![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67ad280691fe2.jpg)
Η πρωτιά είναι στο τσεπάκι μας: Σαρώνει η Κλαυδία, όλες οι χώρες της δίνουν 12άρι στην πρώτη θέση η Ελλάδα, ξεκάθαρη νίκη
Η Klavdia, που κέρδισε στον ελληνικό τελικό και θα μας εκπροσωπήσει στη φετινή Eurovision, με το τραγούδι “Αστερομάτα”, έχει εξασφαλίσει ήδη τέσσερα 12αρια.
Ειδικότερα, το τραγούδι που μιλά για τον ξεριζωμό και τη σφαγή του Πόντου, στέλνοντας ένα πολύ ωραίο μήνυμα, εκτός από τους Έλληνες, φαίνεται ότι έχει κερδίσει και άλλους λαούς.
Η 22χρονη τραγουδίστρια, παρόλο που έχει ισχυρό ανταγωνισμό απέναντι της, έχει από ό, τι φαίνεται ήδη εξασφαλίσει τέσσερα 12αρια από χώρες της Ευρώπης, που την έχουν ήδη ξεχωρίσει ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους.
Τα τέσσερα 12αρια που έχει εξασφαλίσει η Klavdia για τη φετινή Eurovision
Κύπρος
Παραδοσιακά, αλλά και σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το 2019, η Κύπρος έχει δώσει στην Ελλάδα συνολικά 348 βαθμούς, εκ των οποίων 25 φορές έχει απονείμει το μέγιστο των 12 βαθμών, αρά είναι μόνο λογικό να σκεφτόμαστε ότι και φέτος μπορεί να το δώσει στην γειτονική χώρα.
Γαλλία
Η εκπρόσωπος της Γαλλίας, η τραγουδίστρια Louare, στην πρώτη της ζωντανή συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση, ρωτήθηκε για τα τραγούδια της φετινής Eurovision και ποια είναι αυτά που της άρεσαν περισσότερο.
Η Γαλλίδα αποκάλυψε ότι έχει ακούσει τις μέχρι τώρα συμμετοχές και ξεχωρίζει δύο από αυτές, την Αστερομάτα της Klavdia, αλλά και το τραγούδι και της Σλοβενίας.
Αρμενία
Η Αρμενία σύμφωνα με τα στατιστικά, τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την Κύπρο, είναι η πιο σταθερή τροφοδότρια ψήφων στην Ελλάδα. Πέρυσι μάλιστα, με το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, έδωσαν 10 πόντους από το κοινό και 4 από τις επιτροπές. Η Αρμενία ήταν η μόνη χώρα, εκτός από την Κύπρο, που το 2023 έδωσε βαθμούς στον Victor Vernicos, ο οποίος κατέληξε 30ός βαθμολογούμενος μόνο από 2 χώρες.
Αλβανία
Η Αστερομάτα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρει πολλούς βαθμούς από τον αλβανικό κοινό, το οποίο μπορεί να ταυτιστεί με τη θεματική των στίχων, αλλά και να τους καταλάβει, αφού για πολλούς από τους γείτονες, η ελληνική γλώσσα είναι γνωστή.
Εξάλλου, η Αλβανία παραδοσιακά στηρίζει την Ελλάδα με υψηλές βαθμολογίες. 11 συνολικά πόντους στον τελικό πέρυσι (4 κοινό, 7 η επιτροπή), 24 βαθμούς στον ημιτελικό του 2022, με δύο 12άρια από κοινό και επιτροπή, 14 το 2021.
Άκυρη η συμμετοχή της Κλαυδίας στη Eurovision; Έξαλλη η Τουρκία με την «Αστερομάτα», κάνει ένσταση και την “διώχνει” από τον διαγωνισμό
Ιδιαίτερα ενοχλημένοι φαίνεται πως είναι οι Τούρκοι με το τραγούδι «Αστερομάτα» που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό της Eurovision, και ο λόγος δεν είναι άλλος από τους στίχους του κομματιού που μιλούν για προσφυγιά αλλά και την ποντιακή καταγωγή της Klavdia.
Με δεδομένο ότι οι συμμετοχές στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού θα πρέπει να μην περιλαμβάνουν πολιτικά μηνύματα, σε ανακοίνωσή του το Eurovision Türkiye αναφέρει ότι εάν εντοπιστεί κάτι μεμπτό τότε η δυσφορία της Τουρκίας «θα μεταφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο».
Η ανακοίνωση της Eurovision Türkiye:
«Στις 30 Ιανουαρίου, η Ελλάδα επέλεξε την εκπρόσωπό της στη Eurovision 2025 και το τραγούδι της. Η Klavdia θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι “Αστερομάτα”. Υπήρξαν αναφορές στον ελληνικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τον ισχυρισμό περί Γενοκτονίας των Ποντίων και τους πρόσφυγες.
Επιπλέον, πριν από τον εθνικό τελικό, η Klavdia έκανε την ακόλουθη δήλωση σε εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της ΕΡΤ: “Η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και γι’ αυτό σχετίζομαι με το τραγούδι.
Με όλα αυτά, επικοινωνήσαμε με το TRT και μας ανακοίνωσαν ότι το τραγούδι θα αναλυθεί από αυτούς και θα μεταφερθεί η δυσφορία της Τουρκίας στο υψηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς. Θα περιμένουμε τις επόμενες εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε».
«Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά»
«Γενικά, είχαμε στο μυαλό μας ανέκαθεν να φτιάξουμε ένα κομμάτι, με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ εγώ, το οποίο θα με συνδέει και με κάποιον τρόπο και κάπως έτσι ήρθε η έμπνευση. Το τραγούδι μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά», είχε πει η Κλαυδία σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.
«Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει βιώσει αυτά τα συναισθήματα. Από την ιστορία των παππούδων μας και το βλέπουμε και σήμερα σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας για μια καλύτερη ζωή. Εμένα η οικογένειά μου είναι ποντιακής καταγωγής, είναι πρόσφυγες και έτσι συνδέομαι με το κομμάτι. Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μου έχει πει ιστορίες, μου έχει πει για την οικογένειά της, πώς έφυγαν τότε με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση, οι γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, μεγάλωσαν εκεί μέχρι μια ηλικία και επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’91 και ξεκίνησαν εδώ μια καινούργια ζωή».
Πηγή