Δυστυχώς: Σήμανε συναγερμός από τον Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στη Σαντορίνη – Έρχεται από ώρα σε ώρα, ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αμοργού
Για «προσεισμική ακολουθία» κάνει λόγο ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για τους αλλεπάλληλους σεισμούς που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη.
Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook λόγω των σεισμών οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο με τα παλαιά κτίρια όσο και με την περίπτωση που εν τέλει το ρήγμα δώσει πιο δυνατό σεισμό και προκληθεί τσουνάμι.
Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
«Καλημέρα σας Το φαινόμενο συνεχίζεται ποιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια προσεισμική ακολουθία.
Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να μη διατυμπανίζει δημόσια ότι έστειλε σκηνές (δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ), σκύλους, ειδικούς διασώστες ειδικούς γιατρούς κλπ.
Σε καμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος.
Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;) ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Από την άλλη υπάρχουν επίσημα πορίσματα ότι το πολύ να κάνει 5-5,5 Ρίχτερ που δεν θα επηρεάσουν το νησί! Τη νύχτα μόνο είχαμε 4,9. Δεν ισχύουν αυτά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις διαστάσεις και το ιστορικό των ρηγμάτων. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα…
Αποφάσισα από χθες να μην ακολουθήσω το γαϊτανάκι της μαϊντανοποίησης (παρά τα άπειρα καλέσματα που είχα από τα ΜΜΕ και τα ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν) αλλά δεν θέλω να βλέπω τον κάθε αναρμόδιο να εκφέρει προσωπικές απόψεις για το ένα λεπτό δημοσιότητας.
Υπάρχουν υπεύθυνοι φορείς που θα έπρεπε να καλούνται με τους εκπροσώπους τους.
Στο διά ταύτα:
1. Όσων τα σπίτια είναι στατικώς προβληματικά είτε λόγω κατασκευής ή λόγο θέσης (πχ είναι σε ασταθή πρανή) ας τα αποφύγουν οι κάτοικοι.
2. Αυτό ισχύει και για τα γειτονικά νησιά.
3. Ορθώς ο Δήμος όρισε χώρους καταφυγής τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι κάτοικοι.
4. Όπως ανέφερα προσοχή στις ακτές για την περίπτωση τσουνάμι. Και εδώ να τοποθετηθούν ταμπέλες με οδηγίες για το που θα καταφύγει ο κόσμος στη περίπτωση τσουνάμι. Το τι θα πρέπει να κάνουν στη περίπτωση αυτή το ανέφερα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
5. Να εφαρμόσουν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα ελάττωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.
6. Να αποκλειστούν οι περιοχές γύρω και κάτω από τα ασταθή πρανή.
Φυσικά και όλα όσα ανακοίνωσε η έμπειρη επιτροπή σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου η οποία απαρτίζεται από διεθνούς κύρους έμπειρους επιστήμονες.
Σχετικά με το αν η δράση έχει σχέση με το ηφαίστειο ένα έχω να πω. Μήπως έχει; Όταν ανεβαίνει το μάγμα και αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές ενεργοποιούνται κάποια τοπικά ρήγματα τα οποία μετά με το φαινόμενο ντόμινο ενεργοποιούν άλλα; Διαβάσατε τις χθεσινές απόψεις ξένων σεισμολόγων. Πάντως τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…Εύχομαι να διαψευστώ».
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ: «Τρέμει» η Αμοργός – 2 σεισμοί 4,8 και 4,7 Ρίχτερ μέσα σε λίγα λεπτά – Ερημώνει η Σαντορίνη – Μεγάλη ανησυχία για τα νησιά μας
Πολύ δύσκολες είναι οι καταστάσεις που βιώνει ο κόσμος στις Κυκλάδες τις τελευταίες μέρες και κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα συνεχιστεί όλη αυτή η κρίσιμη κατάσταση.
Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Αμοργό μέσα σε λίγα λεπτά πραγματοποιήθηκαν δύο σεισμοί, την ίδια ώρα που οι επιστήμονες παίρνουν τα δικά τους μέτρα, για να προλάβουν κατάστασεις.
Τέλος να αναφέρουμε ότι οι σεισμοί που έπληξαν την Αμοργό ήταν συνολικά 4,7 και 4,8 ρίχτερ με τους κατοίκους του νησιού να ανησυχούν για το μέλλον και την κατάσταση που επικρατεί.
Νέο σοκ: Δύο σεισμοί στην Αμοργό – Δείτε τα μέτρα των επιστημών
Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους στη Σαντορίνη για το ηφαίστειο.
Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Πηγή