Από εκεί ανοίγει… χωρίς ανοιχτήρι: Έχετε δει αυτή την μικρή κουκκίδα στο καπάκι των μπουκαλιών – Κανείς δεν ξέρει τι κάνει
Αυτό το καπάκι του μπουκαλιού είναι πιθανότατα κατασκευασμένο με έναν μηχανισμό ή ένα αδύναμο σημείο κάτω από τη μικρή, ορατή κουκκίδα.
Με την εφαρμογή πίεσης σε αυτό το σημείο, το καπάκι χαλαρώνει και ανοίγει χωρίς να απαιτείται άλλο εργαλείο. Αυτός ο μηχανισμός αξιοποιεί τον μοντέρνο σχεδιασμό για να κάνει το άνοιγμα της φιάλης ευκολότερο και πιο προσιτό για όλους.
Λεπτομερή βήματα για τη χρήση αυτής της δυνατότητας
Εντοπίστε την τελεία:
Βρείτε τη μικρή, ευδιάκριτη κουκίδα στο πάνω μέρος του καπακιού στο μπουκάλι. Αυτή η κουκίδα έχει σχεδιαστεί ειδικά για να δείχνει πού πρέπει να ασκηθεί πίεση.
Εφαρμογή πίεσης:
Τοποθετήστε το δάχτυλό σας στην κουκίδα και πιέστε σταθερά προς τα κάτω για μερικά δευτερόλεπτα. Εάν ο σχεδιασμός είναι σωστός, αυτή η πίεση θα ενεργοποιήσει τον ενσωματωμένο μηχανισμό του καπακιού.
Το καπάκι θα πεταχτεί:
Αφού ασκήσετε αρκετή πίεση, το πώμα θα πρέπει να απελευθερωθεί με έναν ήχο που σκάει, δίνοντάς σας πρόσβαση στο περιεχόμενο της φιάλης. Δεν χρειάζεται ανοιχτήρι μπουκαλιών.
Απολαύστε το ποτό σας:
Μόλις αφαιρέσετε το καπάκι, μπορείτε να απολαύσετε το περιεχόμενο εύκολα.
Γιατί είναι αυτός ο σχεδιασμός χρήσιμος;
Ευκολία στην καθημερινή ζωή:
Δεν χρειάζεται να μεταφέρετε ανοιχτήρι μπουκαλιών, καθιστώντας το ιδανικό για πικνίκ, υπαίθριες συγκεντρώσεις ή αυθόρμητες στιγμές που δεν υπάρχει ανοιχτήρι. Εξοικονομεί χρόνο και προσπάθεια, ειδικά όταν ανοίγετε πολλά μπουκάλια.
Καινοτομία και φιλικότητα προς τον χρήστη:
Αυτός ο σχεδιασμός απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών, από παιδιά έως ενήλικες, διασφαλίζοντας ότι ο καθένας μπορεί να ανοίξει το μπουκάλι χωρίς τεχνικές γνώσεις ή εργαλεία. Είναι μια καινοτόμος λύση που δίνει προτεραιότητα στην απλότητα και την ευκολία χρήσης.
Δυνατότητα φιλική προς το περιβάλλον:
Μειώνοντας την εξάρτηση από τα παραδοσιακά μεταλλικά ανοιχτήρια, αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον σχεδιασμό ανακυκλώσιμων καπακιών ή να εμπνεύσει άλλες βιώσιμες καινοτομίες συσκευασίας.
Ζητήματα ασφάλειας
Αν και η λειτουργία είναι βολική, ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις ασφαλείας που πρέπει να έχετε υπόψη:
Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα πίεσης:
Πιέστε απαλά αλλά σταθερά. Η υπερβολική δύναμη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το μπουκάλι να γλιστρήσει ή να χυθεί το περιεχόμενό του.
Προσοχή στις αιχμηρές άκρες:
Εάν το καπάκι σπάσει ακανόνιστα, μπορεί να αφήσει αιχμηρές άκρες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Ελέγξτε το άνοιγμα του μπουκαλιού πριν το πιείτε.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή:
Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι που χρησιμοποιείτε είναι σχεδιασμένο με αυτήν τη δυνατότητα. Η απόπειρα αυτής της μεθόδου σε ένα κανονικό καπάκι ενδέχεται να μην έχει αποτέλεσμα και μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
Περιορισμοί διαθεσιμότητας:
Αυτή η δυνατότητα περιορίζεται πιθανώς σε συγκεκριμένες μάρκες ή προϊόντα, επομένως δεν θα έχουν όλα τα μπουκάλια αυτού του τύπου καπάκι.
Ζητήματα αντοχής:
Η επαναλαμβανόμενη χρήση τέτοιων καπακιών θα μπορούσε να φθείρει τη λειτουργικότητά τους, οδηγώντας σε περιστασιακές βλάβες στο μηχανισμό.
Συμβουλές για μέγιστη απόδοση:
Εάν δυσκολεύεστε να ανοίξετε το πώμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την άκρη μιας σκληρής επιφάνειας για να πιέσετε την κουκίδα.
Αποθηκεύστε τα μπουκάλια σε δροσερό και ξηρό μέρος για να διασφαλίσετε ότι ο μηχανισμός του πώματος παραμένει άθικτος και λειτουργικός.
Αλλάζουν και πάλι τα πλαστικά μπουκάλια: H νέα μεγάλη αλλαγή μετά το μη αφαιρούμενο καπάκι
Τα πλαστικά μπουκάλια αλλάζουν και πάλι.
Στο Μπαλί, οι παραλίες του είναι πλημμυρισμένες από πλαστικά, τα οποία, φτάνουν επίσης από όλο τον κόσμο. Τα θαλάσσια ρεύματα που μεταφέρουν απόβλητα που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν διαμορφώσει μια νέα καρτ ποστάλ με πλαστικά όλων των μεγεθών και χρωμάτων. Αυτοί οι τόνοι αποβλήτων ταξιδεύουν μέσω της θάλασσας μέχρι να προσαράξουν στην ακτή, ωστόσο, υπάρχουν και μικροπλαστικά που καταλήγουν μέσα στη θαλάσσια πανίδα και, τελικά, μετά από ένα μακρύ ταξίδι, πίσω στο στομάχι μας. Αυτό που πετάμε επιστρέφει με πολύ πιο επικίνδυνο τρόπο, επειδή δεν μπορούμε να το δούμε με γυμνό μάτι. Αντιμέτωπη με αυτό το σενάριο, το οποίο είναι τόσο νέο όσο και παλιό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να αντιστρέψει την παλίρροια.
Το 2019 εγκρίθηκε η οδηγία σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, η οποία καθορίζει μια σειρά υποχρεώσεων για τις εταιρείες του τομέα. Οι στόχοι αυτοί είχαν διαφορετικές προθεσμίες από τις οποίες έπρεπε να εφαρμοστούν τα μέτρα. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μέτρα που έχουμε με πιο οπτικό τρόπο στα χέρια μας είναι αυτό των πωμάτων μπουκαλιών που συνδέονται με το υπόλοιπο δοχείο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι.
Ο κανονισμός ορίζει ότι τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που απαριθμούνται στο μέρος Γ του παραρτήματος και έχουν πλαστικά καλύμματα και καπάκια μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο εάν τα καλύμματα και τα καπάκια παραμένουν προσαρτημένα στον περιέκτη κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης φάσης χρήσης του εν λόγω προϊόντος.
Μεταξύ των προϊόντων που περιλαμβάνονται στην ομάδα Γ του παραρτήματος της κανονιστικής αποφάσεως περιλαμβάνονται οι περιέκτες ποτών χωρητικότητας έως τριών λίτρων. Ωστόσο, εξαιρούνται από την υποχρέωση εκείνα που είναι κατασκευασμένα από γυαλί ή μέταλλο, με καπάκια και καπάκια από πλαστικό· και περιέκτες ποτών που προορίζονται και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.
Αλλαγή στη σύνθεση των φιαλών
Η οδηγία αυτή περιλαμβάνει επίσης μια νέα αλλαγή για τις πλαστικές φιάλες που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2025. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή, αλλά για συνθετική. Το άρθρο 6 του κειμένου ορίζει ότι οι φιάλες ποτών που απαριθμούνται στο μέρος ΣΤ του παραρτήματος, των οποίων το κύριο συστατικό στην κατασκευή είναι τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (φιάλες PET) περιέχουν τουλάχιστον 25 % ανακυκλωμένο πλαστικό. Επηρεάζει τα ίδια δοχεία που πρέπει να έχουν το καπάκι κολλημένο στη φιάλη. Πρόκειται για ένα μέτρο που επηρεάζει τις εταιρείες που εργάζονται με αυτά τα προϊόντα, καθώς οι πολίτες δεν θα παρατηρήσουν τη διαφορά.
Ο πόλεμος κατά των μικροπλαστικών
Στα τέλη Οκτωβρίου 2023, τέθηκε σε ισχύ ένας άλλος κανονισμός προς όφελος της μείωσης των πλαστικών και των μικροπλαστικών. Η ΕΕ απαγόρευσε την πώληση προϊόντων στα οποία έχουν προστεθεί σκοπίμως μικροπλαστικά, όπως απορρυπαντικά, καλλυντικά, παιχνίδια ή γκλίτερ, μεταξύ άλλων, με στόχο την πρόληψη της απελευθέρωσης στο περιβάλλον περίπου μισού εκατομμυρίου τόνων αυτών των συνθετικών σωματιδίων.
Το πεδίο εφαρμογής του νέου κανονισμού περιλαμβάνει κοκκώδες υλικό πλήρωσης που χρησιμοποιείται σε συνθετικές αθλητικές επιφάνειες. καλλυντικά στα οποία τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται για πολλαπλές χρήσεις, όπως απολέπιση, μικροσφαιρίδια ή απόκτηση συγκεκριμένης υφής, αρώματος ή χρώματος· απορρυπαντικά, μαλακτικά, γκλίτερ, λιπάσματα, φυτοϋγειονομικά προϊόντα, παιχνίδια, φάρμακα ή προϊόντα υγιεινής, μεταξύ πολλών άλλων.
Σταματήστε το αμέσως: Να γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια, μεγάλος κίνδυνος
Πολλοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να γεμίζουμε ξανά τα μίας χρήσης πλαστικά μπουκάλια με νερό, επιδιώκοντας να εξοικονομήσουμε χρήματα και να περιορίσουμε τον όγκο των πλαστικών αποβλήτων που παράγουμε. Εν τούτοις, επειδή αυτά τα μπουκάλια δεν είναι κατασκευασμένα για πολλαπλές χρήσεις, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της επαναχρησιμοποίησής τους.
Η κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών συνεχίζει να είναι αστρονομική, με περίπου ένα εκατομμύριο να πωλούνται κάθε λεπτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η μαζική παραγωγή απορριμμάτων καταλήγει κυρίως σε σκουπιδότοπους, συμβάλλοντας σε μια αυξανόμενη πρόκληση για το περιβάλλον.
Το sciencalert έκανε σε οκτώ ειδικούς την ερώτηση “Είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού;”. Οι απαντήσεις τους συνέκλιναν κατά 75% στο “μάλλον ναι”…
Από τι είναι φτιαγμένα τα πλαστικά μπουκάλια νερού:
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού ποικίλλουν στο υλικό τους, αλλά τα περισσότερα μπουκάλια μίας χρήσης είναι κατασκευασμένα από πλαστικό PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Το PET είναι ένα διαυγές, ελαφρύ πλαστικό που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία πολλών τροφίμων και ποτών.
Είναι εγκεκριμένο ως ασφαλές για επαφή με τρόφιμα και ποτά σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι πιθανό οι χημικές ουσίες αυτές να προκαλέσουν καρκίνο;
Πολλά διαδικτυακά άρθρα ισχυρίζονται ότι η επαναχρησιμοποίηση μπουκαλιών νερού μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο λόγω της απελευθέρωσης ορισμένων χημικών από το πλαστικό.
Μία χημική ουσία για την οποία πολλοί άνθρωποι ανησυχούν είναι η BPA (διφαινόλη A). Η BPA μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας δυνητικά ζητήματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και τον μεταβολισμό. Η BPA δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή φιαλών PET αλλά μπορεί να βρεθεί σε άλλα, πιο άκαμπτα πλαστικά, όπως το πολυανθρακικό. Παρ’ όλα αυτά, μια μελέτη διαπίστωσε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (5 ng / L) BPA σε εμφιαλωμένο νερό PET. Δύο άλλες μελέτες δεν βρήκαν αυτήν τη χημική ουσία, επομένως αυτό το εύρημα δεν είναι πειστικό.
Ένα διαφορετικό χημικό, το αντιμόνιο, χρησιμοποιείται ως καταλύτης για την παραγωγή ΡΕΤ. Το αντιμόνιο δεν θεωρείται καρκινογόνο κατά την κατάποση, αλλά μπορεί να προκαλέσει έμετο και διάρροια. Μια μελέτη του 2008 δοκίμασε τα επίπεδα αντιμονίων στα εμπορικά διαθέσιμα εμφιαλωμένα νερά. Διαπίστωσαν ότι είχε γίνει κάποια διαρροή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι ποσότητες ήταν πολύ χαμηλότερες από αυτές που θεωρούνται επικίνδυνες. Η συγκέντρωση στην οποία το αντιμόνιο γίνεται επικίνδυνο είναι περίπου 6 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις αντιμονίου ξεκίνησαν στα 0,195 ppb και αυξήθηκαν στα 0,226 ppb μετά από τρεις μήνες στους 22 βαθμούς Κελσίου.
Το αντιμόνιο δεν είναι η μόνη χημική ουσία που έχει μελετηθεί στο εμφιαλωμένο νερό. Έχει διερευνηθεί μια ολόκληρη σειρά χημικών ουσιών από πλαστικοποιητές έως μέταλλα. Αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ορισμένες χημικές ουσίες, όπως το αντιμόνιο, που διαρρέουν στο εμφιαλωμένο νερό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Τι γίνεται με τα μικροπλαστικά;
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Βρίσκονται σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 93% των πρόσφατα ανοιγμένων πλαστικών μπουκαλιών νερού, περιείχε κάποια ήδη μικροπλαστικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέτασε τους πιθανούς κινδύνους των μικροπλαστικών, αλλά με βάση τα τρέχοντα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο δρ. Umar Abdulmutalib από το Πανεπιστήμιο του Surrey λέει: Τα καινούργια πλαστικά μπουκάλια ενδέχεται να περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά σε σύγκριση με τα χρησιμοποιημένα.
Ο δρ. Marek Cuhra από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας στη Νορβηγία πιστεύει επίσης ότι το πόσιμο νερό από ένα χρησιμοποιημένο και πλυμένο πλαστικό μπουκάλι είναι ασφαλέστερο από ένα ολοκαίνουργιο μπουκάλι. Η ομάδα του διαπίστωσε ότι ψύλλοι νερού μεγάλωναν και αναπαράγονταν καλύτερα σε πλαστικούς σωλήνες που είχαν πλυθεί με ζεστό νερό από ό,τι σε νέα πλαστικά δοχεία.
Συμπερασματικά:
Από τους οκτώ ειδικούς, οι έξι απάντησαν ότι είναι μάλλον ασφαλές να επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού.
Μελέτες χημικών διαρροών και μικροπλαστικών διαπίστωσαν ότι αυτές συμβαίνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι απίθανο να προκαλέσουν σοβαρές απειλές για την υγεία, εκτός εάν τα πλαστικά μπουκάλια εκτίθενται επανειλημμένα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ο πιο πιθανός κίνδυνος είναι αυτός της μόλυνσης, οπότε αν χρησιμοποιείτε ξανά ένα πλαστικό μπουκάλι νερό, θυμηθείτε να το πλένετε τακτικά.
Πηγή