Το σύνδρομο των κατοίκων της Σαντορίνης που προκλήθηκε από τους σεισμούς. Ναυτία και τον ίλιγγος είναι τα πρώτα συμπτώματα

February 14, 2025
Το φαινόμενο των κατοίκων της Σαντορίνης που επηρεάστηκε από τις σεισμικές δονήσεις. Ναυτία και ζαλάδα ως αρχικά συμπτώματα.

Δυστυχώς ξεκίνησε: Το σύνδρομο των κατοίκων της Σαντορίνης που ξεκίνησε λόγω των Σεισμών – Το πρώτα συμπτώματα


Διαφ.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης βιώνουν έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις 27 Ιανουαρίου, με περισσότερους από 6.500 σεισμούς που κυμαίνονται από 1 έως 5,2 Ρίχτερ. Πολλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται ζάλη, ίλιγγο και ναυτία, συμπτώματα που φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη σεισμική ακολουθία, προκαλώντας ανησυχία και ερωτήματα σχετικά με τα αίτια.

Η σχέση των σεισμών με τη ναυτία και τον ίλιγγο

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ακόμη και ένας σεισμός μέτριας έντασης μπορεί να προκαλέσει αποδιοργάνωση στον οργανισμό, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για συνεχή σεισμική δραστηριότητα. Το φαινόμενο έχει καταγραφεί σε πολλές μελέτες, με χαρακτηριστική την μετασεισμική ζάλη, που παρατηρήθηκε μετά από μεγάλους σεισμούς στην Ιαπωνία. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2021, έδειξε ότι το 42% των κατοίκων του Kumamoto που βίωσαν σεισμούς 6,5 και 7,3 Ρίχτερ, ανέφεραν ίλιγγο, ναυτία και αίσθηση ότι το έδαφος κινείται ακόμη και όταν στέκονταν ακίνητοι.

width=1260

Παρόμοια συμπτώματα έχουν αναφερθεί και μετά από μικρότερους σεισμούς, όπως ένας των 4,8 Ρίχτερ στο Νιου Τζέρσι. Σύμφωνα με τον Dr. Larry Brown, καθηγητή Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, αυτά τα φαινόμενα μοιάζουν με τη ναυτία της κίνησης, καθώς η ξαφνική κίνηση του εδάφους αποσταθεροποιεί το αιθουσαίο σύστημα των αυτιών μας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία.

Η επίδραση στο αιθουσαίο σύστημα και τα αντικρουόμενα σήματα

Το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο διαχειρίζεται την αίσθηση της θέσης και της ισορροπίας μας, λαμβάνει αντικρουόμενα σήματα κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Ενώ τα μάτια μας μπορεί να βλέπουν ένα φαινομενικά σταθερό περιβάλλον, το σώμα μας αισθάνεται την κίνηση του εδάφους. Αυτή η δυσαρμονία προκαλεί τα συμπτώματα της ναυτίας, της ζάλης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την απώλεια ισορροπίας.

Η διάρκεια αυτών των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ένταση του σεισμού, το περιβάλλον και την ευαισθησία του ατόμου. Όσοι βρίσκονται ψηλά σε κτίρια ή είναι ήδη ευάλωτοι στη ναυτία της κίνησης τείνουν να βιώνουν εντονότερα και πιο παρατεταμένα συμπτώματα.

width=1280

Παρότι δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για τη μετασεισμική ζάλη, οι ειδικοί προτείνουν μερικές απλές πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν. Ο Dr. Munetaka Ushio, ωτορινολαρυγγολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Τόκυο, έχει συστήσει τεχνικές που περιλαμβάνουν την εστίαση σε ένα σταθερό σημείο, την ξάπλα, την κατανάλωση κρύου νερού ή ζεστού τσαγιού και την κατανάλωση μικρών, εύπεπτων τροφών, όπως φρυγανιά.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται η επικοινωνία με γιατρό, ο οποίος μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή κατά της ναυτίας.

Συμπερασματικά

Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και αλλού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία λόγω της απορρύθμισης του αιθουσαίου συστήματος. Παρότι τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν με τον χρόνο, η ένταση και η συχνότητα των σεισμών καθιστούν την προσαρμογή δύσκολη για τους κατοίκους. Η επιστημονική κατανόηση αυτού του φαινομένου συνεχίζει να εξελίσσεται, ενώ οι απλές πρακτικές μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: