Ξεχάστε τη Σαντορίνη…όπως την ξέραμε: 5 περιοχές κινδυνεύουν με κατολίσθηση – Αν κάνει πάνω από 6 Ρίχτερ ίσως εκραγεί το ηφαίστειο
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες και τους κατοίκους, καθώς οι συνεχόμενες δονήσεις εγείρουν φόβους για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Παράλληλα, κάποιοι ειδικοί εκφράζουν την πιθανότητα σύνδεσης αυτών των φαινομένων με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Επιστημονικές εκτιμήσεις για τον κίνδυνο ηφαιστειακής έκρηξης
Ο πετρολόγος – ηφαιστειολόγος Δημήτρης Κωστόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «σε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ υποθέτουμε ότι είναι πιθανό να έχουμε έκρηξη του ηφαιστείου. Στην περίπτωση φυσικά που ο σεισμός γίνει κοντά στη Σαντορίνη και είναι αρκετά ισχυρός».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι σεισμοί προκύπτουν από τη θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Οι λεγόμενοι “ηφαιστειακοί σεισμοί” είναι οι σεισμοί οι οποίοι έχουν ένα διασταλτικό συστατικό, το οποίο επιτρέπει την άνοδο του μάγματος». Επιπλέον, τόνισε ότι το μάγμα, καθώς κινείται προς την επιφάνεια, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μαγματικών θαλάμων, ενισχύοντας την πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης.
Σχετικά με το νησί της Ανύδρου, ανέφερε πως οι σεισμοί εκεί είναι τεκτονικοί, καθοριζόμενοι από την ένταση και την επιφάνεια του ρήγματος. Παρότι αυτοί οι σεισμοί δεν σχετίζονται άμεσα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, θα μπορούσε να υπάρξει μεταβολή στις τάσεις της περιοχής, επηρεάζοντας το μαγματικό θάλαμο.
Συνεχιζόμενες σεισμικές δονήσεις
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφει διαρκώς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη στις 12:35 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 15 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ στις 8:55 το πρωί σημειώθηκε νέα δόνηση 4 Ρίχτερ μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Επιπλέον, στις 9:02 καταγράφηκε σεισμός 3,7 Ρίχτερ 22 χλμ. βόρεια της Ανάφης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν δύο ακόμα σεισμοί 4 και 4,3 Ρίχτερ, μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, με εστιακό βάθος 10,8 και 11,8 χλμ. αντίστοιχα. Συνολικά, από την 1η Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί 52 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, γεγονός που έχει θέσει την επιστημονική κοινότητα σε διαρκή επιφυλακή.
Μαζική αποχώρηση κατοίκων και τουριστών
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα οδήγησε στην αποχώρηση περισσότερων από 10.000 κατοίκων και τουριστών από τη Σαντορίνη. Οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με ενίσχυση των αστυνομικών περιπολιών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λεηλασίας και εγκληματικών ενεργειών.
Κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, στο πλαίσιο σύσκεψης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Όπως ανέφερε, «η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο», το οποίο έχει διαμορφωθεί από γεωδυναμικούς κινδύνους, όπως ηφαιστειακή δραστηριότητα, σεισμικές δονήσεις και κατολισθήσεις.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι τα πρανή της καλντέρας της Σαντορίνης είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος κατολισθήσεων να είναι υψηλός. Επισήμανε πέντε περιοχές του νησιού όπου απαιτείται λήψη άμεσων μέτρων προστασίας:
- Παλαιός Λιμένας Φηρών
- Λιμάνι Αθηνιού και οδικό δίκτυο Όρμου Αθηνιού – Φηροστεφάνι
- Οία – Περιοχή Αμμούδι
- Οία – Περιοχή Αρμένη
- Θηρασιά
«Αναλύουμε κάθε μία από αυτές τις περιοχές, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο και λαμβάνουμε μέτρα έτσι ώστε να μειώσουμε τη διακινδύνευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ οι επιστήμονες βρίσκονται σε διαρκή επιτήρηση της κατάστασης, αξιολογώντας την πιθανότητα μελλοντικών εξελίξεων που ενδέχεται να επηρεάσουν τη Σαντορίνη και τις γύρω περιοχές.
Πηγή