ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ: ΜΟΛΙΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ – ΡΕΚΟΡ ΡΙΧΤΕΡ – ΕΡΗΜΩΝΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, με αλλεπάλληλους σεισμούς που καταγράφονται σε κοντινές χρονικές αποστάσεις. Το φαινόμενο, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και επιστήμονες, παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές.
Σεισμική δραστηριότητα και ισχυροί σεισμοί
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, με σεισμούς που σημειώθηκαν ανοιχτά της Αμοργού. Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων ωρών, με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 13:23 και είχε επίκεντρο 11 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 17,7 χιλιόμετρα. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4 Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 16,3 χιλιόμετρα.
Ακολουθώντας αυτήν την δόνηση, καταγράφηκαν άλλοι σεισμοί με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και 4,6 Ρίχτερ, με το επίκεντρο τους να εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από την Αρκεσίνη. Συνολικά, οι σεισμοί που σημειώθηκαν μέσα στην ημέρα δημιουργούν μια αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί για την εξέλιξη του φαινομένου.
Αναλυτικές παρατηρήσεις και επιστημονική παρακολούθηση
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη αυτής της δραστηριότητας με ιδιαίτερη προσοχή. Το βράδυ της Κυριακής, δύο σεισμοί μεγέθους 4,7 και 5 Ρίχτερ καταγράφηκαν, προσθέτοντας περισσότερη ένταση στην ήδη αυξημένη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Στο μεταξύ, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ κατέγραψε πάνω από 11.700 σεισμικές δονήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών.
Στην περιοχή της Σαντορίνης, η επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ συγκέντρωσε πρόσθετα δεδομένα από υποθαλάσσιους σεισμογράφους στην Καλντέρα, οι οποίοι παρέχουν νέες πληροφορίες για τη σεισμική κίνηση στην περιοχή. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν νέοι υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στην περιοχή για μια εβδομάδα, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.
Στρατηγική παρακολούθησης και συγκριτική ανάλυση δεδομένων
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, συντονίζει την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από διαφορετικές πηγές. Η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, που είναι επίσης παρούσα στο νησί, πραγματοποιεί μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο και συλλέγει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της σεισμικής κατάστασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα αποσταλούν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για πιο λεπτομερή ανάλυση.
Η καθηγήτρια Νομικού, σε δηλώσεις της, εξήγησε πως «η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη». Οι συγκρίσεις των νέων μετρήσεων με προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012 αναμένονται να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας της σεισμικής δραστηριότητας.
Προσεκτική παρακολούθηση και υπομονή για την αποκλιμάκωση
Οι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν ότι η σεισμική ακολουθία δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί άμεσα, και για την πλήρη κατανόηση του φαινομένου απαιτείται χρόνος και προσεκτική παρακολούθηση. Ο Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στους σεισμούς των τελευταίων ημερών, επισήμανε πως «όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση». Η διαδικασία της παρακολούθησης και ανάλυσης θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, και οι επιστήμονες ελπίζουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου.
Ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, επεσήμανε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί η ακριβής διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς η προηγούμενη εμπειρία από το 2011 δείχνει ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες.
Η συνεχής επιστημονική έρευνα και παρακολούθηση της περιοχής είναι κρίσιμη για την κατανόηση του σεισμικού φαινομένου, με τις αρμόδιες αρχές να συνιστούν ψυχραιμία και υπομονή στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
«ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ο Ολλανδός ερευνητής, Φρανκ Χούγκερμπιτς, έκανε λόγο για μεγάλο επερχόμενο σεισμό στην Ελλάδα.
Σε νέο βίντεό του, με αφορμή τους σεισμούς των Κυκλάδων, ο Ολλανδός τονίζει πως στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί εδώ και αρκετά χρόνια ένας μεγάλος σεισμός, κάτι το οποίο θα συμβεί αναπόφευκτα.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν οι σεισμοί των Κυκλάδων είναι ηφαιστειογενείς ή όχι, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, σχολίασε πως δεν αποκλείεται ο κύριος σεισμός στο σημείο αυτό να μην έχει γίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες».
Πηγή