ρυθμίσεις της συσκευής σας, μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην κάμερα ή το μικρόφωνο.
- Αναίρεση Αδειών: Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο ή θεωρείτε ότι μια εφαρμογή δεν χρειάζεται αυτές τις άδειες, μπορείτε να τις ανακαλέσετε.
Οι ενδείξεις αυτές προσφέρουν διαφάνεια και αυξάνουν την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, αποτρέποντας κακόβουλες εφαρμογές από το να χρησιμοποιούν τη συσκευή σας χωρίς τη συναίνεσή σας.
Έκτακτη Προειδοποίηση Google: Σβήσε Τώρα αυτές τις Εφαρμογές από το Κινητό σου
Η Google έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με πολλές επικίνδυνες εφαρμογές που διατίθενται στο Google Play Store και που ενδέχεται να κοστίσουν ακριβά στους χρήστες τους. Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές, γνωστές ως SpyLon, είναι σχεδιασμένες να προσελκύουν χρήστες με υποσχέσεις εύκολου κέρδους, αλλά κρύβουν σοβαρούς κινδύνους.
Προειδοποίηση από την Google για επικίνδυνες εφαρμογές
Οι εφαρμογές αυτές έχουν τη δυνατότητα να:
- Αποκτούν Πρόσβαση σε Προσωπικά Δεδομένα: Μετά την εγκατάσταση, οι χρήστες καλούνται να εγγραφούν και να εισάγουν προσωπικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες και στοιχεία τραπεζικών καρτών.
- Επιχειρούν να Ξεγελάσουν τους Χρήστες: Οι εφαρμογές ζητούν άδειες που επιτρέπουν την πρόσβαση στις επαφές, στα μηνύματα, στη μνήμη του τηλεφώνου, ακόμα και στο μικρόφωνο και την κάμερα.
- Απειλούν τους Χρήστες με Εκβιαστικά Μηνύματα: Μετά τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων, οι χρήστες λαμβάνουν απειλητικά μηνύματα για να τους πιέσουν να εγγραφούν σε πρόσθετες υπηρεσίες.
Οι αλλαγές που θα δουν οι χρήστες
Η McAfee, η οποία έχει προειδοποιήσει τους χρήστες, αναφέρει ότι οι εφαρμογές αυτές προσεγγίζουν εκατομμύρια χρήστες λόγω της διαθεσιμότητάς τους στο Google Play. Οι χρήστες που τις έχουν εγκαταστήσει και έχουν μοιραστεί τα δεδομένα τους έχουν αναφέρει ότι και οι οικογενειακοί τους φίλοι έλαβαν παρόμοια απειλητικά μηνύματα.
Συστάσεις για τους Χρήστες
- Αποφυγή Εγκατάστασης: Συνιστάται στους χρήστες να αποφεύγουν την εγκατάσταση εφαρμογών που υπόσχονται εύκολα κέρδη και να ελέγχουν τις άδειες που ζητούν.
- Ενημέρωση Ασφαλείας: Είναι καλό να διατηρούν ενημερωμένο το λογισμικό ασφαλείας τους και να είναι προσεκτικοί με τις εφαρμογές που κατεβάζουν.
- Αναφορά Εφαρμογών: Σε περίπτωση που εντοπιστούν επικίνδυνες εφαρμογές, οι χρήστες θα πρέπει να τις αναφέρουν στην Google για να προστατευθούν και άλλοι χρήστες.
Πηγή