![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67ab7c3fb9d7e.jpg)
ΤΩΡΑ: Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο – «Σφυροκοπά» την Αμοργό ξανά ο Εγκέλαδος – Υπάρχει πιθανότητα για… 6 ρίχτερ
Ο Αθανάσιος Γκανάς εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό, τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα, σήμερα, Τρίτη, πριν από λίγη ώρα, έγινε και νέος σεισμός, 4,8 Ρίχτερ, 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μιλώντας στο ERTNews, για τους συνεχείς σεισμούς, ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε για ένα φαινόμενο που οι ειδικοί δεν έχουν ξαναδεί και το οποίο εξελίσσεται συνεχώς.
Προβληματισμένος ο Αθανάσιος Γκανάς με τους απανωτούς σεισμούς
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά “δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ, διότι δεν έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, το οποίο θα έχει αυξομειώσεις. Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια μέρα που θα υπάρχει μια σχετική ηρεμία και μετά θα ακολουθήσει ένας ισχυρός σεισμός και έπειτα μετασεισμοί. Το φαινόμενο εξελίσσεται, είναι μια σειρά η οποία οφείλεται, κατά την άποψή μου, σε μια κίνηση ηφαιστειακών ρευστών στο μέσο φλοιό σε βάθος 10 με 12 χιλιομέτρων και αυτό θα πρέπει να εξελιχθεί και άλλο μέχρι να ηρεμήσει”.
Η επιφύλαξη του Αθανάσιου Γκανά για το πότε θα τελειώσουν οι σεισμοί
Σχετικά με το αν θα συνεχιστούν τα σκαμπανεβάσματα των σεισμών, ο Αθανάσιος Γκανάς επεσήμανε “δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Βλέπουμε ότι το κέντρο της σεισμικής ενέργειας περιστρέφεται γύρω από την Άνυδρο. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα δονήσεις κοντά στην Άνυδρο, νότια, δυτικά και ανατολικά. Τώρα το τελευταίο διήμερο μεταφέρθηκε βόρεια της Ανύδρου. Είναι περίπου 8 με 10 χιλιόμετρα βόρεια προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι μετατοπίστηκε βορειοανατολικά. Υπάρχει μια αστάθεια σε αυτή την ακολουθία, την οποία δεν την έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί να πούμε πότε θα τελειώσει. Περιμένουμε τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες. Το καλό σενάριο είναι να συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά μέχρι να ηρεμήσει. Πρέπει να πέσει η πίεση του συστήματος, η οποία προκαλεί τους σεισμούς” και κατέληξε ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800 σεισμοί.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στο Action 24, εξέφρασε τη σιγουριά ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, χωρίς να γνωρίζει πότε θα ξεσπάσει.
Όπως σημείωσε «είναι σαφές ότι αυτή η μέτρια δραστηριότητα συνεχίζει απτόητη και θα διαρκέσει για αρκετό διάστημα. Με αυτά τα γεγονότα δεν επηρεάζεται η ασφάλεια στη Σαντορίνη» και σχολιάζει ως μέτρια την παρούσα δραστηριότητα, καθώς τόνισε ότι «αυτή που περιμένουμε, η μεγάλη, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να γίνει και θα είναι μεγέθους 6. Αυτή τη στιγμή ενεργοποιούνται ρήγματα μέχρι 3 χιλιόμετρα μήκος, το ρήγμα της Ανύδρου είναι δίπλα τους και με τόσο μεγάλο διάστημα που κουνιούνται όλα, κάθε φορά που σπάει ένα ρήγμα, γίνεται τεράστια αναδιάταξη. Ένα τέτοιο γεγονός δεν θα ήταν καταστροφικό, θα κάνει κάποιες μικρές ζημιές, γιατί είναι 20 χιλιόμετρα μακριά και σε μεγάλο βάθος».
Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι από επικείμενη δόνηση, ανέφερε ότι «κανονικά δεν έχουμε με τα 6 Ρίχτερ τσουνάμι, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος κατολισθήσεων, κυρίως λόγω του υποθαλάσσιου ηφαίστειου του Κολούμπο».
ΕΚΤΑΚΤΗ Ανακοίνωση – Ανατροπή Τσελέντη για Σαντορίνη: «Σας έλεγα να προσέχετε – Μην ακούτε το αφήγημα»
Μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη, εκτιμάει ότι θα ακολουθήσει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, εμμένοντας στην άποψή του.
Μεγάλο σεισμό περιμένει ο Άκης Τσελέντης στη Σαντορίνη
«ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΟΤΙ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ . ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ 4,7 , 5,2!!
EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 09/02/2025 20:53, AΣΘENH,M=4.7,EΠIK:230 XΛM. NA AΘHNAΣ, 21 XΛM. NNΔ THΣ APKEΣINHΣ AMOPΓOY: ΓI-EAA
NOAIG Automatic Alert 09/02/2025 19:05:31, Lat: 36.7074 N, Long: 25.9658 E, ML: 5.2, Depth: 41.3 Km, 15 Km SSE from Amorgos
EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 09/02/2025 21:05, IΣXYPH,M=5.0,EΠIK:226 XΛM. NA AΘHNAΣ, 21 XΛM. NΔ THΣ APKEΣINHΣ AMOPΓOY: ΓI-EAA
ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ
«Από χθες παρατηρούμε μια μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών. Μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες. Για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6R. Eπομένως να συνεχίσετε να λαμβάνεται υπόψη τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης που πρότειναν οι επιτροπές».
Νέος δυνατός σεισμός έγινε στη Σαντορίνη
Στο μεταξύ, νέος σεισμός, μεγέθους 5 Ρίχτερ, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, έγινε σήμερα, το βράδυ.
Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Η δόνηση καταγράφηκε στις 21:05 και έγινε αισθητή και στην Αθήνα.
Εξάλλου, στις 21:16 σημειώθηκε μια ακόμα δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή, ενώ ακόμα ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:17. Στις 21:25 καταγράφηκε δόνηση 4,1 Ρίχτερ και στις 21:31 ακολούθησε σεισμός 4,2 Ρίχτερ.
Είχε προηγηθεί μια ακόμα ισχυρή δόνηση 4,7 Ρίχτερ στις 20:53, ενώ στις 20:41 σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ.
Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, αν και ειδικοί είναι αισιόδοξοι και αναφέρουν πως ο ρυθμός της σεισμικότητας έχει μειωθεί.
«Έχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευθεί έτσι μειούμενη η ακολουθία» τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης στην ΕΡΤ και συμπλήρωσε ότι «η σεισμικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει χαμηλότερους ρυθμούς. Διαπιστώσαμε μάλιστα την αλλαγή αυτή την Παρασκευή και την ανακοινώσαμε. Κρατήσαμε ωστόσο επιφυλάξεις γιατί πρέπει αυτή η κατάσταση ουσιαστικά να παγιωθεί».
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς σημείωσε ότι «παρατηρούμε μικρές τάσεις σταθεροποίησης, ενώ συνεχίζεται η σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη σεισμών τα οποία δεν θα ξεπεράσουν τα 5,1, 5,2».
Πηγή