Αλλάζει ραγδαία ο Καιρός: Το Vortex έσπασε – Έρχεται στην Ελλάδα αυτό που “έτρεμαν” οι μετεωρολόγοι
Ο καιρός τον Φεβρουάριο αναμένεται ν’ αλλάξει, καθώς το κλίμα της άνοιξης που επικρατεί αυτή τη στιγμή δε θα συνεχιστεί διότι υπάρχει επιδείνωση.
Το τελευταίο διάστημα είχαμε ανοιξιάτικο καιρό στη χώρα μας, όμως κάτι τέτοιο θα σταματήσει να υπάρχει για το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου, καθώς έρχονται κρύα.
Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό τον Φεβρουάριο – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες
Τον … ανοιξιάτικο καιρό που επικρατεί προς στιγμήν στην χώρα, ανατρέπει ο Φεβρουάριος με ένα σπάνιο φαινόμενο να κάνει την εμφανισή του.
Σύμφωνα με ανάρτηση του προγνώστη Θεοφάνη Χατζηγρίβα το σπάσιμο του vortex φέρνει έναν περίεργο καιρό τον δεύτερο μήνα του 2025, ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει… περίεργη κινητικότητα.
Δείτε τι αναφέρει:
Απότομα χιόνια και στα πεδινά – Πότε και για πόσο
Αλλάζει εκ νέου το σκηνικό του καιρού και ο χειμώνας επανέρχεται δριμύτερος.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο προγνώστης καιρού Θεοφάνης Χατζηγρίβας ήδη από την Κυριακή η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες.
Αναλυτικά αναφέρει:
Αλλαζει το σκηνικό του Καιρού από την ερχόμενη Κυριακή και απο τα δυτικα αρχικά με βροχές και μπορες ,και μέσα στη νέα εβδομάδα με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα και επιλεκτικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά.
Αυτη η κατάσταση θα κρατήσει αρκετές ημέρες, με ενδιάμεσο διάλειμμα, και εκ νέου κρύο μεχρι τα,τέλη του μήνα όπως σας είχα,ενημερώσει σχετικά σε μακροπροθεσμη εκτίμηση.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ
Για σήμερα πάντως η ΕΜΥ προβλέπει σχεδόν αίθριο καιρό με αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 18 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Ποδαρικό με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες -σε αντιδιαστολή με την εποχή- κάνει σήμερα Σάββατο 01/02 ο Φεβρουάριος, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας η μέγιστη θα φτάσει τους 19 και 20 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην από τις αρχές της εβδομάδας, με την θερμοκρασία να υποχωρεί κατά 3 έως 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και τους βοριάδες να ενισχύονται. Αλλαγή, που θα σημάνει το τέλος για τις Αλκυονίδες ημέρες, που διανύσαμε το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του: «Οι βροχές θα επηρεάσουν κυρίως τις περιοχές του “βορείου ρεύματος” (ανατολικά και νότια). Διακρίνεται πάντως τάση δημιουργίας χαμηλού στη Κεντρική Μεσόγειο μετά το πρώτο δεκαήμερο -που συνήθως φέρνει πολλές βροχές».
Αλλαγή στον καιρό προβλέπει από τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα, από τις 4 του μήνα και έπειτα και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος δεν αποκλείει τη βαρυχειμωνιά, αλλά επισημαίνει ότι είναι νωρίς ακόμα για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά. Σύμφωνα με την πρόβλεψη νέο βαρομετρικό χαμηλό θα έρθει από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, θα περάσει στη κεντρική Μεσόγειο και θα κινηθεί ανατολικά καταλήγονται στην χώρα μας.
Αίθριος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 16 βαθμούς ενώ στα κεντρικά και νότια θα αγγίξει το μεσημέρι τους 18 με 19 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Πρόγνωση για την Κυριακή
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες αναμένονται στα δυτικά κεντρικά και τα βόρεια την Κυριακή με πιθανότητα για λίγες παροδικές βροχές στα βόρεια. Μετά το μεσημέρι θα αρχίσει να βρέχει στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 15 βαθμούς, από 5 έως 17 στα κεντρικά και νότια πεδινά και από 9 έως 19 στα νησιά του νότιου Αιγαίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ και στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί ενισχυμένοι στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Πρόγνωση για την Δευτέρα
Την Δευτέρα αναμένονται βροχές αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια και από το βράδυ και στα βόρεια. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει το μεσημέρι στα βόρεια τους 14 βαθμούς, τους 16 στα κεντρικά και νότια και τους 18 με 19 στα νησιά του νότιου Αιγαίου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5-6 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες, με ένταση έως 4 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης το βράδυ από τα βόρεια.
Όπως αναφέρει το Weather Analysis Greece
Αναλυτικά αναφέρει:
Αρχίζει και διαμορφώνεται σιγα σιγά το σκηνικο του καιρού για μετα τις 2 του μηνός, οπου αρχικά απο Δευτέρα 3 του μηνός μια διαταραχή απο τα δυτικά θα φέρει βροχές στις 3 και 4 του μηνος και καποια χιόνια στα ψηλά ορεινά την Δευτέρα(στην βορεια Ελλάδα προς αργα βράδυ Δευτέρας – πρωι Τριτης, ισως προλαβει και χιονισει και πολυ χαμηλοτερα για λιγο) και χαμηλοτερα Τριτη, μιας και από την Δευτερα το βραδυ θα αρχίσει και μια ψυχρη μεταφορά απο τα βορεια-βορειοανατολικα φέρνοντας κρύες αεριες μάζες(όχι μεγάλο ψυχος παντως, αλλά αρκετά κρυο) σε ολη την Ελλάδα και οι οποιες θα μας συντροφεύσουν για πολλες μερες(μπορει και 10 ή και παραπανω) απο οτι φαινεται αφου ο Σιβηρικός αντικυκλώνας θα μας έχει σε μια συνεχή ροη κρύου απο Σιβηρια, ενω και θα ενισχυθεί αυτος ο αντικυκλωνας και απο εγκατασταση για λιγο Σκανδιναβικού και κινηση αυτου του κλειστού πεδίου υψηλών πιέσεων ανατολικοτερα ενισχυοντας την ροη του Σιβηρικου.
Βεβαια μιας και ο αυλώνας όπως φαίνεται θα μείνει μακριιά μας ανατολικα στην Τουρκία, το επιφανειακο χαμηλο του αυλωνα θα μεινει και αυτο πολυ ανατολικά, οπότε οι ισοβαρεις στον Ελλαδικο χώρο θα ειναι αραιες γενικα και ετσι ουτε ιδιαιτερες συγκλισεις ανεμων θα υπαρξουν, ουτε ιδιαιτερο lake effect προς τα ηπειρωτικά(τα στριμ θα ειναι σε πολλες στάθμες ΒΔ, οπότε ξηρά και μόνο Εύβοια και Κρήτη πχ θα δεχτει καποιον υετο lake effect που θα εχει βαθος απο επιφανεια εως τα 1800-2000 μέτρα πχ περιπου), ενω και με τον αυλωνα εκει μεταφορά θετικου στροβιλισμου σε Ελλαδα δεν θα υπαρχει εκτός της αρχικής εσόδου του αυλωνα, οπότε γενικα οι αιτιες να υπαρξει υετος ασημαντες οπότε οι ηλιοφανειες στα ηπειρωτικα θα κυριαρχουν, ακομα και στις προσηνεμες στον ΒΑ ανεμο περιοχές(λιγοτερες ηλιοφανειες εκει βεβαια) που θα εχουν μεν κλεισιματα καιρου αλλά λιγα για ενα 5ημερο με αρκετο κρυο.
Ήλιος με κάποια δόντια βεβαια, αφου θα εχει ενα σχετικο κρυο, μιας και τα μεσημέρια ο ήλιος θα αυξάνει την αισθηση της θερμοκρασιας αλλά τα βραδια και τα πρωινα θα εχει αρκετο κρυο και παγετο τα πρωινα μιας και οι ανεμοι σε πολλες ηπειρωτικες περιοχες θα ειναι ασθενεις εως ανυπαρκτοι και θα υπαρξουν αναστροφες.
Ετσι, οι χιονοπτώσεις θα ειναι ελαχιστες γενικα μετα την Τριτη, με τον υετο να πεφτει σε καποιες προσηνεμες περιοχες στους ανεμους του Αιγαιου, υπο μορφη χιονιου στα ορεινα και ημιορεινα και πιο χαμηλα βροχης, με περιστασιακα να κατεβαινουν και πιο χαμηλα, δυσκολα βεβαια τα πραγματα για τα πεδινα που θα δουν ελαχιστα χιόνια.
Στην γειτονική Τουρκία αντιθετα, ενας καλος χιονιάς είναι προ των πυλων, μιας και ο οχι και ιδιατερα δυνατος βεβαια αυλωνας, θα καταληξει εκει, οπότε και θα εχουν καλο lake effect τα βορεια παράλια στην Μαύρη Θαλασσα, θα υπαρξει θερμο μετωπο που θα σαρωσει τα κεντρικα και ανατολικά της Τουρκιας με πιθανη επιμονη θερμη συσφιξη κιολας στα ανατολικα της, καθως και ισχυρες συγκλισεις σε κεντρικη και ανατολικη Τουρκια, οπότε γενικα θα δουν πολλά φαινομενα χιονιου και στα ορεινα και στα πεδινα.
Η Κωνσταντινουπολη (επαρχια) θα χιονιστει και μαλιστα καλα στο ανατολικο της τμημα, αλλά τα πραγματα ειναι δυσκολα για την πολη της Κωνσταντινουπολης αφου ναι μεν θα χιονισει αλλά θα παλευει και με χιονονερα και βροχες, ενω βεβαια μιας και η θεση του αυλωνα δεν κλειδωσε τελειως ακομα, τα πραγματα ως προς το χιονι δεν κλειδωσαν ακομα αφου η θεση του αυλωνα την επηρεαζει παρα πολυ στο πόσα θα ειναι τα φαινομενα υετου και πόσο το κρυο.
Ενω αυτη τη στιγμη τα κεντρικα και τα δυτικα νερα της Μαυρης Θαλασσας ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ! Εχει θερμοκρασιες το νερο(τα πρωτα 30 εκατοστα απο επιφανεια) που αντιστοιχουν σε αρχες Μαΐου στα κλιματικα 1971-2000!! Ειναι τρομερο!
Αυτο για επαρχια Κωνσταντινουπολης θα φερει τρομερη εκρηξη στην ασταθεια και αρα στο lake effect και αρα στα φαινομενα αλλά ομως ταυτοχρονα και περαιτερω θερμανση των κατερχομενων ψυχρων αεριων μαζων με απροσδιοριστα αποτελεσματα στο χιονι. Γενικα θα υπαρξουν δηλαδη πολυ αυξημενες θερμοκρασιες αερα λογω των πολυ αυξημενων θερμοκρασιων των υδατων και αρα οι ακτες και οι περιοχες κοντα σε αυτες θα χασουν αρκετα σε υψη χιονιου και σε θερμοκρασιες, ενω τα φαινομενα υετου θα ειναι εντονοτερα.
Δινω ενδεικτικα εναν χάρτη χιονο-φαινομενων οπου στην Ελλαδα αφορα κυριως ορεινα και ημιορεινα οπως ειπαμε αφου στα πεδινα απειροελαχιστα πραγματα(οχι οτι στα ορεινα μας θα εχει και κατι ιδιαιτερο βεβαια, μόνο σε Διρφη, Λευκα Ορη, Ψηλορειτη, Ολυμπο, Αγραφα(Δευτερα-Τριτη), Παρνασσο να πεσουν καπως αξια λογου χιόνια).
Δινω και εναν χαρτη με τις αποκλίσεις θερμοκρασιων για το διαστημα 3-8 Φλεβαρη, οπου φαινεται οτι επιτελους θα μπουμε σε μια κρυα περιοδο, μιας και ο Γεναρης σε πολλες περιοχες της κεντρικης και νότιας Ελλαδας θα μπει στο τοπ 10 ή και τοπ 3 των πιο θερμων Ιανουαριων ολων των εποχων.
Πηγή