«Βόμβα» από κορυφαίο καθηγητή Γεωλογία: Τρομάζει η πρόβλεψη του μετά τους σεισμούς στο Αιγαίο – “Αυτό που έρχεται…”
Τρομάζει η πρόβλεψη του Τούρκου καθηγητή μετά τους σεισμούς στο Αιγαίο
Μετά την χθεσινή του παρέμβαση επανήλθε σήμερα ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Naci Görür, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι για το ρήγμα του Αιγαίου.
Οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις στο Αιγαίο, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκαλέσει την ανησυχία και της αντίπερα όχθης.
Μια νέα ανησυχητική δήλωση ήρθε από τον Naci Görür σχετικά με τη Σμύρνη, όπου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα. Ο γεωλόγος είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κτίρια σε ρήγματα στην πόλη και πρόσθεσε: “Η Σμύρνη είναι κομμένη από ρήγματα όσο καμία άλλη πόλη. Αυτή τη στιγμή, αναμένονται τουλάχιστον 15 σεισμοί μεγέθους 7 και άνω.”
Μιλώντας στο κανάλι Kafa TV στο YouTube, οι δηλώσεις του Görür που προκάλεσαν ανησυχία. Αναλυτικότερα ο Görür είπε: “Όλοι οι σεισμοί στο Αιγαίο επηρεάζουν τη Σμύρνη, ειδικά οι σεισμοί στο Ελληνικό τόξο, δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζουν τη Σμύρνη, οι σεισμοί στη Μανίσα επηρεάζουν τη Σμύρνη” και πρόσθεσε ότι η πόλη έχει μεγάλη πιθανότητα να βιώσει σεισμό.
“Υπάρχουν κτίρια με ρήγματα στη Σμύρνη! Η ίδια η χερσόνησος της Σμύρνης διασχίζεται από ρήγματα όπως καμία άλλη πόλη. Η χερσόνησος της Σμύρνης είναι γενικά κομμένη από ρήγματα, αλλά το πιο σημαντικό, σκεφτείτε αυτό ως το ρήγμα της Σμύρνης. Αν ακολουθήσετε το ρήγμα της Σμύρνης, συνδέεται με το κύριο ρήγμα στη νότια πλευρά της Δυτικής Τουρκίας. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα, μπορεί να προκαλέσει έναν πολύ μεγάλο σεισμό και τέμνει τη Σμύρνη απευθείας στη μέση. Η σεισμικότητα της Σμύρνης δεν πρέπει να αγνοηθεί”
Ο Görür σημείωσε ότι δεδομένου ότι η ημερομηνία του τελευταίου σεισμού στη Σμύρνη είναι άγνωστη, οι ημερομηνίες των μελλοντικών σεισμών δεν μπορούν να προβλεφθούν.
“Θα υπάρξουν τουλάχιστον 15 σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ ή μεγαλύτεροι στη Σμύρνη από στιγμή σε στιγμή. Αλλά δεν έχουμε πληροφορίες για το πότε θα συμβούν, είναι άγνωστο”, κατέληξε ο Görür.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Πανίσχυρος Σεισμός – Πολλά Ρίχτερ στο εξωτερικό πριν λίγο
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών καταγράφηκε σήμερα στις Μολούκες νήσους της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε η εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής (BMKG).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BMKG, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 81 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές. Οι τοπικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι.
#Gempa Mag:6.2, 05-Feb-2025 10:12:32WIB, Lok:1.62LU, 127.10BT (62 km BaratLaut HALMAHERABARAT-MALUT), Kedlmn:81 Km #BMKG
Disclaimer:Informasi ini mengutamakan kecepatan, sehingga hasil pengolahan data belum stabil dan bisa berubah seiring kelengkapan data pic.twitter.com/Dl456vyaUm— BMKG (@infoBMKG) February 5, 2025
Έρχεται o ακραίος σεισμός στην Ελλάδα; Η πpoειδοπoiηση από σεισμολόγους – «Πολύ λίγα τα 5 Ρίχτερ για να είναι ο κύριος, σε λίγες ώρες θα…»
Ο σεισμός 5 Ρίχτερ, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που σημειώθηκε σήμερα, Τρίτη, δεν είναι ο κύριος, εκτίμησε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Μικρός ο σεισμός για να είναι κύριος
Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Live News», ο Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι ο εν λόγω σεισμός «είναι πολύ μικρός για να είναι ο κύριος σεισμός», ενώ ένας μεγαλύτερος, της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, «ίσως σηματοδοτούσε έναρξή της μείωσης της σεισμικής δραστηριότητας».
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη ενδέχεται να ήταν και η κύρια.
Μεγαλύτερο σεισμό περιμένει στην περιοχή ο Άκης Τσελέντης
Στο μεταξύ, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μέσω ανάρτησής του, υπογράμμισε ότι μία μεγάλη σεισμική δόνηση στην περιοχή της Σαντορίνης θα έρθει τις επόμενες ώρες.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.
Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης».
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Νέος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο πιο ισχυρός μέχρι τώρα – «Ταρακουνήθηκε» ακόμη και η Αττική, πανικός και κατάσταση εκτακτης ανάγκης
Νέος σεισμός, μεγέθους 5 Ρίχτερ, από τους μεγαλύτερους των τελευταίων 24ωρων, σημειώθηκε ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και έγινε αισθητός μέχρι και στην Αττική.
Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς «η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» και πρόσθεσε ότι «τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις».
Αναφερόμενος στην εκπομπή «Νewsroom» για την ενεργή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, την Άνυδρο και την Αμοργό, ισχύος μεταξύ 4 και 4,9 Ρίχτερ, ο ίδιος επεσήμανε πως «σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα» και συμπλήρωσε ότι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία, καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου, επεσήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
«Οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ. Δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολόμπο», κατέληξε.
Ο σεισμός έφερε νέες κατολισθήσεις
Στο μεταξύ, έκλεισε η Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης, καθώς έπεσαν κομμάτια βράχων λόγω των σεισμών που έγιναν σήμερα, Τρίτη.
Στις εικόνες που πρόβαλε το «Live News», φαίνεται στους βράχους η διαφορά στο χρώμα και διακρίνεται το σημείο όπου έχει γίνει η κατολίσθηση, αφού είναι άσπρο. Το κομμάτι αυτό έχει αποκολληθεί και πλέον η παραλία δεν είναι προσβάσιμη και έχει κλείσει τελείως.
Πρόκειται για τις πιο γνωστές παραλίες της Σαντορίνης και βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου πλέον η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο με πλοιάριο.
Υπό τον φόβο του σεισμού, εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με χιλιάδες να εγκαταλείπουν το νησί. Επιστήμονες αλλά και οι Αρχές έχουν φτάσει στο νησί, ενώ τη ίδια στιγμή οι συσκέψεις των ειδικών είναι καθημερινές.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Σταδιακά τα μεγέθη από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι σήμερα, από τα 3,6 Ρίχτερ έφτασαν στα 5 Ρίχτερ. Επαληθεύεται πλήρως πως βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Έχουμε πάρει ανοδική πορεία στα μεγέθη και στο πλήθος των σεισμών, ενώ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά».
Εξάλλου, μία ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος» βρίσκονται πλέον στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ.
Το Όλυμπος είναι ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία της πυροσβεστικής, τα οποία και επιχειρούν σε μείζονα συμβάντα φυσικών καταστροφών, διαθέτουν μέσα διοίκησης και ελέγχου, όπως μέσα επικοινωνιών, ώστε να γίνεται ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).
Το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.
Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο που επιχειρούν οι πυροσβέστες.
Στο λιμάνι βρίσκονται πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες, που συνεχίζουν για τρίτη ημέρα να εγκαταλείπουν το νησί.
Πηγή