Συναγερμός Τώρα στο Αιγαίο: Έγινε αυτό που “έτρεμαν” οι σεισμολόγοι- «Δεν πρέπει να συμβεί αυτό»

February 13, 2025
Έκτακτη Ενημέρωση στο Αιγαίο: Το Σενάριο που Φοβούνταν οι Σεισμολόγοι Έγινε Πραγματικότητα – Αυτό Δεν Πρέπει να Συμβεί

Συναγερμός Τώρα στο Αιγαίο: Έγινε αυτό που έτρεμαν οι σεισμολόγοι- Δεν πρέπει να συμβεί αυτό



Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους επιστήμονες. Η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, εξηγεί τα δεδομένα και τις πιθανές αιτίες αυτής της δραστηριότητας, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση.

Η επανατοποθέτηση των επικέντρων και οι ενεργές ρηξιγενείς ζώνες

Η κυρία Νομικού εξηγεί ότι, χάρη στη λειτουργία νέων σεισμολογικών σταθμών στις Κυκλάδες, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα επίκεντρα των σεισμών και να καταγράφουν τις περιοχές όπου σπάνε τα πετρώματα στα έγκατα της γης. Οι σταθμοί αυτοί είναι εγκατεστημένοι σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Αμοργός, η Αστυπάλαια, η Ίος και η Ανάφη, επιτρέποντας την ακριβέστερη χαρτογράφηση των σεισμογενών ζωνών.

width=1260

Η ανησυχία των επιστημόνων εστιάζεται στις μεγάλες ενεργές ρηξιγενείς ζώνες της περιοχής, όπως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Η καθηγήτρια σημειώνει πως είναι κρίσιμο τα επίκεντρα να μην κατευθυνθούν βορειοανατολικά, κοντά στο συγκεκριμένο ρήγμα, και τονίζει ότι οποιαδήποτε επιρροή της σεισμικής δραστηριότητας στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

Η διερεύνηση των αιτίων και η φύση του φαινομένου

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ενεργοποιεί μικρότερα ρήγματα, τα οποία προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια, σύμφωνα με την κυρία Νομικού. Η πιθανότερη αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η διέλευση ρευστών από μεγαλύτερους μαγματικούς θαλάμους στα έγκατα της γης. Καθώς τα ρευστά αυτά ανεβαίνουν, μετακινούν τον υποθαλάσσιο πυθμένα, προκαλώντας τη συγκεκριμένη σεισμική διέγερση. Ωστόσο, η ακριβής αιτία παραμένει υπό διερεύνηση.

width=725

Σχετικά με τη διάρκεια της δραστηριότητας, η καθηγήτρια τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Σε άλλες περιοχές, το φαινόμενο αυτό διήρκεσε 1-1,5 μήνα, αλλά εδώ οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, σημειώνει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δεν έχουν καταγραφεί ενδείξεις ηφαιστειακής έκρηξης, και τα σενάρια περί ηφαιστείων ανήκουν σε επιστημονικές συζητήσεις, χωρίς να πρέπει να ανησυχούν τον κόσμο.

Συστάσεις για τους κατοίκους και το μέλλον της σεισμικής δραστηριότητας

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν οι κάτοικοι της Σαντορίνης μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, η κυρία Νομικού διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή δεν εξαρτάται από τους επιστήμονες. Τονίζει ότι τα σπίτια πρέπει πρώτα να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων.

width=768

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παρακολουθείται στενά, με τους επιστήμονες να αναλύουν διαρκώς τα δεδομένα. Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει στόχο να παρέχει ακριβέστερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Πρόβλεψη-σοκ Τώρα για το Ηφαίστειο της Σαντορίνης: Θα κρυφτεί ο Ήλιος…

Σεισμοί στις Κυκλάδες: “Θα κρυφτεί ο ήλιος, αν εκραγεί το ηφαίστειο” λέει Τούρκος καθηγητής

Φόβους έχει προκαλέσει και στη γειτονική Τουρκία η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πιθανή η έκρηξη ηφαιστείου

Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό δήλωσε ο κ. Παπαζάχος αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου.

Και συνέχισε: Όμως ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες.

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι το ηφαίστειο δεν βρίσκεται πλέον σε ηρεμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει έκρηξη, καθώς πολλά ηφαίστεια επανέρχονται σε κατάσταση ηρεμίας μετά από έξαρση. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούνται συνεχώς τα δεδομένα για οποιαδήποτε αλλαγή και, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο αρνητική εξέλιξη, αυτή η παρακολούθηση συνεχίζεται ανεξάρτητα.

Τι λέει ο Τούρκος καθηγητής

Το έδαφος του Τσανάκκαλε είναι σάπιο, είπε ο Τούρκος ειδικός επί των σεισμών Δρ. Naci Görür σε εκπομπή μιλώντας για τη σεισμικότητα του Τσανάκκαλε. Ο Δρ. Görür δήλωσε ότι κάθε μία από τις γραμμές ρηγμάτων στην πόλη θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ και άνω. Αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο σεισμό τυφώνα στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Görür είπε: Αν όμως προκαλέσει πολύ μεγάλους σεισμούς, θα προκαλέσει την καταστροφή σάπιων κτιρίων και ένα τσουνάμι στις ακτές μας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη σεισμική καταιγίδα στο Αιγαίο Πέλαγος ο Görür δήλωσε ότι η αιτία της καταιγίδας του σεισμού ήταν η αφρικανική πλάκα που βυθίστηκε κάτω από την πλάκα Ανατολίας-Αιγαίου, η πλάκα της Ανατολίας εκτείνεται από πάνω της και χαρακτηριστικά είπε: Έτσι, υπήρξαν σεισμικές καταιγίδες αυτού του είδους, συνεχίζονται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα σταματήσουν.

Ο Görür επεσήμανε ότι το σύννεφο σκόνης που θα σχηματιζόταν σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης θα μπορούσε ακόμη και να μπλοκάρει το ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα και θα ήταν επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία λόγω των χημικών του ιδιοτήτων, ωστόσο διευκρίνισε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη, δεν παρατηρήθηκαν σημάδια ηφαιστειακής έκρηξης και ότι αυτή ήταν μια υποθετική δήλωση.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: