Είναι επίσημο: Να σε πόση ώρα θα χτυπήσει την Αττική το Τσουνάμι από την Σαντορίνη

February 11, 2025

Είναι επίσημο: Να σε πόση ώρα θα χτυπήσει την Αττική το Τσουνάμι από την Σαντορίνη


Διαφ.

Η ταχύτητα κίνησης ενός τσουνάμι εξαρτάται από το βάθος της θάλασσας, με την μέση ταχύτητα να φτάνει τα 750 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή η πληροφορία έχει ιδιαίτερη σημασία για τις περιοχές γύρω από τις νήσους του Αιγαίου, καθώς τα τσουνάμι μπορεί να φτάσουν στις ακτές τους με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας σοβαρές απειλές.

Χρόνος άφιξης τσουνάμι στις ελληνικές και γύρω περιοχές

Αν υποτεθεί ότι το τσουνάμι προέρχεται από την περιοχή της νήσου Άνυδρος BA, στη Σαντορίνη, οι υπολογισμοί για την άφιξή του στις ακτές των γύρω περιοχών είναι οι εξής:

  • Στην Τουρκία και την Κρήτη, το τσουνάμι θα φτάσει σε 12 λεπτά,
  • Στο Σούνιο σε 20 λεπτά,
  • Στη Χαλκιδική και τον Βόσπορο σε 30 λεπτά,
  • Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σε 1 ώρα,
  • Στη Μάλτα σε 90 λεπτά.

Αυτά τα δεδομένα βασίζονται σε έρευνα του Μάνου Παπαδογιάννη, ο οποίος μελέτησε τη σεισμική ένταση και την ταχύτητα διάδοσης των τσουνάμι στην περιοχή.

Τι είναι το τσουνάμι;

Το τσουνάμι, όρος ιαπωνικής προέλευσης που σημαίνει «κύμα του λιμανιού», είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα. Δημιουργείται όταν η επιφάνεια της θάλασσας μετατοπίζεται από κάποια μεγάλη γεωλογική δραστηριότητα, όπως ένας σεισμός ή μια ηφαιστειακή έκρηξη. Το τσουνάμι αποτελείται από μια σειρά κυμάτων, συνήθως πέντε ή έξι, με το πρώτο να έχει μικρότερη ένταση και το οποίο ονομάζεται «απαλό κύμα». Τα δεύτερο και τρίτο κύματα είναι τα πιο επικίνδυνα και καταστρεπτικά.

Η συμπεριφορά του τσουνάμι στον ωκεανό και στις ακτές

Στη θάλασσα, τα κύματα του τσουνάμι είναι συνήθως μικρότερα από 60 εκατοστά σε ύψος και δεν γίνονται αντιληπτά από πλοία ή αεροπλάνα. Ωστόσο, το μήκος τους μπορεί να ξεπερνά τα 160 χιλιόμετρα, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις. Παρά το μικρό ύψος τους στον ανοιχτό ωκεανό, αυτά τα κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα ενός εμπορικού αεροπλάνου, πάνω από 800 χιλιόμετρα την ώρα, και μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε λιγότερο από μία ημέρα.

Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν σε ρηχά παράκτια ύδατα, η ταχύτητα τους μειώνεται, αλλά το ύψος τους αυξάνεται δραματικά. Αυτή η αύξηση στο ύψος του κύματος αποτελεί την κύρια απειλή για τις ακτές, όπου το τσουνάμι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Δραματική προειδοποίηση από την Τουρκία σκορπά πανικό: Λένε ότι έρχεται σεισμός 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι στο Αιγαίο και τον Μαρμαρά

Το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλλη εξέδωσε ανησυχητική προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στο Αιγαίο Πέλαγος, ο οποίος θα μπορούσε να συνοδευτεί από κύματα τσουνάμι που θα φτάσουν στις τουρκικές ακτές μέσα σε μία ώρα.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi, καθηγητής Δρ. Nurcan Meral Özel, αναφέρθηκε στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες και τόνισε πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Özel, καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω μέσα σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Παρατηρητήριο Καντίλλη εκδίδει προειδοποιήσεις για πιθανά τσουνάμι σε συνεργασία με 16 ινστιτούτα και 13 χώρες στο πλαίσιο της UNESCO.

«Εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στις θάλασσές μας, ειδικά στις δυτικές ακτές, το Παρατηρητήριο Καντίλλη θα στείλει ειδοποίηση για τσουνάμι στην AFAD», ανέφερε, εξηγώντας πως το ινστιτούτο δεν εστιάζει μόνο στις σεισμικές δονήσεις, αλλά και στις πιθανότητες ανύψωσης της στάθμης του νερού λόγω αυτών.

Ο Özel αναφέρθηκε επίσης στο σεισμό της Αμοργού το 1956, ο οποίος είχε μέγεθος 7,7-7,8 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι, με αναφορές ότι τα κύματα έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως και τη διετία 2011-2012 υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, συνοδευόμενη από ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο Özel ανέφερε πως οι επιστήμονες έχουν ήδη χαρτογραφήσει τις περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι στο Αιγαίο και εξετάζουν σενάρια σεισμών. Σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ, τα κύματα του τσουνάμι θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές της Τουρκίας μέσα σε μία ώρα, με πιθανή άνοδο της στάθμης του νερού από μισό έως ένα μέτρο.

«Οι αβεβαιότητες των ιστορικών σεισμών στον Μαρμαρά είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλα μέρη», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια σοβαρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: