![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67a8b4e5d652d.jpg)
Μόλις τώρα ανακοινώθηκε επίσημα: Σε πελάγη ευτυχίας όλοι οι Έλληνες που έχουν χρυσες λίρες
Η πρόσφατη εκτίναξη της τιμής του χρυσού αποκαλύπτει τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αύξηση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας έχει οδηγήσει σε νέα ρεκόρ τιμών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους.
Η άνοδος του χρυσού εν μέσω οικονομικών προκλήσεων
Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.900 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζοντας τη σταθερή ανοδική τάση που ξεκίνησε το 2020 και εντάθηκε το 2023. Οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ για το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς, συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης. Όταν οι επενδυτές χάνουν εμπιστοσύνη στις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αγορές, στρέφονται προς τον χρυσό ως ένα διαχρονικά ασφαλές καταφύγιο.
Ο χρυσός έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστο μέσο αποθήκευσης αξίας, λόγω της περιορισμένης προσφοράς του. Στο παρελθόν, η αξία του υπηρέτησε ως στήριγμα για τη νομισματική πολιτική, ενώ η προσφορά του παρέμεινε περιορισμένη, διασφαλίζοντας τη σταθερότητά του.
Οι λόγοι πίσω από την εκτίναξη της τιμής του χρυσού
Η τελευταία άνοδος της τιμής του χρυσού συνδέεται με την οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες περιόρισαν τις σταθερές αποδόσεις. Η μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενίσχυσε την αβεβαιότητα και ώθησε τους επενδυτές στην αγορά χρυσού. Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο από τις κεντρικές τράπεζες παρουσίασε σημαντική αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η συνολική ζήτηση για χρυσό έχει φτάσει σε ύψη που αγγίζουν τους 5.000 τόνους.
Παγκόσμια ζήτηση για χρυσό: Αύξηση στις ασιατικές αγορές
Η ζήτηση για χρυσό ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με τα ποσοστά να αγγίζουν το 20% και το 29% αντίστοιχα. Παρά τις μειώσεις στη ζήτηση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία, η ζήτηση παρέμεινε υψηλή στην τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της οικονομικής αστάθειας και των υψηλών τιμών του χρυσού. Αντίθετα, η εκτίναξη των τιμών οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για κοσμήματα, η οποία υποχώρησε κατά 11%, φτάνοντας τους 1.877 τόνους το 2024.
Αυτή η δυναμική εξέλιξη στην αγορά χρυσού καταδεικνύει τη συνέχιση της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας και τη συνεχιζόμενη προτίμηση του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές.
Τρελαμένοι χιλιάδες Έλληνες που έχουν στο σπίτι τους χρυσές λίρες – Τι έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες με την τιμή του χρυσού
Σε άλλο ένα ρεκόρ φτάνει την Τρίτη (16.07.2024) η τιμή του χρυσού καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed, ενώ οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματα για δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο χρυσός στην αγορά spot σημειώνει άνοδο 1,1% στα 2.447,95 δολάρια ανά ουγγιά στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας, λίγα μόλις δολάρια μακριά από το ρεκόρ στην τιμή που είχε σημειώσει τον Μάιο.
Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κέρδισαν επίσης 0,8% στα 2.449,60 δολάρια ανά ουγγιά.
Ο χρυσός είναι πλέον 18% υψηλότερα για το έτος, ενισχυμένος από την προσδοκία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed καθώς και από τις σημαντικές αγορές του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επίσης στηρίξει το μέταλλο που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.
«Η αισιοδοξία σχετικά με τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς περισσότερα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση μιας στροφής της Fed, στηρίζει τον χρυσό», δήλωσε στο Bloomberg η Έυα Μάνθεϊ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ING Bank.
«Ο χρυσός είναι έτοιμος να διατηρήσει τη θετική του δυναμική εν μέσω του τρέχοντος παγκόσμιου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού τοπίου, ενώ η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθεί», πρόσθεσε η Μάνθεϊ.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδωσαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Οι επενδυτές έχουν προβεί σε στοιχήματα ότι θα υπάρξουν τρεις μειώσεις φέτος, αφού η Goldman Sachs δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για χαλάρωση, μειώνοντας τα επιτόκια ήδη από τον Ιούλιο.
Το τελευταίο ράλι του χρυσού δεν είναι απροσδόκητο: τον Ιούνιο, η συμβουλευτική εταιρεία Metals Focus προέβλεψε νέο ρεκόρ φέτος, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα η Citigroup δήλωσε ότι η βασική της προοπτική για το χρυσό το 2025 ήταν 2.700-3.000 δολάρια ανά ουγγιά.
«Η αβεβαιότητα γύρω από την παρατεταμένη αναμονή για τις περικοπές των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ήπιο τρίτο τρίμηνο για το μέταλλο, προτού το ράλι επιταχυνθεί για να οδηγήσει τον χρυσό σε ένα νέο υψηλό», δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ο Νίτες Σαχ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην WisdomTree.
Η δυναμική του Τραμπ
Η προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ απέκτησε δυναμική μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας το Σαββατοκύριακο και την απόρριψη από δικαστή ποινικής υπόθεσης εναντίον του.
Ωστόσο, μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να έχει δυνητικά θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στον χρυσό, σύμφωνα με τον Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτή εμπορευμάτων στην UBS Group.
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε «φορολογικές περικοπές, υποστηρίζοντας μια στροφή προς τις μετοχές και τελικά περιορίζοντας τις ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων», προειδοποίησε.
Από την άλλη πλευρά, οι περικοπές φόρων θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, ενδεχομένως αποδυναμώνοντας την ισχύ του δολαρίου και ωθώντας τους αγοραστές προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, δήλωσε ο Σταουνόβο.
Τρέχουσα Αξία της Χρυσής Λίρας και Επενδυτικές Προοπτικές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών έφτασαν τα 9.795 τεμάχια, σημειώνοντας μείωση 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023. Οι πωλήσεις παρουσίασαν πτώση 2,5% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες μειώθηκαν δραστικά, φτάνοντας τα 1.581 τεμάχια, μια μείωση 57% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Διεθνείς Παράγοντες και Προοπτικές
Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό παραμένει ισχυρή, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα αποθέματά τους. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πιθανόν φτάνοντας τα 2.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του 2024. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και στην αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών επιλογών εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.
Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά 10% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, κλείνοντας τον Μάρτιο στα 2.214 δολάρια ανά ουγγιά. Η ζήτηση για χρυσό στην τεχνολογία ανέκαμψε κατά 10% λόγω της αυξημένης χρήσης σε ηλεκτρονικές εφαρμογές, ενώ η ανακύκλωση χρυσού αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Συμβουλές για Επενδυτές
Η αγορά της χρυσής λίρας προσφέρει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Οι υψηλές τιμές και το μεγάλο spread καθιστούν την επένδυση σε χρυσό μια μακροπρόθεσμη επιλογή. Οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακυμάνσεις και να παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού.
Σε μια εποχή αβεβαιότητας, η χρυσή λίρα παραμένει ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές λόγω της μεγάλης διαφοράς στις τιμές αγοράς και πώλησης.
Πηγή