Ούτε Ίλον Μασκ, ούτε Μπιλ Γκέιτς, ούτε Τζεφ Μπέζος: Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος για τον οποίο δεν γνωρίζει τίποτα κανείς
Ροκφέλερ vs Μπέζος: Ποιος είναι πραγματικά πιο πλούσιος;
Ένα ερώτημα στο Quora σχετικά με το αν ο Τζεφ Μπέζος είναι πλουσιότερος από τον Τζον Ροκφέλερ προκάλεσε έντονη συζήτηση. Οι χρήστες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ροκφέλερ, στο απόγειο του πλούτου του το 1909, ήταν σημαντικά πιο εύπορος από τον Μπέζο του 2025.
Για να γίνει η σύγκριση, αναφέρθηκε πως ο Ροκφέλερ κατείχε περίπου το 5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 1910, ποσό που θα αντιστοιχούσε σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια με σημερινά δεδομένα. Σε σύγκριση, η περιουσία του Μπέζος εκτιμάται στα 182,2 δισεκατομμύρια δολάρια—μια τεράστια διαφορά που δείχνει ότι ο ιδρυτής της Standard Oil είχε αξεπέραστο πλούτο.
Ο Πλουσιότερος Άνθρωπος της Ιστορίας: Μάνσα Μούσα
Αν όμως μιλάμε για την απόλυτη οικονομική δύναμη όλων των εποχών, ένας άνδρας ξεπερνά όλους τους σύγχρονους δισεκατομμυριούχους: ο αυτοκράτορας του Μάλι, Μάνσα Μούσα.
Κυβερνώντας τον 14ο αιώνα, ο Μούσα είχε πρόσβαση σε τεράστια κοιτάσματα χρυσού, καθώς το Μάλι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με ιστορικούς, η περιουσία του ήταν τόσο ασύλληπτη που δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Ο καθηγητής Ρούντολφ Γουέρ δήλωσε στο Time: «Φανταστείτε όσο χρυσό νομίζετε ότι θα μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος και διπλασιάστε τον»—τονίζοντας ότι κανείς άλλος στην Ιστορία δεν είχε τόσο πλούτο.
Μάνσα Μούσα: Ο Χρυσός Αυτοκράτορας της Αφρικής
Ο Μάνσα Μούσα έγινε ηγεμόνας της Αυτοκρατορίας του Μάλι το 1312, διαδεχόμενος τον Αμπού-Μπακρ Β’, ο οποίος εξαφανίστηκε σε μια αποστολή εξερεύνησης του Ατλαντικού Ωκεανού. Την εποχή που ανέλαβε, η Ευρώπη βρισκόταν σε κρίση λόγω πολέμων και έλλειψης πόρων, ενώ η αυτοκρατορία του Μάλι άνθιζε χάρη στον χρυσό και το αλάτι—δύο από τα πιο πολύτιμα εμπορεύματα της εποχής.
Υπό τη διακυβέρνηση του Μούσα, η αυτοκρατορία αναπτύχθηκε ραγδαία, εκτεινόμενη από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι την έρημο Σαχάρα και τον εμπορικό κόμβο του Τιμπουκτού. Η στρατηγική του ενίσχυση του εμπορίου και της οικονομίας οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ευημερίας για τους πολίτες του Μάλι.
Ο Μάνσα Μούσα είναι γνωστός ως ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Η Αυτοκρατορία του Μάλι ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο και η περιουσία του αυτοκράτορα ήταν αμύθητη. Σύμφωνα με ιστορικούς, η ποσότητα του χρυσού που κατείχε ήταν τόσο μεγάλη που όταν ταξίδεψε στη Μέκκα, διένειμε τόσο πολύ πλούτο που προκάλεσε πληθωρισμό στις αγορές των πόλεων που επισκέφθηκε.
Η κληρονομιά του Μάνσα Μούσα εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο οικονομικής και πολιτιστικής άνθησης στην αφρικανική ιστορία.
Η οικογένεια Ερμή & οι άλλες 9 πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο – Δεν φαντάζεστε ποια είναι η Νο1-Τόση είναι η περιουσία τους
Ο πλούτος των πιο ισχυρών οικογενειών στον κόσμο αποτυπώνει τη δύναμη της διαγενεακής οικονομικής ανάπτυξης. Ορισμένες από αυτές τις οικογένειες έχουν κληροδοτήσει την περιουσία τους επί πολλές γενιές, με τα ποσά να αγγίζουν αστρονομικά επίπεδα.
Οι Δέκα Πλουσιότερες Οικογένειες του Κόσμου
1. Οικογένεια Walton – 432,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Η οικογένεια Walton, ιδιοκτήτρια της Walmart, κατέχει την πρωτοκαθεδρία ως η πλουσιότερη δυναστεία παγκοσμίως. Με 10.600 καταστήματα διεθνώς και ετήσια έσοδα ύψους 648,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Walmart αποτελεί τη βάση αυτού του πλούτου. Το 46% της εταιρείας ανήκει στην οικογένεια, ενώ σταδιακές πωλήσεις μετοχών επέτρεψαν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου. Σήμερα, περίπου το 70% της περιουσίας της οικογένειας παραμένει συνδεδεμένο με την εταιρεία.
2. Οικογένεια al Nahjan – 323,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Η βασιλική οικογένεια al Nahjan κυβερνά το Άμπου Ντάμπι και ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΑΕ. Ο πλούτος της δυναστείας αυξάνεται συνεχώς εδώ και τρεις γενιές, ενώ εταιρείες συνδεδεμένες με την οικογένεια κατέχουν ηγετικό ρόλο στο χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι.
3. Οικογένεια Αλ Θάνι – 172,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Η δυναστεία Αλ Θάνι του Κατάρ διατηρεί την εξουσία από τον 19ο αιώνα, επεκτείνοντας την περιουσία της μέσω πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η οικογένεια κατέχει πολυάριθμα περιουσιακά στοιχεία, από ξενοδοχεία έως την εταιρεία μόδας Valentino, και η οικονομική της επιρροή διαρκεί για οκτώ γενιές.
4. Οικογένεια Ερμής – 170,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Η γαλλική δυναστεία που ελέγχει τον διάσημο οίκο μόδας Hermès επεκτείνεται για έξι γενιές. Η συγχώνευση οικογενειακών επενδύσεων δημιούργησε μια ισχυρή χρηματοοικονομική βάση που συνεχίζει να ενισχύει τον πλούτο τους.
5. Οικογένεια Κοχ – 148,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Τα αδέρφια Κοχ κληρονόμησαν την επιχείρηση πετρελαίου του πατέρα τους και την ανέπτυξαν σε έναν όμιλο με έσοδα 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ο πλούτος της οικογένειας έχει μεταβιβαστεί σε τρεις γενιές.
6. Οικογένεια Αλ Σαούντ – 140 δισεκατομμύρια δολάρια
Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας αντλεί τον πλούτο της από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας, με σημαντική επιρροή στην κρατική οικονομία και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
7. Οικογένεια Mars – 133,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Η οικογένεια που εφηύρε τα M&M και τα Snickers έχει παραμείνει κυρίαρχη στη βιομηχανία γλυκισμάτων για πέντε γενιές, ενώ επεκτάθηκε και σε προϊόντα φροντίδας κατοικίδιων.
8. Οικογένεια Ambani – 99,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Reliance Industries, που ιδρύθηκε από τον Dhirubhai Ambani, έχει καταστεί ένας από τους ισχυρότερους ομίλους στην Ινδία. Ο πλούτος της οικογένειας παραμένει ισχυρός για τρεις γενιές.
9. Οικογένεια Wertheimer – 88 δισεκατομμύρια δολάρια
Η οικογένεια πίσω από τον οίκο Chanel εξακολουθεί να επωφελείται από την κληρονομιά του παππού τους, που επένδυσε στην Coco Chanel τον 20ό αιώνα.
10. Οικογένεια Thomson – 87,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Η πιο πλούσια οικογένεια του Καναδά έχτισε την περιουσία της μέσω της Thomson Reuters, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής οικονομικών δεδομένων, με την περιουσία να περνά σε τρεις γενιές.
Αυτές οι οικογένειες αποδεικνύουν ότι ο μεγάλος πλούτος όχι μόνο διατηρείται αλλά συχνά αυξάνεται, καθιστώντας τις δυναστείες αυτές ακρογωνιαίους λίθους της παγκόσμιας οικονομίας.
Πηγή