Γιώργος Κοσκωτάς: Το σκάvδαλo του αιώνα, η σύλληψη και η αποφυλάκιση – Πού βρίσκεται σήμερα και πώς είναι

February 7, 2025
Γιώργος Κοσκωτάς: Το σκάνδαλο του αιώνα, η σύλληψη και η αποφυλάκισή του – Πού βρίσκεται σήμερα και πώς ζει τώρα;

Γιώργος Κοσκωτάς: Το σκάvδαλo του αιώνα, η σύλληψη και η αποφυλάκιση – Τι κάνει και πως είναι σήμερα


Διαφ.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς, που συνελήφθη πριν από αρκετά χρόνια, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, για το οικονομικό σκάνδαλο, έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, εκτός από τους στενούς συγγενείς του.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο αδελφός του, Σταύρος Κοσκωτάς ο Γιώργος είναι πολύ καλά, δεν μένει πλέον στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και δεν δραστηριοποιείται καθόλου εδώ. Κινείται μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής και δεν ανακατεύεται πολύ με επενδύσεις πλέον. Αυτό το κάνουν περισσότερο τα πέντε παιδιά του, η Σταυρούλα, ο Βασίλης, ο Κώστας, η Αγγελική και ο Αντρέας.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς από τους πιο ισχυρούς Έλληνες

Μάλιστα, ο Γιώργος Κοσκωτάς έρχεται περιστασιακά στη χώρα μας, για λίγες μέρες, χωρίς να το φωνάζει και χωρίς να φαίνεται, αφού η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά του και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλει να επιστρέψει μόνιμα.

Οι πράκτορες του FBI δεν δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τον τραπεζίτη, το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου του 1988, που το κρύο ήταν αρκετά τσουχτερό.

Όταν τον πλησίασαν, ο πρώην πλέον τραπεζίτης κατάλαβε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και άπλωσε τα χέρια του, ενώ το βλέμμα του ήταν ωχρό.

Ξεφύσησε μια-δυο φορές και ανέπνεε ακανόνιστα, ενώ οι χειροπέδες που του πέρασαν πόναγαν τα παχουλά του χέρια και ο ίδιος είχε χάσει την αίσθηση του χρόνου, από την στιγμή που οι Ομοσπονδιακοί πράκτορες τον συνέλαβαν.

Ήταν ο τελευταίος του σταθμός, εκεί όπου κατέφυγε φυγόδικος από την Ελλάδα, μετά τα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου με την Τράπεζα Κρήτης και έπειτα από μια σύντομη στάση στη Βραζιλία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, ιδιοκτήτης μιας τράπεζας που κανείς δεν κατάλαβε πώς κατέληξε στα χέρια του και μιας μηντιακής αυτοκρατορίας ήταν πλέον κρατούμενος.

Στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ έκαναν πάρτι, λίγες ώρες αργότερα, όταν η είδηση έγινε γνωστή, ενώ η εικόνα του Γιώργου Κοσκωτά πίσω από τα κάγκελα, ήταν το πιο καυτό θέμα των ημερών.

Μέσα σε εννιά χρόνια, ο Γιώργος Κοσκωτάς διέγραψε μια πορεία, που άλλοι θέλουν δεκαετίες για να την πραγματοποιήσουν.

Από διευθυντής συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης το 1979, έφτασε το 1984 να ελέγχει το 56% των μετοχών της και λίγο αργότερα το 82% και κανείς δεν τον ρώτησε πού βρήκε τα κεφάλαια για να αγοράσει τις μετοχές.

Ήδη από το 1982, ήταν και μηντιάρχης, ελέγχοντας έναν όμιλο, την περίφημη Γραμμή Α.Ε., που περιλάμβανε το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την εφημερίδα Καθημερινή, την εφημερίδα 24 Ώρες-την έβγαλε στα πρότυπα της USA today με το πιο ακριβό και καλό χαρτί που υπήρχε-την Εβδόμη, τη Βραδυνή και έξι περιοδικά.

Το

width=1068

Το

width=494

Η νύχτα της μεγάλης φυγής του Γιώργου Κοσκωτά

Όταν το 1987 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού, οι επιχειρήσεις του στο σύνολό τους, απασχολούσαν 4.000 εργαζόμενους.

Η γυναίκα του, Κάθι, κυκλοφορούσε με πανάκριβες βιζόν και κοσμήματα.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, η αποκαθήλωσή του δεν χρειάστηκε παρά λίγα 24ωρα για να εκφραστεί σε όλο της το μεγαλείο, ενώ αυτοί που μέχρι χθες τον προσκύναγαν, εξαφανίστηκαν.

Την νύχτα που έφυγε με το ιδιωτικό lear jet του Αργύρη Σαλιαρέλη από το Ανατολικό αεροδρόμιο, μπορεί και να ήταν σίγουρος ότι δύσκολα θα ξανάβλεπε τα φώτα της πρωτεύουσας.

Είχε φροντίσει να έχει χρήματα, πολλά χρήματα, για να μη χρειαστεί να δουλέψει ξανά και η Βραζιλία όπου κατέφτασε αρχικά, ήταν μάλλον η ιδανική χώρα για να κρυφτεί.

Μόνο που πολύ γρήγορα αποφάσισε ότι δεν του άρεσε και έτσι ρίσκαρε ένα ταξίδι στην Αμερική, τη χώρα που πάντα λάτρευε για να κάνει εκεί μια νέα αρχή.

Δεν υπολόγισε ότι ήταν πολύ νωρίς για να τον έχουν ξεχάσει και έτσι ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη μοίρα του.

Γιώργος Κοσκωτάς: Η φτωχική καταγωγή, το τεράστιο σκάνδαλο, η σύλληψη, η αποφυλάκιση & η νέα μυστική ζωή

Ο Γιώργος Κοσκωτάς γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1954 από φτωχή οικογένεια του Ασπροπύργου που μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, πρώην τραπεζίτης και εκδότης, ενώ έχει έναν αδελφό τον Σταύρο.

Της: Έπη Τρίμη

Σήμερα, επισκέπτεται τη χώρα αθόρυβα προκειμένου να δει τον αδελφό του ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.

Όπως μου είχε πει σε συνέντευξή μας ο Σταύρος ο Γιώργος δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της παροχής χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, δίνοντας συμβουλές σε επενδυτές για την αύξηση των κεφαλαίων τους.

Η έδρα της εταιρίας του  βρίσκεται στη Βουλγαρία καθώς οι περιοριστικοί όροι για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχαν επιβληθεί έχουν σταματήσει να ισχύουν από το 2010.

width=518

Η γυναίκα του Κάθυ Κοσκωτά μένει στην Αμερική και ουσιαστικά μιλάμε για ένα άτυπο διαζύγιο, χωρίς υπογραφές.

Ο ίδιος επιχειρηματικά δραστηριοποιείται όπως ήδη αναφέραμε εκτός Ελλάδος ενώ τα επιχειρηματικά βήματά του ακολουθούν τα πέντε παιδιά του, η Σταυρούλα, ο Βασίλης, ο Κώστας, η Αγγελική και ο Αντρέας.

width=768

Το παράπονο του Σταύρου

Αν και τα δύο αδέλφια πρόσφεραν θέσεις εργασίας, παχυλούς μισθούς και συνθήκες που η Ελλάδα δεν έβλεπε συχνά λόγω κακών χειρισμών και επιλογής συνεργατών ενεπλάκεισαν σε ένα τεράστιο σκάνδαλο με αποτέλεσμα ο Γιώργος να φυλακιστεί και όλο του το οικοδόμημα να καταρρεύσει. Επίσης, κανείς δεν θυμάται πως τρανταχτά ονόματα της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και γενικότερα των επιχειρήσεων έπιναν νερό στο όνομά τους ενώ στη συνέχεια κυριολεκτικά τους γύρισαν την πλάτη. Επίσης, λίγος κόσμος γνωρίζει και την ανθρώπινη πλευρά της οικογένειας και τις κατά καιρούς αθόρυβες χορηγίες σε οικογένειες που είχαν ανάγκη. Προσωπικά, αν μου επιτρέπεται ένα σχόλιο είναι κρίμα οι άνθρωποι να λακίζουν σαν τα ποντίκια και ακόμη χειρότερο να μην τιμούν το ζεστό παντεσπάνι που απόλαυσαν.

width=1121

Τα νεανικά χρόνια στην Αμερική

Ο πατέρας του Γιώργου και του  Σταύρου Βασίλης ήταν Ηπειρώτης, από το Αργυροχώρι Πωγωνίου Ιωαννίνων, ενώ η μητέρα του Σταυρούλα Κατσιούφη ήταν Πελοποννήσια, από τα Λαγκάδια Γορτυνίας Αρκαδίας, μακρινή ξαδέλφη του βουλευτή και υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Το 1969 σύσσωμη η οικογένεια Κοσκωτά μετανάστευσε στην Νέα Υόρκη. Εκεί ο Γιώργος Κοσκωτάς εργάστηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα του Βασίλη, σχετικές με την επισκευή και τον ελαιοχρωματισμό παλαιών κτιρίων. Συγχρόνως, παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια Fordham και Lehman College. Ο ίδιος ο Κοσκωτάς αργότερα δήλωσε ότι ήταν διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών κάτι το οποίο στη συνέχεια κατέρρευσε. Ωστόσο, είχε επιχειρηματικό δαιμόνιο, γνωσιακό υπόβαθρο και διασυνδέσεις τα 3 συστατικά δηλαδή της επιτυχίας το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διαμονής του στις ΗΠΑ, και παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Κοσκωτάς διέπραξε  απάτες, πλαστογραφίες, πλαστοπροσωπίες και υπεξαιρέσεις. Βέβαια, ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος είναι καθώς είναι πασιφανές πως οι μπίζνες δεν γίνονται με το ευαγγέλιο στο χέρι. Αυτό, δεν σημαίνει πως δεν τους αναλογεί  μερίδιο ευθύνης, όμως επειδή τυγχάνει να γνωρίζω κάτι περισσότερο οι άνθρωποι έχουν πάντα δύο όψεις και καλό είναι όσοι έφαγαν ψωμί και σήμερα είναι σπουδαίοι και τρανοί που και που να θυμούνται πού και πώς έγιναν αυτό που απολαμβάνουν σήμερα.

width=622

Το χρονικό του σκανδάλου

Ο Γιώργος Κοσκωτάς επέστρεψε στην Ελλάδα το 1979 και ανέλαβε διευθυντική θέση στην Τράπεζα Κρήτης, την οποία αργότερα αγόρασε. Το 1982 μπήκε δυναμικά στον χώρο των εκδόσεων με την Γραμμή ΑΕ, και μέχρι το 1988 είχε δημιουργήσει μία εκδοτική και οικονομική αυτοκρατορία, που περιελάμβανε, εκτός από την Τράπεζα Κρήτης, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικό σταθμό, ξενοδοχεία, εργοστάσια βάμβακος και αλουμινίου, και την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού.

Παρά την άνοδο, τον πακτωλό χρημάτων, τη διεθνή αναγνώριση και την κατεδάφιση των πάντων και τα δύο αδέλφια παρέμειναν πολύ δεμένα και υποστηρικτικά το ένα στο άλλο ενώ κατάφεραν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους και να ανακάμψουν τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά.

width=870

Η σύλληψη στην Αμερική

Στις 8 Οκτωβρίου 1987, ο Κοσκωτάς βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, καλεσμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν στον Λευκό Οίκο.

Ενώ έμπαινε στον Λευκό Οίκο, συνοδευόμενος από τον ανταποκριτή της Γραμμής στις ΗΠΑ δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, συνελήφθη από πράκτορες της Υπηρεσίας Φορολογικής Δίωξης (IRS) για τα 64 αδικήματα τα οποία είχε διαπράξει ενώ ζούσε στις ΗΠΑ μέχρι το 1979. Ο Κοσκωτάς στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά κρατήθηκε το διαβατήριό του, για να μην μπορεί να φύγει από τις ΗΠΑ μέχρι να γίνει η σχετική δίκη. Ο Κοσκωτάς μετέβη στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον συνοδευόμενος από τον Παπαχελά, όπου ανέφερε ότι έχασε το διαβατήριό του. Του παραχωρήθηκε ταξιδιωτικό έγγραφο, με το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η σύλληψη του Κοσκωτά, ενώ ήταν καλεσμένος του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ, οδήγησε πολλούς παρατηρητές να σχολιάσουν ότι οι Αμερικανοί την είχαν στημένη στον Κοσκωτά, καθώς δεν ήταν δυνατό ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αποστείλει πρόσκληση σε κάποιον χωρίς να ενημερωθεί για το ποιόν του από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

width=1200

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός

Τον Νοέμβριο του 1987 ο Γιώργος Κοσκωτάς αγόρασε την ΠΑΕ Ολυμπιακός (όταν το 1987 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού, οι επιχειρήσεις του στο σύνολό τους, απασχολούσαν 4.000 εργαζόμενους), ενώ τον Φεβρουάριο του 1988 ξεκίνησε την κυκλοφορία των 24 Ωρών, με το πρώτο φύλλο της εφημερίδας (24/2/1988) να ξεπερνά τις 275.000 πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, αγόρασε εργοστάσια βάμβακος και αλουμινίου και ξεκίνησε τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Παρά τις συνεχόμενες πρωτοσέλιδες καταγγελίες των εφημερίδων, δεν έγινε καμία κίνηση εναντίον του Κοσκωτά, ούτε από κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά ούτε και από εισαγγελείς, υπό την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

width=940

Η κάθειρξη

Ο Κοσκωτάς πούλησε εσπευσμένα την Τράπεζα Κρήτης στους εργολάβους Χρήστο Αρφάνη και Νίκο Χιώνη, την Γραμμή Α.Ε. στον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη. Ο τελευταίος τον βοήθησε να διαφύγει από την Ελλάδα, στις 5 Νοεμβρίου του 1988, αρχικά για την Βραζιλία και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ, όπου όμως συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές του Σάλεμ. Εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1991. Καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

width=680

Ο Γιώργος Κοσκωτάς  καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, ενώ το γεγονός είχε γίνει η πρώτη είδηση παγκοσμίως με εξώφυλλα και ειδήσεις επί ειδήσεων. Στη φυλακή έκανε επέμβαση για να χάσει βάρος και τελικώς αποφυλακίστηκε στις 16 Μαρτίου 2001, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Σήμερα, συνεχίζει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό κρατώντας ένα πολύ χαμηλό προφίλ και αποφασίζοντας να μην δίνει τροφή στα ΜΜΕ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: