ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Νέος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο πιο ισχυρός μέχρι τώρα – «Ταρακουνήθηκε» ακόμη και η Αττική, πανικός και κατάσταση εκτακτης ανάγκης

February 4, 2025

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Νέος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο πιο ισχυρός μέχρι τώρα – «Ταρακουνήθηκε» ακόμη και η Αττική, πανικός και κατάσταση εκτακτης ανάγκης


Διαφ.

Νέος σεισμός, μεγέθους 5 Ρίχτερ, από τους μεγαλύτερους των τελευταίων 24ωρων, σημειώθηκε ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και έγινε αισθητός μέχρι και στην Αττική.

Ειδικότερα, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα και το ακριβές επίκεντρο βρέθηκε στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς «η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» και πρόσθεσε ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις».

Αναφερόμενος στην εκπομπή «Νewsroom» για την ενεργή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, την Άνυδρο και την Αμοργό, ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ, ο ίδιος επεσήμανε πως «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα» και συμπλήρωσε ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία, καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου, επεσήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.

«Οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ. Δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολόμπο», κατέληξε.

Ο σεισμός έφερε νέες κατολισθήσεις

Στο μεταξύ, έκλεισε η Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης, καθώς έπεσαν κομμάτια βράχων λόγω των σεισμών που έγιναν σήμερα, Τρίτη.

Στις εικόνες που πρόβαλε το «Live News», φαίνεται στους βράχους η διαφορά στο χρώμα και διακρίνεται το σημείο όπου έχει γίνει η κατολίσθηση, αφού είναι άσπρο. Το κομμάτι αυτό έχει αποκολληθεί και πλέον η παραλία δεν είναι προσβάσιμη και έχει κλείσει τελείως.

Πρόκειται για τις πιο γνωστές παραλίες της Σαντορίνης και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου πλέον η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με πλοιάριο.

Υπό τον φόβο του σεισμού, εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με χιλιάδες να εγκαταλείπουν το νησί. Επιστήμονες αλλά και οι Αρχές έχουν φτάσει στο νησί, ενώ τη ίδια στιγμή οι συσκέψεις των ειδικών είναι καθημερινές.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Σταδιακά τα μεγέθη από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι σήμερα, από τα 3,6 Ρίχτερ έφτασαν στα 5 Ρίχτερ. Επαληθεύεται πλήρως πως βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Έχουμε πάρει ανοδική πορεία στα μεγέθη και στο πλήθος των σεισμών, ενώ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά».

Εξάλλου, μία ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος» βρίσκονται πλέον στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Το Όλυμπος είναι ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία της πυροσβεστικής, τα οποία και επιχειρούν σε μείζονα συμβάντα φυσικών καταστροφών, διαθέτουν μέσα διοίκησης και ελέγχου, όπως μέσα επικοινωνιών, ώστε να γίνεται ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).

Το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.

Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο που επιχειρούν οι πυροσβέστες.

Στο λιμάνι βρίσκονται πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες, που συνεχίζουν για τρίτη ημέρα να εγκαταλείπουν το νησί.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ: «Τρέμει» η Αμοργός – 2 σεισμοί 4,8 και 4,7 Ρίχτερ μέσα σε λίγα λεπτά – Ερημώνει η Σαντορίνη – Μεγάλη ανησυχία για τα νησιά μας

Πολύ δύσκολες είναι οι καταστάσεις που βιώνει ο κόσμος στις Κυκλάδες τις τελευταίες μέρες και κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε θα συνεχιστεί όλη αυτή η κρίσιμη κατάσταση.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Αμοργό μέσα σε λίγα λεπτά πραγματοποιήθηκαν δύο σεισμοί, την ίδια ώρα που οι επιστήμονες παίρνουν τα δικά τους μέτρα, για να προλάβουν κατάστασεις.

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι σεισμοί που έπληξαν την Αμοργό ήταν συνολικά 4,7 και 4,8 ρίχτερ με τους κατοίκους του νησιού να ανησυχούν για το μέλλον και την κατάσταση που επικρατεί.

Νέο σοκ: Δύο σεισμοί στην Αμοργό – Δείτε τα μέτρα των επιστημών

Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους στη Σαντορίνη για το ηφαίστειο.

Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: