Φωτογραφίες από την παλιά Αθήνα που αποτελούν μια νοσταλγική ματιά σε μια εποχή που το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας είχε εντελώς διαφορετική όψη

February 14, 2025
Εικόνες από την παλιά Αθήνα που προσφέρουν μια νοσταλγική αναδρομή σε μια εποχή όπου το αστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας είχε διαφορετική μορφή

Δυνατό Κουίζ μόνο για τους γνήσιους Αθηναίους: Μπορείς να αναγνωρίσεις την οδό της παλιάς Αθήνας μέσα σε 1 λεπτό;


Διαφ.

Η Αθήνα, μια πόλη με πλούσια ιστορία, έχει αλλάξει δραματικά στο πέρασμα των δεκαετιών. Οι φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας αποτελούν μια νοσταλγική ματιά σε μια εποχή που το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας είχε εντελώς διαφορετική όψη, καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση πολλών σημείων της πόλης ακόμη και για τους παλαιότερους κατοίκους.

Η οδός Πανεπιστημίου: Μια ιστορική διαδρομή

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές οδούς της Αθήνας, η Πανεπιστημίου, έχει αποτελέσει κεντρικό σημείο της αστικής ανάπτυξης της πόλης. Η φωτογραφία που χρονολογείται από το 1986 αποτυπώνει την οδό σε μια εποχή που το αστικό τοπίο βρισκόταν σε μετάβαση. Η οδός Πανεπιστημίου, με συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρα, αποτελεί ιστορικό δρόμο που εντάχθηκε στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης βόρεια του ιστορικού κέντρου, αναπτυσσόμενη παράλληλα με τις οδούς Ακαδημίας και Σταδίου.

width=2242

Η Πανεπιστημίου μετατράπηκε σε μονής κατεύθυνσης το 1960, με φορά νότια-βόρεια, και διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίας, εκ των οποίων μία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το τοπίο της οδού αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της Αθήνας, με σύγχρονα πολυώροφα κτήρια να κυριαρχούν, ενώ τα νεοκλασικά κτήρια, χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, άρχισαν να εξαφανίζονται σταδιακά από τη δεκαετία του 1950.

Από τα νεοκλασικά στις πολυκατοικίες

Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα που επικράτησε τις δεκαετίες του 1950 και 1960 άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της Πανεπιστημίου. Η τάση κατεδάφισης των νεοκλασικών κτηρίων, τα οποία θεωρήθηκαν αναχρονιστικά για την εποχή, κυριάρχησε, δίνοντας τη θέση τους σε πολυώροφα κτήρια. Η αλλαγή αυτή αντικατοπτρίζει τη μετάβαση της Αθήνας από την παραδοσιακή στην σύγχρονη αστική ανάπτυξη, αλλά και τη νοοτροπία μιας κοινωνίας που έβλεπε τα νεοκλασικά ως εμπόδιο στην πρόοδο.

width=517

Η φωτογραφία από το 1986 αποτυπώνει μια ενδιάμεση περίοδο στην εξέλιξη της οδού, αποτελώντας μια πολύτιμη ανάμνηση μιας Αθήνας που μοιάζει τόσο κοντινή αλλά και τόσο μακρινή για όσους τη ζουν σήμερα.

9 εντυπωσιακά κτίρια της παλιάς Αθήνας που γκρεμίστηκαν για να γίνουν πολυκατοικίες

Θρυλικά κτίρια – Αθήνα: Πρόκειται για εννέα κτίρια, τα οποία στις μέρες τους υπήρξαν υποδείγματα. Άλλα ξεχώριζαν για τον ιδιαίτερο τρόπο κτισίματος, το οποίο ήθελαν να προσδώσουν σε αυτά, οι αρχιτέκτονες και οι ιδιοκτήτες τους. Άλλα ξεχώριζαν για το μέγεθός τους. Το βέβαιο είναι πως στην εποχή τους ήταν μοναδικά.

Αθήνα: Ακολουθούν εννέα θρυλικά κτίρια της πρωτεύουσας της Ελλάδας, τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα

Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας: Βρισκόταν στη Πλατεία Κοτζιά. Το μόνο που υπάρχει πλέον στη θέση του είναι η προτομή του Κώστα Κοτζιά, του άλλοτε δημάρχου της πόλης των Αθηνών.

width=900

Μέγαρο Νεγρεπόντη: Το κτίριο βρισκόταν στη Λεωφόρο Αμαλίας 2 – 4 και Όθωνος. Πλέον, το μόνο που απέμεινε στη συγκεκριμένη περιοχή είναι η διατηρητέα οικία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

width=900

Βίλα Μαργαρίτα: Βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και λεωφόρο Μεσογείων. Στη θέση που βρίσκεται πλέον ένα εννιαώροφο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.

width=900

Ξενοδοχείο Ακταίον: Βρισκόταν στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 9, στον Πειραιά. Στην εποχή του ήταν χάρμα οφθαλμών. Σήμερα, στη θέση του δεσπόζει το ιδιωτικό νοσοκομείο Metropolitan.

width=900

Μέγαρο Παπούδωφ: Βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 1 και Πανεπιστημίου. Στη σημερινή θέση του μεγάρου δεσπόζουν τα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

width=900

Μέγαρο Πεσμαζόγλου: Βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 4. Στη θέση του ξακουστού μεγάρου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

width=900

Μέγαρο κοντέσας Τζένης Θεοτόκη: Βρισκόταν στην οδό Σωκράτους 67, ενώ χτίστηκε το 1844. Εκεί, έζησε η Τζέιν Ελίζαμπεθ Ντίγκμπι, γνωστή αργότερα ως Τζένη Θεοτόκη. Η συγκεκριμένη υπήρξε Αγγλίδα αριστοκράτισσα.

width=774

Μέγαρο Παύλου Καλλιγά: Βρισκόταν στην Καραγιώργη Σερβίας 4 και χτίστηκε 1842. Πλέον στη θέση του υπάρχει ένα πολυόροφο κτίριο, με πολλά γραφεία.

width=900

Μέγαρο οδού Φιλελλήνων: Βρισκόταν στη Φιλελλήνων 25 και Σιμωνίδου και χτίστηκε το 1886. Στα χρόνια του αποτέλεσε πρότυπο για όλο τον κόσμο. Η ακριβής χρονολογία κατεδάφισης παραμένει άγνωστη. Σήμερα, στη θέση του υπάρχει ένα κτίριο με πολλούς ορόφους στο οποίο στεγάζονται γραφεία.

width=900


Πηγή

Διαβάστε επίσης: