![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67a3a7235cf0b.jpg)
ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ: ΜΟΛΙΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ – ΡΕΚΟΡ ΡΙΧΤΕΡ – «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς οι δονήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι ειδικοί μελετούν το φαινόμενο, αναζητώντας σαφή συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξή του.
Διπλή σεισμική δόνηση και κυβερνητική σύσκεψη
Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, σημειώθηκε διπλή σεισμική δόνηση 4,7 και 3,7 Ρίχτερ. Νωρίτερα, η Επιτροπή Επιστημόνων συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάζοντας εκτενώς τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής. Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τρία φαινόμενα, αλλά ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα σε σύγκριση με εχθές». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία παραμένει προσηλωμένη στην επιστημονική ανάλυση, καλώντας τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Επιστημονικές αναλύσεις και ανησυχίες
Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών από εξειδικευμένους επιστήμονες και όχι από ανεπιβεβαίωτες πηγές. «Είναι επιζήμιο για τους κατοίκους να ακούνε τρομακτικά σενάρια που δεν έχουν επιστημονική βάση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ανησυχία των πολιτών είναι δικαιολογημένη, αλλά πρέπει να αποφεύγεται ο πανικός. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολόμπο δεν πρέπει να συνδέεται με τον σεισμό του 1956, καθώς πρόκειται για διαφορετικές γεωλογικές διεργασίες.
Η εκτίμηση του Άκη Τσελέντη και τα σενάρια του ΕΚΠΑ
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης εξέφρασε την άποψη ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά και δεν έχει εκτονωθεί πλήρως. Παράλληλα, το ΕΚΠΑ ανέλυσε δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου:
- Η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί με σταδιακή μείωση της έντασης και της συχνότητας των δονήσεων, διαρκώντας αρκετούς μήνες.
- Το σεισμικό σμήνος να ενεργοποιήσει τη διάρρηξη ενός μεγαλύτερου ρήγματος, προκαλώντας έναν κύριο σεισμό και οδηγώντας σε μετασεισμική ακολουθία.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση, συλλέγοντας δεδομένα και χαρτογραφώντας τα ρήγματα της περιοχής, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη μορφολογία του υποθαλάσσιου πυθμένα.
Πηγή