Συναγερμός τώρα στη Σαντορίνη: Προειδοποίηση από σεισμολόγους – «Σεισμική Τραμπάλα, Κιvδυνεύoυv να γκρεμιστούν σπίτια. Οι κόκκινες περιοχές»»

February 9, 2025

Συναγερμός τώρα στη Σαντορίνη: Προειδοποίηση από σεισμολόγους – «Σεισμική Τραμπάλα, Κιvδυνεύoυv να γκρεμιστούν σπίτια. Οι κόκκινες περιοχές»»


Διαφ.

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στο Αιγαίο έχουν δημιουργήσει έντονες ανησυχίες. Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, επισημαίνει πως το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί δονήσεις μεγαλύτερες από την πρόσφατη των 5,2 Ρίχτερ υποδηλώνει δύο πράγματα.

Δύο παρατηρήσεις για τους σεισμούς που χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής

Το πρώτο είναι, όπως δήλωσε στο OPEN, η οριζοντιοποίηση των δονήσεων. Το δεύτερο είναι και αυτό που προβληματίζει καθώς όπως αναφέρει: «Μειώθηκε η πιθανότητα να έχουμε τoν 6αρη σεισμό, αλλά αν γινόταν αυτός θα είχαμε σε λίγες μέρες εκτόνωση, τώρα θα πάμε σε εβδομάδες», σχολίασε ο ίδιος.

«Ο κύριος κίνδυνος είναι στα πρανή της Καλντέραw και όπως είναι τα σπίτια. Γιατί στα επίπεδα θεμελίωσης όπως έχουν χτιστεί στα γκρεμνά η τριβή είναι μεγάλη. Ναι κινδυνεύουν από πιθανές κατολισθήσεις. Ο υπόλοιπος χώρος μπορεί να ζήσει τη ζωή του όπως πριν, αν και θα νιώθει τους σεισμούς»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ

Γενικά, η Σαντορίνη εξακολουθεί να πλήττεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα, με πολλές δονήσεις να καταγράφονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, έχουν καταγράψει περισσότερους από 800 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ στην περιοχή. Παρά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί.

Σύμφωνα και με τον σεισμολόγο Κώστας Παπαζάχος «Τα μεγέθη ήταν λίγο μικρότερα τις τελευταίες δύο ημέρες αλλά πάλι σήμερα είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς και αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ακολουθίας. Παραμένει μια ακολουθία που έχει αρκετούς ενδιάμεσους σεισμούς. Οι κάτοικοι τους καταλαβαίνουν, να μην περιμένουμε δραματικές εξελίξεις μέρα με τη μέρα»

Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου χθες το μεσημέρι αποφάσισε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Το σενάριο της σμηνοσειράς εξακολουθεί να εξετάζεται, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα διαθέτουν πιο αξιόπιστα δεδομένα τις επόμενες ημέρες.

«Ξεχάστε» τη Σαντορίνη φέτος το καλοκαίρι: Δυστυχώς ο Τσελέντης είπε την πικρή αλήθεια – Τόσα ρίχτερ θα είναι ο κύριος σεισμός που περιμένουν

Σε σφοδρή επίθεση στους επιστήμονες που έχουν τοποθετηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχετικά με τους σεισμούς στο Αιγαίο, προχώρησε ο Άκης Τσελέντης.

Ο γνωστός σεισμολόγος από την πλευρά του εκτίμησε τα εξής:

1. Η ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει (αυτό δε μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης).

2. Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά.

3. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic)

4. Το πιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ).

5. Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσεις θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος.

6. Δυστυχώς είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

1. Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια.

2. Επειδή το ρήγμα είναι κανονικό με μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση του νησιού ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία.

3. Τσουνάμι θα γίνει αλλά θα είναι μικρό (λίγων μέτρων).

4. Αν πάρουμε το πολύ λιγότερο αλλά υπαρκτό σενάριο των 7R τότε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες των παραπάνω επιπτώσεις και πολλές αστοχίες στη Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά και με σημαντικό τσουνάμι που θα φτάσει αρκετά μακριά.

ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΤΗ ΘΑ ΕΚΑΝΑ

Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές.

1. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;

2. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.

3. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: