Μήπως το κάνεις κι εσύ; Η επιστήμη εξήγησε γιατί πολλοί σκεπάζονται για να κοιμηθούν χειμώνα-καλοκαίρι
Το σκέπασμα στον ύπνο, όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι, δεν είναι απλώς θέμα συνήθειας ή άνεσης, με τους ειδικούς να δίνουν την εξήγησή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ειδικούς, η αίσθηση του να είμαστε καλυμμένοι, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προάγει τη χαλάρωση και μειώνει την εγρήγορση του σώματός μας.
Το σκέπασμα προσφέρει πιο ήρεμο και ποιοτικό ύπνο
Με βάση έρευνα από το Τμήμα Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε το 2011, η πίεση που ασκείται από τις κουβέρτες, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Επίσης, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Flinders και Adelaide βρήκαν ότι οι κουβέρτες και γενικά τα σκεπάσματα στον ύπνο, μπορούν να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες, προσφέροντας αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.
Αν και οι κουβέρτες χρησιμοποιούνται συχνά για παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ή Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν το άγχος, αντί να το μειώσουν.
Αν το παθαίνεις πρέπει να μάθεις τον λόγο – Γιατί νιώθουμε ότι πέφτουμε από ψηλά όταν μας παίρνει ο ύπνος;
Ο ύπνος, κυρίως ο βραδινός, είναι πολύ σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία, αλλά πολλές φορές διαταράσσεται από ένα τίναγμα, μία απολύτως φυσιολογική αντίδραση και δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία.
Το “υπναγωγικό τίναγμα” διαταράσσει τον ύπνο
Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι ένα απομεινάρι της εποχής που κοιμόμασταν στα δέντρα. Αν ένιωθες ότι έχανες την ισορροπία σου, το σώμα σου έστελνε ένα γρήγορο τράνταγμα για να αρπάξεις το κλαδί και να μην γίνεις πρωινό για κάποιο πεινασμένο αρπακτικό.
Αν έχεις πιει μπόλικο καφέ, είσαι πιεσμένος ή έχεις ξενυχτήσει για το νέο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς, το σώμα σου δεν ξέρει πώς να χαλαρώσει σωστά. Οπότε, όταν αρχίζει τη διαδικασία να μπει στο «off», γίνεται ένα μικρό bug στο σύστημα.
Πως μπορεί να μην διαταράσσεται ο ύπνος
Απόφυγε την καφεΐνη μετά το απόγευμα.
Φτιάξε μια ρουτίνα ύπνου για να καταλάβει το σώμα σου ότι είναι ώρα να «κλείσει».
Κάνε διαλογισμό ή απλά μερικές βαθιές αναπνοές.
Πηγή