![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67ab1fbacc2f0.jpg)
Θρήνος στον ελληνικό αθλητισμό: Πέθανε ο Ολυμπιονίκης Γιώργος Ρουμπάνης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο Γιώργος Ρουμπάνης, «χάλκινος» Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ το 1956 στην Μελβούρνη.
Ο Ρουμπάνης, ήταν αθλητής του Πανελληνίου και χάρισε έτσι στην Ελλάδα το πρώτο της μεταπολεμικό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το προηγούμενο ήταν το ασημένιο που είχαν κερδίσει οι Γιάννης και Αλέξανδρος Θεοφυλάκης και ο Γιώργος Μωραϊτίνης, στο ομαδικό πιστόλι ταχείας βολής από 30 μέτρα, το 1920 στην Αμβέρσα. Πριν από τον Ρουμπάνη, στον στίβο, τελευταίος είχε διακριθεί Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912.
Η ανακοίνωση της ΕΟΕ:
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον κορυφαίο Ολυμπιονίκη Γιώργο Ρουμπάνη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.
☑️Ο Γιώργος Ρουμπάνης που ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη στο άλμα επί κοντώ, με επίδοση 4.50, μετά από μαραθώνιο αγώνα που κράτησε περίπου 11 ώρες.
☑️Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Ισίδωρος Κούβελος, εκφράζοντας σύσσωμη την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι για την απώλεια του κορυφαίου πρωταθλητή Γιώργου Ρουμπάνη, κορυφαίου και μεγαλύτερου εν ζωή Ολυμπιονίκη και του πρώτου μεταπολεμικά αθλητή που δόξασε την χώρα και σήκωσε την γαλανόλευκη ψηλά στον ιστό της δόξας! Σχεδόν σε ολόκληρη τη ζωή του, υπηρέτησε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό προσφέροντας στην Ελλάδα στιγμές εθνικής υπερηφάνειας με κορυφαία, την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Και μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας συνέχισε να υπηρετεί τον Ολυμπισμό, ιδρύοντας το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών το 1985. Μοίρασε την αγάπη για τον αθλητισμό σε χιλιάδες νέους της χώρας μας και ήταν φωτεινό παράδειγμα αθλητή αλλά και ανθρώπου. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου, στην οικογένεια και τους οικείους του. Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα μεγάλε Ελληνα Ολυμπιονίκη. Θα ανήκεις για πάντα στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών της χώρας μας.»
☑️Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα καλύψει όλα τα έξοδα της κηδείας του και θα εκδώσει ψήφισμα για την απώλεια του.
☑️Ο Γεώργιος Ρουμπάνης γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1929 στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από αθλητική οικογένεια με τόπο προέλευσης τη Στεμνίτσα της Αρκαδίας. Ο πατέρας του Σάββας ήταν γυμναστής και ο αδερφός του Αριστείδης αθλητής στίβου (ακοντισμός) αλλά τον εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού και διέπρεψε ως μπασκεμπολίστας.
☑️Αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 1961. Μαζί με το Δημήτρη Θανόπουλο ίδρυσε το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το 1985.
Νεκρή Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας ‑ Πνίγηκε με το φαγητό της μέσα στο διαμέρισμά της
Η 50χρονη Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία, Daniela Larreal Chirinos, από τη Βενεζουέλα, βρέθηκε νεκρή, καθώς πνίγηκε με την τροφή της.
Η άτυχη γυναίκα ήταν πέντε φορές Ολυμπιονίκης, εκπροσωπώντας τη χώρα της στη Βαρκελώνη το 1992, στην Ατλάντα 1996, στο Σίδνεϊ 2000, στην Αθήνα το 2004 και στο Λονδίνο το 2012 στο ποδηλατοδρόμιο.
Η 50χρονη Ολυμπιονίκης βρέθηκε στο διαμέρισμά της
Η αδικοχαμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο διαμέρισμά της, στο Λας Βέγκας.
Οι συνάδελφοί της ειδοποίησαν τις αρχές, όταν δεν πήγε για δουλειά σε ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τη βρουν στο διαμέρισμά της, την περασμένη Παρασκευή.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, η πρώην πρωταθλήτρια πέθανε από ασφυξία.
Ιμάνι Κελίφ: Η χρυσή Ολυμπιονίκης που κατηγορήθηκε πως είναι άνδρας, έγινε “μοντέλο” και είναι μια εντυπωσιακή γυναίκα
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν, αλλά ο θόρυβος για το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία που κέρδισε η Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία δεν έχει κοπάσει.
Μετά την μεγάλη συζήτηση για το αν ήταν δίκαιο να αγωνιστεί η intersex αθλήτρια από την Αλγερία με άλλες γυναίκες και μετά τη μήνυση που κατέθεσε, η Κελίφ έκανε μια φωτογράφιση μόδας.
Σε βίντεο στο Instagram που ανέβασε γαλλικό ινστιτούτο ομορφιάς, η Κελίφ γρονθοκοπεί την κάμερα, γράφει η Daily Mail.
Αμέσως αλλάζει το πλάνο για να εμφανιστεί η Κελίφ με λουλουδάτο φόρεμα, σκουλαρίκια και έντονο μακιγιάζ. Φορά το χρυσό μετάλλιό της και χαμογελά προς την κάμερα.
Η συμμετοχή της Κελίφ στην πυγμαχία γυναικών έγινε αντικείμενο μεγάλη συζήτησης σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Αφού στο παρελθόν είχε αποκλειστεί από παγκόσμια διοργάνωση γιατί είχε αποτύχει σε τεστ επιλεξιμότητας για το φύλο της, η ΔΟΕ έδωσε την άδεια να αγωνιστεί κανονικά στο Παρίσι.
Παρόμοια ήταν η περίπτωση και της Ταϊβανέζας Λιν Γιου-Τινγκ, η οποία επίσης κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία της.
«Πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης: οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών. Και οι δύο είναι γυναίκες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Αλλά και η ίδια η Κελίφ δήλωνε ότι «είμαι γυναίκα όπως κάθε άλλη γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα. Έχω ζήσει ως γυναίκα. Διαγωνίστηκα ως γυναίκα – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».
Σε έναν από τους πρώτους γύρους η Κελίφ απέκλεισε την Ιταλίδα πυγμάχο Άντζελα Καρίνι σε μόλις 46 δευτερόλεπτα ενώ σχετικά εύκολα έφτασε ως το χρυσό.
Με τη λήξη των Ολυμπαικών Αγώνων κατέθεσε στα γαλλικά δικαστήρια μήνυση στην οποία κατονόμασε τον Έλον Μασκ και τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Πηγή