Θρήνος Τώρα: Πέθανε ο Πασίγνωστος Έλληνας Νομικός
Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ρόζος, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η είδηση της απώλειάς του προκάλεσε συγκίνηση στον νομικό και δικαστικό κόσμο, καθώς και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του.
Η πορεία του στον δικαστικό χώρο
Ο Νίκος Ρόζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, αποκτώντας μεταπτυχιακούς τίτλους στο Δημόσιο Δίκαιο και στην Ιστορία του Δικαίου και των Κοινωνικών Θεσμών. Η σταδιοδρομία του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ξεκίνησε το 1978, όταν διορίστηκε εισηγητής κατόπιν διαγωνισμού. Προήχθη σε πάρεδρο το 1983, ενώ το 1996 έλαβε τον βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας. Το 2013 ανήλθε στον βαθμό του αντιπροέδρου του ΣτΕ, θέση που κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Συμβολή στο δίκαιο και την εκπαίδευση
Ως μέλος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, ο Νίκος Ρόζος συμμετείχε ενεργά σε υποθέσεις που αφορούσαν περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε συστηματικά σε νομικά περιοδικά. Επίσης, δίδαξε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της νέας γενιάς νομικών. Διετέλεσε πρόεδρος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκφράζοντας τη θλίψη της για την απώλεια του Νίκου Ρόζου, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Νίκου Ρόζου, ενός εξέχοντος δικαστικού λειτουργού, που λάμπρυνε τους θεσμούς.
Ο Νίκος Ρόζος δεν ήταν μόνον δεινός νομικός, αλλά και άνθρωπος με ευρύτατη καλλιέργεια. Στη μακρά σταδιοδρομία του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο απολύτως δίκαια έφθασε μέχρι τη θέση του Αντιπροέδρου, υπήρξε ανυποχώρητος υπερασπιστής και του γράμματος και του πνεύματος του Νόμου. Άνθρωπος με οξυμμένη αίσθηση του δικαίου, υψηλή αντίληψη του δημοσίου συμφέροντος και ακλόνητες δημοκρατικές πεποιθήσεις, υπηρέτησε τόσο την επιστήμη και την δικαστική πράξη, πλάθοντας για τους συλλειτουργούς του ένα παράδειγμα άξιο κάθε μίμησης.
Προσωπικά, είχα την σπάνια τύχη να συνεργαστώ μαζί του ήδη από την πρώτη μου θητεία ως Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, όταν είχε καθοριστική, πραγματικά αναντικατάστατη συμβολή στην κατάρτιση του αρχαιολογικού νόμου, που αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως. Και να τον έχω πολύτιμο συνεργάτη, ως άμισθο σύμβουλο, ως Υπουργός, κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Οι γνώσεις του, οι συμβουλές του, η βαθιά πείρα και συγκρότησή του, τα οποία μοιραζόταν εντελώς αφειδώλευτα, ήταν εξαιρετικά πολύτιμες.
Στην οικογένειά του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».
Λίνα Μενδώνη : Εγκαινίασε την έκθεση «Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς»
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών την έκθεση «Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς», παρουσία του επίτιμου προέδρου-διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου, Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ.
????Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σε έργα Πολιτισμού στη Φωκίδα.
????Εγκαίνια της έκθεσης «Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς»
Δείτε τι συζητήθηκε και πληροφορίες για την έκθεση
????https://t.co/I4h8T0UePl#culture #Δελφοί #MinCultureGr pic.twitter.com/HbiIgjRhFc
— Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (@cultureGR) September 23, 2021
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, είναι προϊόν της επιστημονικής συνεργασίας του Μουσείου του Λούβρου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Όπως πληροφόρησε η υπουργός στον χαιρετισμό της, εντάσσεται στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 από την Επανάσταση του 1821 και συνδέεται στενά -στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας- με τη μείζονα επετειακή έκθεση, που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και διοργανώνεται από το Μουσείο του Λούβρου με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919».
Η έκθεση στο Λούβρο, στην οποία τα ελληνικά μουσεία μετέχουν με εξαιρετικής σημασίας έργα, όπως για παράδειγμα η Αφροδίτη της Μήλου, θα εγκαινιαστεί την επόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στον χαιρετισμό της, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «δεν ήταν τυχαία η εξέλιξη των Δελφών σε κέντρο του αρχαίου κόσμου, όπως δεν είναι τυχαία και η διατήρηση της αίγλης και της ακτινοβολίας τους έως σήμερα, που οδήγησε στην αναγνώριση του ιερού και του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς του περιβάλλοντος ως παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού. Το Δελφικό Τοπίο συνιστά δικαίως ένα σύμβολο εξέχουσας πανανθρώπινης σημασίας, εγγεγραμμένο στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Συγχρόνως, συνιστά μία διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία, ένα brand name με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο. Σε αυτά ακριβώς τα παγκόσμιας και διαχρονικής αξίας στοιχεία των Δελφών αποτίει φόρο τιμής η Έκθεση “Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς”». Η έκθεση των Δελφών περιλαμβάνει 28 σπάνια αριστουργήματα από τις συλλογές του Λούβρου -αρχαιότητες ελληνικής, αιγυπτιακής και κυπριακής προέλευσης, οι παλαιότερες των οποίων ανάγονται έως το 1400 π.Χ., καθώς και έργα τέχνης των 17ου, 18ου και 19ου αιώνα- που έχουν κατανεμηθεί σε ενότητες στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκονται σε άμεση συνομιλία με ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του.
«Αντικείμενο αυτής της συνομιλίας είναι οι ουμανιστικές καταβολές και οι προεκτάσεις της λατρείας του Πυθίου Απόλλωνα, η πνευματική ακτινοβολία των Δελφών διαμέσου των αιώνων, η επίδραση της απολλώνιας μυθολογίας στην ευρωπαϊκή πολιτική φιλοσοφία και τέχνη, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τα έργα της γαλλικής ζωγραφικής.
Συγχρόνως, αντικείμενο αυτής της συνομιλίας είναι και μία νέα επίκαιρη θεώρηση της δελφικής αρχαιολογίας, ως αφορμή για προσωπικό και συλλογικό αναστοχασμό των σύγχρονων “προσκυνητών” του δελφικού Μαντείου για το παρόν και το μέλλον του κόσμου υπό το πρίσμα του “απολλώνιου φωτός”», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.
Η υπουργός Πολιτισμού,Λίνα Μενδώνη, δεν παρέλειψε να απευθύνει, «για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό από επιστημονικής και αισθητικής πλευράς εγχείρημα και τη μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρει να θαυμάσουμε μαζί στον ίδιο χώρο ορισμένα από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος», «θερμότατες ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στο πρόσωπο της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Νάνσυς Ψάλτη και σε όλο το προσωπικό της Εφορείας, καθώς βεβαίως και προς τη διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου και ιδιαίτερα τον καθηγητή Μαρτινέζ, για την παραχώρηση των θησαυρών από τις συλλογές του.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες απευθύνονται και προς την πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, κ. Δήμητρα Φιλίππου, για τη μουσική πλαισίωση της αποψινής εκδήλωσης και την εν γένει προσφορά της στους Δελφούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή