Αποσύρονται από τα σούπερ μάρκετ κύβοι κοτόπουλου και λαχανικών της μάρκας Calnort

March 23, 2025
Η Calnort αποσύρει κύβους κοτόπουλου και λαχανικών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Μην τους καταναλώσετε είναι άκρως επικίνδυνοι: Αποσύρονται από τα σούπερ μάρκετ γνωστοί κύβοι κοτόπουλου και λαχανικών, τεράστια προσοχή


Διαφ.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) εξέδωσε ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο που εντοπίστηκε σε συμπυκνωμένους ζωμούς κοτόπουλου και λαχανικών σε κύβους, καθώς και σε αφυδατωμένες σούπες σε σκόνη.

Τα προϊόντα, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία Calnort, έχουν εντοπιστεί σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι χώρες που ειδοποιήθηκαν περιλαμβάνουν:

Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία

Μπαχρέιν, Κούβα, Αίγυπτος, Εσθονία, Γουινέα, Ιράκ, Σουρινάμ

Ημερομηνίες λήξης & προσοχή στους καταναλωτές

Οι ημερομηνίες λήξης των επίμαχων προϊόντων κυμαίνονται μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2027. Οι καταναλωτές που ενδέχεται να έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, καλούνται να ελέγξουν τις συσκευασίες και να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές.

width=1000

Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250652Ημερομηνία λήξης: 05/09/2027

Ζωμός Λαχανικών 12 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250642 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027

Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες CONSEMUR Αριθμός παρτίδας: 250646 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027

Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες CONSUMψ Αριθμοί παρτίδας: 250482 και 250492 Ημερομηνίες λήξης: 19/08/2027 και 20/08/2027

Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμοί παρτίδας: 250573 και 250502 Ημερομηνίες λήξης: 28/08/2027 και 21/08/2027

Ζωμός λαχανικών 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμός παρτίδων: 250505 Ημερομηνίες λήξης: 21/08/2027

Σούπα με χυλοπίτες EROSKI Αριθμοί παρτίδας: 2504310 και 250484 Ημερομηνίες λήξης: 14/08/2027 και 19/08/2027

width=1432

Τα προϊόντα είναι προέλευσης Ισπανίας και η ανάκληση είναι αποτέλεσμα αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας. Με λύπη μας επιβεβαιώνουμε αυτή τη στιγμή ότι αντιμετωπίζουμε μια επισιτιστική κρίση. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν, μετά από ανάλυση DNA της πρώτης ύλης φύλλα μαϊντανού selecta λάβαμε θετικό αποτέλεσμα για DNA από το Apium graveolens (σέλινο), το οποίο θεωρείται αλλεργιογόνο αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας η οποία τονίζει πως δεν διαχειρίζεται σέλινο ως πρώτη ύλη και γι αυτό πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο εξαιρετικό γεγονός. Ωστόσο διευκρινίζει πως το περιστατικό επηρεάζει μόνο τους αλλεργικούς στο σέλινο, καταναλωτές.

Η αλλεργία στο σέλινο είναι σχετικά σπάνια, αλλά οι αντιδράσεις μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρές. Η πιο κοινή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στο σέλινο είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο τροφής γύρης . Το σύνδρομο τροφικής γύρης, που συνήθως αναφέρεται ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς (δηλαδή τρόφιμα φυτικής προέλευσης) που συνήθως προκαλεί ήπια ερεθιστικά συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα, στα χείλη και στο λαιμό όταν καταναλώνονται στην ακατέργαστη μορφή τους. Επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με εποχιακές αλλεργίες όπως ο αλλεργικός πυρετός. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπερδεύει τις πρωτεΐνες σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς, που συνήθως αναφέρονται ως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ως παρόμοιες με τη γύρη.

Οι ανακλήσεις τροφίμων και οι ειδοποιήσεις που σχετίζονται με αδήλωτα αλλεργιογόνα και άλλες μορφές σφαλμάτων επισήμανσης συνεχίζουν να αυξάνονται και η εσφαλμένη επισήμανση αναφέρεται σταθερά ως μία από τις τρεις κορυφαίες αιτίες ανάκλησης στη βιομηχανία τροφίμων. Εκτός από τα αδήλωτα αλλεργιογόνα, άλλες εσφαλμένες επισημάνσεις, όπως αδήλωτα συστατικά, παροχή εσφαλμένης διάρκειας ζωής, λανθασμένες ή έλλειψη οδηγιών αποθήκευσης έχουν επίσης σημαντικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών αλλά και για τη φήμη της ίδιας της εταιρείας.

*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

Ψωμί του τοστ: Πετάξτε το ή επιστρέψτε το – Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!

Κάποιοι λένε πως μία τρίχα στο φαγητό είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες αστοχίες κατά την διάρκεια παραγωγής ενός τροφίμου ή κατά την προετοιμασία του φαγητού μας στο σπίτι και πιθανότατα δεν θα επηρεάσει καθόλου την υγεία μας. Όμως οι περισσότεροι από αυτούς που θα εντοπίσουν μία τρίχα στο πιάτο τους, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν να το τρώνε. Και όχι άδικα…

Οποιοδήποτε ξένο σώμα βρίσκεται στα τρόφιμα είναι μολυσματικός παράγοντας. Ξένο σώμα σημαίνει κάθε ξένη ύλη που βρίσκεται στα τρόφιμα και δεν αποτελεί μέρος των συστατικών. Σύμφωνα με μελέτη τα ανθρώπινα μαλλιά ως φυσικός μολυντής μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή εμετό ή να επηρεάσουν τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος.

Μεγάλη ανάκληση λόγω μόλυνσης από… τρίχες!

Επιπλέον ως βιολογικός ρύπος, το λάδι, ο ιδρώτας, ένα υπόλειμμα χημικών και σαμπουάν περιποίησης μαλλιών, βαφών ή οποιασδήποτε άλλης οργανικής ύλης που κολλάει στα μαλλιά γίνεται έδαφος αναπαραγωγής παθογόνων μικροοργανισμών (Staphylococcus aureus) όταν αφήνονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Σύμφωνα με το Hair Foundation, Queen’s College, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάθε άνθρωπος με τρίχες στο κεφάλι, ρίχνει μεταξύ 100-150 τρίχες κάθε μέρα με σταθερό ρυθμό. Επομένως, ένα άτομο που κάνει μια βάρδια οκτώ ωρών θα χάσει περίπου 33-50 τρίχες. Πολλαπλασιάστε το με τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται στο εστιατόριο ή στο εργοστάσιο παραγωγής και μπορείτε να υπολογίσετε τον κίνδυνο παθογόνου για τα τρόφιμα…

Το ψωμί του τοστ με τις τρίχες που ανακλήθηκε από όλα τα σουπερμάρκετ της Δανίας

Αυτή είναι και η αιτία που η Αρxή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, προειδοποίησε για δυνητικό κίνδυνο από ψωμί του τοστ που πωλείται σε σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσε την άμεση ανάκλησή του. Το ψωμί του τοστ είναι της εταιρείας Lantmännen Schulstad A/S που ανακαλεί το Levebrød Multikernel Sandwich, καθώς υπάρχει “κίνδυνος τριχών στο προϊόν” σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Εάν έχετε το προϊόν, θα πρέπει να το απορρίψετε ή να το επιστρέψετε στο κατάστημα όπου το αγοράσατε αναφέρει η εταιρεία για τη συσκευασία των 800g με ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τις 18/3.

Αν και δεν διευκρινίζεται το είδος της τρίχας και εάν προέρχεται από τα μαλλιά ή τα χέρια κάποιου εργαζόμενου, το πιο πιθανό είναι πως για μία στιγμή ή για μία ολόκληρη ημέρα, κάποιος εργαζόμενους δεν φόρεσε σκούφο, γάντια ή μανσέτες και αυτό αρκεί για να αποφασίσει μία βιομηχανία να προχωρήσει σε ανάκληση ολόκληρης παρτίδας, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών αλλά και να διαφυλάξει τη φήμη της.

Η Schulstad είναι μια Δανέζικη εταιρεία παραγωγής τροφίμων, γνωστή για τα προϊόντα αρτοποιίας της, που κάθε χρόνο παράγει περισσότερα από 100 εκατομμύρια σακουλάκια ψωμί. Το Lantmännen Schulstad είναι μέρος του ομίλου Lantmännen Unibake, που διαθέτει αρτοποιεία στη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: