Θρίλερ σε Αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες πάνω από το αεροδρόμιο της Αθήνας – Ο πιλότος χρειάστηκε ιατρική βοήθεια εν ώρα πτήσης

February 10, 2025

Θρίλερ Τώρα σε Αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες πάνω από το αεροδρόμιο της Αθήνας – Πανικός και Εικόνες τρόμου


Διαφ.

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας easyJet, όταν ο πιλότος της πτήσης χρειάστηκε ιατρική βοήθεια, οδηγώντας το αεροσκάφος σε αναγκαστική προσγείωση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αναγκαστική προσγείωση λόγω αδιαθεσίας του πιλότου

Η πτήση EZY2252, η οποία εκτελούσε την διαδρομή από τη Χουργκάντα στην Αίγυπτο προς το Μάντσεστερ, έζησε μια αγωνιώδη στιγμή περίπου δύο ώρες μετά την απογείωση. Σύμφωνα με καταθέσεις επιβατών, το πλήρωμα του αεροσκάφους ξαφνικά άρχισε να κινείται με ένταση και να ζητά εάν υπάρχει γιατρός ανάμεσα στους επιβάτες. Ο γιατρός που ανταποκρίθηκε κλήθηκε να ελέγξει τον κυβερνήτη του αεροπλάνου, τον οποίο βρήκε σε κατάσταση κατάρρευσης στον θάλαμο διακυβέρνησης.

Η κατάσταση απαιτούσε άμεση δράση, και μετά από επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου στην Αθήνα, το αεροσκάφος εκτράπηκε από την αρχική του πορεία, με κατεύθυνση προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το πλήρωμα, εν μέσω αναστάτωσης και έντονης ανησυχίας από την πλευρά των επιβατών, έκανε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο πριν το αεροσκάφος τελικά προσγειωθεί με ασφάλεια.

Πανικός και ένταση εν πτήση

Οι επιβάτες της πτήσης περιγράφουν την ένταση που επικράτησε καθώς το πλήρωμα καμπίνας άρχισε να τρέχει αμέσως μετά την ξαφνική αδιαθεσία του κυβερνήτη. Ένας επιβάτης, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Manchester Evening News, εξήγησε ότι το πλήρωμα, το οποίο αρχικά σέρβιρε ποτά, εγκατέλειψε ξαφνικά τη διαδικασία και άρχισε να τρέχει προς το μπροστινό μέρος του αεροπλάνου. Πρώτα, οι επιβάτες πίστεψαν ότι κάποιος από τους επιβάτες είχε καταρρεύσει, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για τον ίδιο τον πιλότο.

Μετά την ανακοίνωση από το πλήρωμα ότι ο κυβερνήτης ένιωσε αδιαθεσία και χρειαζόταν άμεση ιατρική βοήθεια, οι επιβάτες άρχισαν να ανησυχούν και να πανικοβάλλονται. Η ανησυχία αυξήθηκε όταν μια οθόνη μπροστά από το πιλοτήριο κατέβηκε για να αποκρύψει το περιστατικό από τα βλέμματα των έντρομων επιβατών.

Προετοιμασία για αναγκαστική προσγείωση και άφιξη στην Αθήνα

Καθώς το αεροσκάφος πλησίαζε στην Αθήνα, τα επιβατικά αεροδρόμια ήταν έτοιμα να υποδεχτούν το αεροπλάνο. Ο διάδρομος προσγείωσης ήταν γεμάτος από υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών οχημάτων, αστυνομίας και ασθενοφόρων. Οι επιβάτες αναφέρουν ότι αυτή η στιγμή τους φάνηκε ιδιαίτερα τρομακτική, καθώς πολλοί από αυτούς άρχισαν να αναπτύσσουν κρίσεις πανικού. Ένας επιβάτης είπε ότι ο ίδιος προσπάθησε να βοηθήσει άλλο επιβάτη προσφέροντάς του μάσκα οξυγόνου.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε ασφαλώς και η κατάσταση του κυβερνήτη εξετάστηκε άμεσα από τις ιατρικές υπηρεσίες που είχαν παραταχθεί στο αεροδρόμιο. Παρόλο που υπήρξε αναστάτωση και φόβος κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το αεροσκάφος τελικά αναχώρησε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και συνεχίζει τον προορισμό του προς το Μάντσεστερ λίγες ώρες μετά την αναγκαστική προσγείωση.

Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση σε ένα αεροπλάνο σε περίπτωση συντριβής; Τι λένε τα στοιχεία και τα στατιστικά;

Ασφάλεια θέσεων σε αεροπλάνα: Τι Λένε οι Στατιστικές

Πού είναι πιο ασφαλές να κάθεστε;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και μελέτες, οι θέσεις στο πίσω μέρος ενός αεροπλάνου, ιδιαίτερα στα μεσαία καθίσματα, φαίνεται να προσφέρουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το πίσω μέρος επηρεάζεται λιγότερο σε μετωπικές συγκρούσεις.

Αναλυτικά Δεδομένα Θνησιμότητας

  • Πίσω Τρίτο του Αεροπλάνου: Ποσοστό θνησιμότητας 32%.
  • Μέσο Τρίτο του Αεροπλάνου: Ποσοστό θνησιμότητας 39%.
  • Μπροστινό Τρίτο του Αεροπλάνου: Ποσοστό θνησιμότητας 38%.

Οι θέσεις στο πίσω μέρος όχι μόνο επηρεάζονται λιγότερο, αλλά συχνά παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες διαφυγής σε ορισμένα σενάρια.

Η σημασία της κοντινής εξόδου κινδύνου

Η εγγύτητα σε μια έξοδο κινδύνου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση. Επιβάτες που κάθονται κοντά στις εξόδους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απομακρυνθούν γρήγορα από το αεροπλάνο μετά από ένα ατύχημα.

Η επιλογή ανάμεσα σε θέση στο παράθυρο ή στο διάδρομο είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με τη θέση μέσα στο αεροσκάφος. Ωστόσο, θέσεις στο διάδρομο διευκολύνουν τη γρήγορη εκκένωση, ενώ οι θέσεις στο παράθυρο προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από επιβατική κίνηση σε περίπτωση πανικού.

Παραδείγματα από πρόσφατα ατυχήματα

Στη συντριβή της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, οι επιζώντες ήταν κυρίως από το πίσω μέρος του αεροσκάφους. Παρόμοια, βίντεο από τη συντριβή του Embraer 190 δείχνουν ότι οι επιβάτες που επέζησαν μπόρεσαν να σέρνονται έξω από τα συντρίμμια λίγα λεπτά μετά την καταστροφή.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι θέσεις στο πίσω μέρος, κοντά σε εξόδους κινδύνου, προσφέρουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ένα ατύχημα, η επιλογή της θέσης μπορεί να κάνει τη διαφορά σε περίπτωση ανάγκης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: