Έριξε “BoΜβα” ο γνωστός Έλληνας σεισμολόγος για την Σαντορίνη: «Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα»

February 22, 2025

Έριξε “BoΜβα” ο γνωστός Έλληνας σεισμολόγος για την Σαντορίνη: «Μέσα στον επόμενο μήνα θα…»


Διαφ.

«Τα δύσκολα αρχίζουν για μας από τώρα και πέρα. Πέρα από το γεγονός ότι κινηθήκαμε άμεσα και η επιστημονική κοινότητα αλλά και η πολιτεία για όλο αυτό το σχεδιασμό που έγινε, το θέμα είναι τώρα το εξής. Πώς θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε το νησί στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που ήταν πριν από όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα» ανέφερε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είναι λίγο δύσκολο γιατί ο χρόνος είναι πιεστικός. γιατί μέσα σε έναν μήνα θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, τόσα όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Γιατί αρχίζει η επόμενη τουριστική περίοδος και καταλαβαίνετε ότι αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί συμβάλλει ουσιαστικά, κατά 2,5- 3% η Σαντορίνη μόνη της στο ΑΕΠ» εξήγησε ο κ Λέκκας.

Πέρα από το θέμα της αντιμετώπισης των κατολισθήσεων, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, σημείωσε.

«Δεν είναι μόνο το θέμα των κατολισθήσεων και το θέμα της λειτουργίας των υποδομών. Είναι όλα αυτά τα θέματα τα οποία ουσιαστικά κρύβαμε κάτω από το χαλί τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν τα αναδεικνύαμε και παρουσιάζονται βεβαίως τώρα. Θα πω ένα απλό παράδειγμα. Το 2002 είχα κάνει τότε ως Πανεπιστήμιο Αθηνών την οριοθέτηση της Καλντέρας, που είναι ένα δημόσιο κτήμα χωρίς νομή και κατοχή κανενός ανθρώπου, γιατί δεν μπορούσε να αναπτυχθεί ούτε η βόσκηση, ούτε η εκμετάλλευση της γης, ούτε να πάει να καθίσει κανένας στην Καλντέρα. Και αν δείτε αυτό το όριο, το οποίο τότε δεν πέρασε από τη Βουλή γιατί υπήρχαν αντιδράσεις, αν δείτε αυτό το όριο θα δείτε ότι έχει καταστρατηγηθεί. Η μισή Καλντέρα έχει γεμίσει κάτω από αυτό το όριο κτίσματα πολυτελείας, πισίνες και τα λοιπά και τα λοιπά. Τα ξέρουμε αυτά. Τώρα μαζί με όλα τα άλλα, με τις υποδομές κτλ που δεν αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα και παράλληλα με την τουριστική τεράστια τουριστική κίνηση, αναφύονται ως κυρίαρχα προβλήματα. Και βλέπουμε ότι η Σαντορίνη δεν μπορεί να αντέξει πια και δεν μπορεί να αντέξει, γιατί, θα πω ένα παράδειγμα. Το καλοκαίρι που είχα πάει για επειγόντως για ένα θέμα, κυκλοφορούσαν στη Σαντορίνη 33.000 αυτοκίνητα. Δεν πήγαινε πουθενά κανένα αυτοκίνητο. Ήταν σταματημένα όλα» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

«Είναι και η βιτρίνα της χώρας που οφείλουμε όλοι να την προστατεύουμε και να μην συγχέουμε πράγματα τα οποία είναι λιγάκι υπερβολικά» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εξηγώντας ότι αυτό έκαναν οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Ηφαιστειακού Κινδύνου.

«Προσπάθησα με όλες τις δυνάμεις μου να πω στους συναδέλφους να μην εκτίθενται τόσο πολύ και αν μου επιτρέπετε, έδωσα το παράδειγμα πρώτος εγώ μετά την τρίτη μέρα, οι εμφανίσεις και οι παρουσιάσεις ήταν πάρα πολύ λίγες γιατί η έκθεση είναι αυτή που βλάπτει και τον επιστημονικό χώρο. Αλλά θεωρώ ότι και οι δύο επιτροπές και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου και η Επιτροπή Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου έκαναν μία πολύ σημαντική δουλειά, η οποία προσέφερε στην πολιτεία τα απαιτούμενα στοιχεία και με βάση αυτά τα στοιχεία έγινε και όλη αυτή η καλή οργάνωση που έχουμε δει να εξελίσσεται στη Σαντορίνη» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας πως χρειάζεται συζήτηση νηφάλια, σοβαρή, χωρίς κορώνες. «Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε ουσιαστικά, το θέμα είναι ότι δεν είναι μόνο η εθνική οικονομία, είναι να προστατεύσουμε αυτό το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο» είπε καταλήγοντας ο κ. Λέκκας.

Ανακοίνωσε τα δυσάρεστα ο Ευθύμιος Λέκκας: Πόσο & πως επηρεάζει τη χώρα μας ο σεισμός της Τουρκίας

Ο Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στον σεισμό που έγινε στην Τουρκία και στο πως εκείνος μπορεί να επηρεάσει ή όχι στο άμεσο μέλλον τη χώρα μας.

Στην Τουρκία σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,9 ρίχτερ με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα ν’ αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες γύρω απ’ αυτόν τον σεισμό, αλλά και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας μελλοντικά.

Διαφωτιστικός Ευθύμης Λέκκας αναφορικά με το σεισμό στην Τουρκία – Πόσο και πως επηρεάζει τη χώρα μας

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Τουρκία, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, με τον καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ρήγμα της Ανατολίας.

Ο ίδιος αρχικά τόνισε πως ο σεισμός εκδηλώθηκε σε κομβικό σημείο στην γειτονική χώρα, βορειοανατολικά του περσινού ρήγματος με δίδυμους σεισμούς 7,7 και 7,6 Ρίχτερ αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά είπε πως ο σημερινός σεισμός αποτελεί συνέχεια του περσινού.

Αναφορικά για το αν ο σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει το Τόξο της Ανατολίας, ο Ευθύμης Λέκκας είπε πως« μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την διαδικασία της ενεργοποίησης, ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο για την ώρα το πότε αυτό μπορεί να συμβεί».

Σχετικά με το αν μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, ο καθηγητής ήταν περισσότερο καθησυχαστικός και δήλωσε πως: «Δεν επηρεάζει άμεσα, είναι αρκετά μακριά από εμάς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Η τρομακτική στιγμή που τα 5,9 Ρίχτερ σφυροκοπούν την γειτονική χώρα

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στην Τουρκία.

O σεισμός έγινε αισθητός γύρω από το Ντιγιαρμπακίρ, τη Μαλάτεια και το Ελαζίγ.

Σύμφωνα με την αρμόδια τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, AFAD, ο σεισμός μετρήθηκε στα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.46, με επίκεντρο την περιοχή Καλέ της Μαλάτεια. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στις γύρω επαρχίες.

Σύμφωνα με την αρμόδια τουρκική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών, AFAD, ο σεισμός μετρήθηκε στα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.46, με επίκεντρο την περιοχή Καλέ της Μαλάτεια. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και στις γύρω επαρχίες.

Μάλιστα υπάρχουν φόβοι για καταρρεύσεις κτιρίων και τραυματισμούς.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι είναι σε κομβική θέση και ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις, καταρρεύσεις κτηρίων και τραυματισμοί.

Στα social media αναρτήθηκαν οι στιγμές που ο εγκέλαδος χτυπά την περιοχή, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν στους δρόμους.

Το 2023 την περιοχή είχαν χτυπήσει δύο μέγα σεισμοί 7,7 και 7,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Την πρώτη εκτίμησή του για τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε στα ανατολικά της Τουρκίας έκανε ο Έλληνας σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνει επί της ουσίας λόγο για ετεροχρονισμένο μετασεισμό.

Όπως αναφέρει η ίδια περιοχή στην Τουρκία επλήγη τον Φεβρουάριο του 2023 από δύο πολύ μεγάλους σεισμούς της τάξης των 7,7 και 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ. «Ο σημερινός είναι μετασεισμός εκείνων», αναφέρει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: