«Κόκκινος» Συναγερμός στην Σαντορίνη: Ανησυχητικό Βουητό από το Ηφαίστειο, πανικός και κατάσταση έκτακτης ανάγκης

February 17, 2025
Κατάσταση Συναγερμού στη Σαντορίνη: Ανησυχητικός Θόρυβος από το Ηφαίστειο Προκαλεί Πανικό και Έκτακτη Ανάγκη

Κόκκινος Συναγερμός στην Σαντορίνη: Ανησυχητικό Βουητό Τώρα από το Ηφαίστειο, πανικός και κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Διαφ.

Οι σεισμοί συνεχίζονται στις Κυκλάδες, με τη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Ίο να συνεχίζουν να χορεύουν στον ρυθμό των Ρίχτερ.

Σήμερα, καταγράφηκε νέος σεισμός 5,1 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες, ωστόσο, να επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο και να προειδοποιούν ότι χρειάζεται υπομονή και από τους κατοίκους και από την Πολιτεία, γιατί οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μειώνονται σιγά σιγά οι σεισμοί

Όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, έχουμε παρατηρήσει μια σχετική ύφεση. Συνολικά έχουμε 2.474 σεισμούς από τις 31 Ιανουαρίου. Αυτοί οι σεισμοί από τις 12 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την περασμένη Τετάρτη, βαίνουν μειούμενοι σε αριθμό, δηλαδή έχει πέσει ο ρυθμός. Αυτό συνεχίστηκε και την Πέμπτη και την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι μπήκαμε σε ένα στάδιο ύφεσης, όμως το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει και αυτές οι υφέσεις και οι εξάρσεις είναι μέσα στο πλαίσιο της εξέλιξης της ακολουθίας αυτής, η οποία όπως έχω πει είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρόκειται για μια σμηνοσειρά, η οποία οδηγείται από έναν μαγματισμό, μια κίνηση μάγματος δηλαδή, στον μέσο φλοιό στα 10-12 χιλιόμετρα περίπου. Το μάγμα μπήκε κάτω από την Καλντέρα, το έχουμε εντοπίσει στα 3 χιλιόμετρα, ανήλθε εκεί μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, στη συνέχεια διέφυγε προς την κατεύθυνση του Κολούμπο, πέρασε από το Κολούμπο και κατευθύνθηκε στην Άνυδρο. Όλη η ακολουθία, αυτοί οι χιλιάδες σεισμοί και ο σημερινός με τα 5,1R συμβαίνουν κοντά στην Άνυδρο, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τη νησίδα αυτή.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος επεσήμανε στην ΕΡΤ ότι αυτές οι ακολουθίες έχουν μικρο-υφέσεις και εξάρσεις, οι οποίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ. Άρα θα πρέπει ο κόσμος να μην ξεχνιέται και να νομίζει ότι έχει τελειώσει η ιστορία. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει και θα κρατήσει ακόμα. Τέτοιους σεισμούς και ακολουθίες θα έχουμε και άλλες τις επόμενες μέρες. Γενικά η εικόνα που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο από τέτοια γεγονότα στα οποία υπάρχει και συμμετοχή μαγματικής διέγερσης, είναι ότι γενικά δεν γίνονται πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί, απλώς η περιοχή που έχει σπάσει είναι αρκετά μεγάλη, γύρω στα 30 χιλιόμετρα και 30 χιλιόμετρα είναι μεγάλη περιοχή. Υπάρχουν και γειτονικά ρήγματα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Γι αυτό και τα μέτρα παρέμειναν αυστηρά, παρόλο που βλέπαμε τις 2,5 μέρες ησυχίας, γιατί ξέραμε και ξέρουμε ότι δεν έχει λήξει η κατάσταση εκεί. Αλλιώς κανείς δεν θέλει να κλείνει σχολεία, κανείς δεν θέλει να αποκλείει περιοχές. Η ασφάλεια όμως του κόσμου είναι πάνω από όλα και εκτίμησε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για δυο ή τρεις μήνες, ενώ ξεχασμένοι σεισμοί θα σημειωθούν και τους καλοκαιρινούς μήνες για αυτό κάλεσε κατοίκους και πολιτεία να επιδείξουν υπομονή και ψυχραιμία.

Σχετικά με την κίνηση του μάγματος, σημείωσε ότι το μάγμα είναι λιωμένο υλικό, το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές.

Και πρόσθεσε ο ίδιος σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι η λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα… Σε κάποια σημεία το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει και δημιουργεί ηφαίστεια. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία, η Σαντορίνη, η Νίσυρος, Μήλος κλπ, αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία που υπάρχει. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν στην Άνυδρο. Αυτό το πράγμα υπήρχε εκεί. Αυτό ξύπνησε, κουνάει και πιέζει από πάνω και θέλει να βγει. Πιέζοντας σπάει τα πετρώματα. Τα πετρώματα ούτως ή άλλως δέχονται δυνάμεις από τα τεκτονικά ρήγματα και γίνεται ένα μεικτό φαινόμενο. Η δύναμη που δημιουργεί τα ρήγματα και το υλικό που πιέζει από κάτω δημιουργούν αυτούς τους σεισμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μάγμα θα καταφέρει να τρυπήσει και να φτάσει να δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και όλες αυτές τις ιστορίες. Υπάρχει μια απειροελάχιστη τέτοια πιθανότητα. Έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο και μάλιστα σε πολύ πιο λεπτούς φλοιούς. Εδώ το τσόφλι το δικό μας είναι πολύ χοντρό. Είναι 7 – 8 χιλιόμετρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπάσει ο ανώτερος φλοιός εκεί πέρα. Άρα το μάγμα το οποίο υπάρχει, συμμετέχει, συνεισφέρει και είναι υπεύθυνο γι αυτό που βλέπουμε τώρα. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει κανένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο.

Το βουητό προκύπτει από το σπάσιμο των σεισμών

Για τα βουητά στη Σαντορίνη, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι όταν υπάρχουν μαγματικές διαδικασίες, το μάγμα όταν κινείται σπάει συνεχόμενα κομμάτια με μικρούς σεισμούς και μπορεί να δώσει για μια ή δύο ώρες συνεχόμενους σεισμούς. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση για συνεχόμενη δόνηση και ακούς και θόρυβο. Από το σπάσιμο των σεισμών ένα κομμάτι περνάει στην ατμόσφαιρα και γίνεται θόρυβος. Και όταν γίνονται συνεχόμενοι ακούς συνεχόμενο θόρυβο και νιώθεις συνεχόμενο θόρυβο. Αυτό δυστυχώς μπερδεύτηκε από ένα διεθνές κέντρο που έβγαλε ένα tweet ότι είναι ηφαιστειακός θόρυβος. Είναι μια άλλη περίεργη ιστορία. Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για 2, 6, 16 ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση. Είναι τυπική διαδικασία που σχετίζεται με σεισμούς που προκαλούνται από τέτοια μαγματική διείσδυση, αλλά δεν έχει σχέση με κανένα μάγμα που έφθασε στην επιφάνεια. Και υπήρχαν και διαψεύσεις. Γράψαμε και εμείς σχόλια από κάτω. Τέτοια φαινόμενα θα ξαναγίνουν και τις επόμενες ημέρες. Δηλαδή θα υπάρχει μέρα που οι κάτοικοι θα νιώσουν για μια, δυο, τρεις ώρες ένα υπόκωφο θόρυβο και μια συνεχόμενη ελαφρά δόνηση. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της σεισμικότητας.

Ερωτηθείς αν το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση, ο κ. Γκανάς απάντησε αυτό που είπαμε χθες στην Επιτροπή είναι πως έχουμε μια ύφεση που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, παρατηρείται και παραμόρφωση, δηλαδή οι κινήσεις που καταγράφουμε με GPS και με δορυφόρους δεν έχουν σταματήσει. Ενώ έχει σταματήσει η ανύψωση της Καλντέρας, συνεχίζεται η οριζόντια κίνηση. Έχει υπάρξει ακτινωτή παραμόρφωση από όλες τις πλευρές. Για τα κτίσματα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αυτό, τα κτίρια είναι ασφαλή. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως νέο στοιχείο είναι ότι από τον σταθμό GPS στην Άνυδρο έχουμε ήδη καταγράψει κίνηση της νησίδας αυτής προς δυσμάς και προς τα κάτω περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα. Κινείται δυτικά νοτιοδυτικά δηλαδή το νησάκι. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο το 2025 σε σχέση με το 2011.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, γιατί ακόμα το μελετάμε. Από ό,τι βλέπουμε αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Τα σενάρια περί νέου ηφαιστείου είναι ακραία σενάρια, εμείς οι επιστήμονες οδηγούμαστε από τα δεδομένα μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτήν τη στιγμή ούτε να εκραγεί το ηφαίστειο, ούτε να δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο.

Για το σενάριο του μεγάλου σεισμού κοντά στα 6 Ρίχτερ, κατέληξε ότι έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς από το τραπέζι.

Φταίει το ηφαίστειο…: Οι τελευταίοι σεισμοί “τρόμαξαν” τους Σεισμολόγους – Μέχρι το Πάσχα…

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες, με τον καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη να χαρακτηρίζει τους πρόσφατους σεισμούς ως καθαρά ηφαιστειακούς. Παρά την ύφεση των φαινομένων, η ανάγκη για επανεξέταση της κατάστασης παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.

Ηφαιστειακοί σεισμοί και πιθανή άνοδος μάγματος

Ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 5 της ΕΡΤ, εξήγησε ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, 14 Φεβρουαρίου, παρουσίαζαν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους προηγούμενους. Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που μάλλον υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα.

width=1260

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η ταχεία αλλαγή στη σεισμική δραστηριότητα υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση και ενδεχόμενη αναθεώρηση των μέτρων επιφυλακής. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2011/12, όποτε δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση με νέα δεδομένα, ανέφερε.

Ο Συνολάκης επισήμανε ότι οι σεισμοί συνδέονται πιθανότατα με ηφαιστειακή δραστηριότητα, εξηγώντας πως οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μια ευρύτερη διεθνή σύσκεψη, ώστε να συγκριθούν τα φαινόμενα με αντίστοιχα παγκόσμια δεδομένα.

Δύο πιθανές εκδοχές για την εξέλιξη του φαινομένου

Όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Συνολάκης ανέφερε δύο βασικά σενάρια: Η άνοδος του μάγματος μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Σχετικά με τη διάρκεια της δραστηριότητας, τόνισε πως μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει, σημειώνοντας ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες ημέρες.

Τοποθέτηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, μέσω ανάρτησής του, έκανε λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο της περιοχής, γεγονός που θα μπορούσε να υποδεικνύει διέγερση του ηφαιστείου. Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό πλάτος στους σταθμούς της περιοχής, γεγονός που είναι ανησυχητικό, ανέφερε ο γεωφυσικός και σεισμολόγος Luis Donoso.

Η ανάλυση του Βασίλη Καραστάθη

Ο δρ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε ότι οι σεισμοί καταγράφηκαν σε πραγματικό χρόνο από τους σταθμούς μέτρησης και ανήκαν σε μια πυκνή σειρά μικρών δονήσεων. Παράλληλα, εξήγησε ότι δημιουργήθηκε εντύπωση πως υπήρχε ηφαιστειακός θόρυβος (volcanic tremor), κάτι που όμως δεν επαληθεύτηκε.

Αναλύσαμε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή και καταλήξαμε ότι δεν υπήρχε ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά απλώς πολλοί μικροί σεισμοί. Θέλουμε να δούμε τον σεισμικό κίνδυνο να αποκλιμακώνεται, κάτι που ήδη παρατηρούμε, αλλά πρέπει να παγιωθεί, δήλωσε ο Καραστάθης, προσθέτοντας ότι η κατάσταση παραμένει υπό παρακολούθηση.

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης, με τις Αρχές και τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σαντορίνη: Kαθαρά ηφαιστειακοί οι χθεσινοί σεισμοί, το μάγμα ανεβαίνει

Σε φάση έξαρσης το ηφαίστειο, σύμφωνα με τον Κώστα Συνολάκη. H τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος εξηγεί ο Βασίλης Καραστάθης.

Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, ήταν σαφές ότι επρόκειτο για καθαρά ηφαιστειακούς σεισμούς, δήλωσε στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 5 ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης.

Συνέβη ένα ηφαιστειακό σμήνος το οποίο όπως λένε οι σεισμολόγοι είχε πάρα πάρα πολύ θόρυβο σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος ανέφερε ότι πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους. Είναι η στιγμή να γίνει μια ευρύτερη σύσκεψη και με ξένους ειδικούς που έχουν εμπειρίες. Και όπως είπε, δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην εμπειρία του 2011. Πρέπει να συγκρίνουμε το φαινόμενο με δεκάδες άλλες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε πού οδηγούμαστε. Μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα δήλωσε ότι φαίνεται μια μείωση, γεγονός που δείχνει βελτίωση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί, επισήμανε.

Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων, εξήγησε.

Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, απάντησε: Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια. Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Σαντορίνη: H τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος

Η ύφεση συνεχίζεται, όμως πρέπει να παγιωθεί, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η ακολουθία βρίσκεται σε αποδρομή, δήλωσε στο ΕΡΤΝews o Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου λέγοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν ήπια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσον αφορά τη μαγματική δραστηριότητα στη Σαντορίνη o Βασίλης Καραστάθης δήλωσε ότι η τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, έχει πυροδοτήσει και άλλες γεωδυναμικές διαδικασίες, οι οποίες αξιολογούνται.

Καταγράφηκαν μόνο τρεις δονήσεις με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ενώ υπήρξε περιορισμένος αριθμός δονήσεων και πάνω από 3 Ρίχτερ, στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ημέρα σημείωσε στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 5 ο κ. Καραστάθης. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους της εκπομπής ο επιστήμονας δεν αξιολογούμε μόνο τη σεισμική δραστηριότητα, αλλά και τις παραμορφώσεις του εδάφους, καθώς και όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ανακοινώσεις μας και να διασταυρώνουμε τα στοιχεία πριν τις δημοσιοποιήσουμε.

Σχετικά με αναφορές από διεθνή σεισμολογικά κέντρα για μικροσεισμούς που αποδίδονται σε μαγματική δραστηριότητα κάτω από τη Σαντορίνη, ο κ. Καραστάθης διευκρίνισε: Πρόκειται για μια πολύ πυκνή ακολουθία μικροσεισμών που προκάλεσε την αίσθηση μιας συνεχούς δόνησης, κάτι που είναι χαρακτηριστικό στα ηφαίστεια. Ωστόσο, αν εξετάσουμε τα σήματα, θα δούμε ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρά γεγονότα, διαδοχικούς μικροσεισμούς που έδωσαν αυτή την εντύπωση. Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισήμανε πως η φύση αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι τέτοια που μας αναγκάζει να διατηρούμε επιφυλάξεις. Πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ύφεση σε σχέση με τις πρώτες μέρες του φαινομένου. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ωστόσο, σημείωσε πως η σεισμική δραστηριότητα δεν εξετάζεται μεμονωμένα. Είναι σημαντικό να αξιολογηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους. Σε ό,τι αφορά την πιθανή μαγματική δραστηριότητα, ανέφερε πως “φαίνεται ότι η τεκτονική δραστηριότητα στα ενεργοποιημένα ρήγματα συνδέεται με άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές, γεγονός που συντηρεί τη σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, έχει πυροδοτήσει και άλλες γεωδυναμικές διαδικασίες, οι οποίες αξιολογούνται”.

Για τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των κατοίκων, τόνισε πως το βασικότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατανοούμε την ανησυχία για τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή, όμως προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής”. Όπως ανέφερε, το νησί έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο και η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς. Όταν διαπιστώσουμε ότι οι συνθήκες ασφάλειας το επιτρέπουν, θα ληφθούν διαφορετικά μέτρα. Προς το παρόν, με τα υπάρχοντα δεδομένα, ισχύουν τα σημερινά μέτρα. Ο κ. Καραστάθης αποκάλυψε επίσης ότι η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, μεταφέρθηκε για αύριο. Δεν μπορώ να προκαταβάλω τη γνώμη των μελών της επιτροπής, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους όρους ασφαλείας που να επιτρέπουν άμεση χαλάρωση των μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά μέχρι νεότερης απόφασης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: