![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67a9ac2640284.jpg)
Εορτολόγιο 10 Φεβρουαρίου: Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα – Ο πασίγνωστος Άγιος που ξόρκιζε το κακό και την πανούκλα
Ξεχωριστή μέρα είναι η σημερινή (10 Φεβρουαρίου 2025) για την ορθόδοξη εκκλησία, καθώς σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμούνται διάφορα ονόματα Αγίων.
Ο Άγιος Χαράλαμπος θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει την τιμητική του κάθε χρονιά στις 10 Φεβρουαρίου στην ορθόδοξη εκκλησία μας, καθώς γιορτάζει.
Εορτολόγιο 10 Φεβρουαρίου: Δείτε πως γιορτάζει – Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία
Ο Αγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, της Κέας και των Φιλιατρών Μεσσηνίας.
Σήμερα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους Ιερομάρτυρος.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:
Χαράλαμπος, Χαρίλαος, Χαραλάμπης,
Χάρης, Χάμπος, Λάμπης, Λάμπος,
Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χαραλαμπία,
Χαραλαμπή, Λαμπή, Λάμπω, Μπαμπίνα,
Μπήλιω, Μπιλιώ, Μπία, Χάμπη,
Χαρίκλεια, Χαρά, Χαρούλα.
Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.
Περί των Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η μοναχή Θεοτέκνη Αγιοστεφανίτισσα στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους (1995 μ.Χ.), καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με την τιμία Κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κάρα του Αγίου δωρήθηκε στη Μονή από τον Ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαδισλάβο, το 1412 – 1413 μ.Χ., μαζί με δύο κτήματα στο Μετόχι Μπουτόϊ. Για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πολύτιμο αυτό κειμήλιο στη Βλαχία, δεν σώθηκαν πληροφορίες. Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.
Πηγή