Το άχαστο κόλπο των Συνεργείων Καθαρισμού: Έτσι βγάζουν λίπη, βρωμιά και μαυρίλες, πάνω από τις λευκές πρίζες και τους διακόπτες

January 29, 2025

Το άχαστο κόλπο των Συνεργείων Καθαρισμού: Έτσι βγάζουν λίπη, βρωμιά και μαυρίλες, πάνω από τις λευκές πρίζες και τους διακόπτες


Διαφ.

Οι διακόπτες και οι πρίζες αποτελούν εστία μόλυνσης μέσα στο σπίτι, αφού τους πιάνουμε συνεχώς, είτε με λερωμένα, είτε με καθαρά χέρια και σπάνια τους καθαρίζουμε.

Το κόλπο για καθαρούς διακόπτες

Στα περισσότερα σπίτια, οι πρίζες και οι διακόπτες έχουν λευκό χρώμα και συνήθως πρέπει να γίνουν πολύ βρώμικα, για να παρατηρήσουμε ότι θέλουν καθάρισμα.

Εκτός, όμως, από τις βρωμιές που συγκεντρώνουν, μπορεί να κιτρινίσουν, για τρεις λόγους.

#1 – Συχνή χρήση

Έχει παρατηρηθεί ότι διακόπτες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, όπως του μπάνιου ή της κουζίνας, κιτρινίζουν πιο γρήγορα. Πολύ λογικό αν της πιάνουν συνέχεια και πολλά χέρια.

#2 Το κάπνισμα και η νικοτίνη

Σε εσωτερικούς χώρους αν καπνίζετε, τότε ανάμεσα σε άλλα κιτρινίζουν και οι διακόπτες.

#3 Ο Ήλιος

Πρίζες και διακόπτες που εκτίθονται συνέχεια στον ήλιο, τείνουν να κιτρινίζουν πολύ πιο γρήγορα. Γενικά ο ήλιος επηρεάζει τα πλαστικά και είτε τα ξεθωριάζει, αν είναι χρωματιστά, είτε τα κιτρινίζει αν είναι λευκά.

Ευτυχώς, δεν χρειάζονται πολύ συχνό καθάρισμα. Όσοι καθαρίζουν τους διακόπτες και τις πρίζες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού έχουν ρεύμα και αν δεν μπορεί κάποιος να το κάνει μόνος, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ηλεκτρολόγο.

Αρχικά από εργαλεία θα χρειαστούν μόνο ένα μικρό, ίσιο κατσαβίδι για την αφαίρεση και για το καθάρισμα, μία λεκάνη, υγρό πιάτων, μια παλιά οδοντόβουρτσα ή πινέλο και ζεστό νερό.

Αφαίρεση

Κατεβάζουμε ΠΑΝΤΑ τον γενικό διακόπτη, προτού ασχοληθούμε με κάτι που σχετίζεται ή βρίσκεται κοντά σε παροχή ρεύματος.

Εάν πρόκειται για διακόπτη, τοποθετούμε το κατσαβίδι στο κενό σημείο μεταξύ διακόπτη και πλαισίου και στη συνέχεια τραβάμε τον διακόπτη προς τα έξω μέχρι να βγει. Έπειτα εντοπίζουμε τα σημεία στα οποία κουμπώνει το πλαίσιο του διακόπτη, τοποθετούμε το κατσαβίδι σε ένα από αυτά και τραβάμε προς τα έξω έως ότου βγει και αυτό.

Εάν πρόκειται για διπλό διακόπτη, εκτελούμε την ίδια διαδικασία, με την μόνη διαφορά ότι αφαιρούμε έναν-έναν τους διακόπτες.

Για την αφαίρεση της πρίζας, εντοπίζουμε την κεντρική βίδα που είναι εμφανής στο κέντρο της, ξεβιδώνουμε, αφαιρούμε το πλαίσιο και στη συνέχεια την πρίζα.

Εύκολος ο καθαρισμός των διακοπτών

Καθαρισμός

Τοποθετούμε όλα τα κομμάτια που αφαιρέσαμε, σε μία λεκάνη

Ρίχνουμε λίγο υγρό πιάτων

Ρίχνουμε ζεστό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά

Με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα πινέλο, τρίβουμε καλά τους διακόπτες, τις πρίζες και τα πλαίσιά τους μέχρι να δούμε ότι καθαρίζουν.

Ξεπλένουμε

Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε επιμελώς μέχρι να μην υπάρχει ίχνος νερού ή υγρασίας

Σχετικά με την επανατοποθέτηση, για τις πρίζες, κουμπώνουμε πρώτα την πρίζα, στη συνέχεια το πλαίσιο και τέλος βιδώνουμε την κεντρική βίδα.

Για τους διακόπτες κάνουμε το αντίθετο. Δηλαδή κουμπώνουμε πρώτα το πλαίσιο και στη συνέχεια τον διακόπτη.

Εάν το κιτρίνισμα δεν υποχωρήσει μετά και το καθάρισμα, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την αγορά καινούργιων διακοπτών και πριζών.

Πpoσoχή: Mηv αφήνεις τον φορτιστή σου στην πρίζα αν δεν τον χρησιμοποιείς, οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Μία συνήθεια που έχουμε όλοι είναι να αφήνουμε το φορτιστή στην πρίζα ενώ δεν τον χρησιμοποιούμε με τους λογαριασμούς να έρχονται φουσκωμένοι.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έναν φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα όταν δεν φορτίζει καμία συσκευή; Ο λόγος θα σας εκπλήξει δυσάρεστα

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για σωστή και εσφαλμένη χρήση φορτιστών. Ωστόσο, μερικά από αυτά βασίζονται στην αλήθεια. Ένα παράδειγμα για όλους είναι αυτό που λέει ότι ο φορτιστής δεν πρέπει να αφήνεται στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιείται .

Το πιο κοινό επιχείρημα είναι ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς. Ωστόσο, αυτός δεν απέχει πολύ από τον μοναδικό λόγο, αν και αποδεικνύεται δικαιολογημένος. Μάθετε ποια είναι τα άλλα επιχειρήματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στη σωστή χρήση των φορτιστών.

Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει γιατί καίει ρεύμα.

Δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή επαναφόρτιση, αυτός ο λόγος δεν είναι αμελητέος.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσους φορτιστές έχετε στο σπίτι – εάν ζείτε σε ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο έφηβα παιδιά, η απογραφή θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό .

Φορτιστής κινητού τηλεφώνου – 4x, φορτιστής φορητού υπολογιστή – 4x, φορτιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου – 2x, φορτιστής έξυπνου ρολογιού και άλλες συσκευές – 3x. Έτσι θα έχετε συνολικά 13 φορτιστές.

Εάν τα αφήνατε όλα στην πρίζα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα χωρίς καμία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτά, η ετήσια κατανάλωσή τους θα ήταν περίπου 185 Wh ετησίως για έναν φορτιστή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός αν και είναι μικρή η πιθανότητα.

Ίσως το πιο αγαπημένο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς όταν ο φορτιστής είναι «άδειος». Είναι πιθανό να κουνάτε το χέρι σας σε αυτό, αλλά είναι πιο σωστό να το σκεφτείτε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν φορτιστές σε πρίζες χαμηλής συχνότητας, επομένως είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν να τους αποσυνδέσουν . Παρόλο που όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς – και είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: