
Μπακαλιάρος σκορδαλιά της Βέφας Αλεξιάδου – H καλύτερη συνταγή για την 25η Μαρτίου
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά της αξέχαστης και θρυλικής Βέφας Αλεξιάδου είναι από τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο σκορδαλιά που μπορείτε να φτιάξετε.
Υλικά
- μπακαλιάρος 1 κιλό παστό
Για τον χυλό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ελαιολαδο 1 κ.σ.
- μπυρα 1 κούπα
Για την σκορδαλιά
- μπαγιατικο ψωμι 200 γρ.
- καρυδια 1/2 κούπα
- σκορδο 3-4 σκελίδες
- ξύδι 2-3 κουταλιές
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ελαιολαδο 1/4 κούπας
Το μείγμα για της τηγανίτες μπακαλιάρου
- κρεμμυδι Λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο
- ρίγανη Λίγη
- μαιντανος Λίγο ψιλοκομμένο
- άνηθος Λίγο ψιλοκομμένο
Για το κουρκούτι
- ελαιολαδο 1 ποτήρι του κρασιού
- λεμονι 1 ποτήρι του κρασιού
- πιπέρι λίγο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα
- μπυρα 1 κούπα
Η Βέφα Αλεξιάδου μας φτιάχνει τον παραδοσιακό Μπακαλιάρο σε 3 εκδοχές: σε κομμάτια, σε τηγανίτες, σε λουκουμαδάκια και σκορδαλιά με καρύδια για την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Τώρα λοιπόν που πλησιάζει η 25η Μαρτίου, τότε σίγουρα αυτή η συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά από την αγαπημένη μας Βέφα Αλεξιάδου, θα σας αρέσει πολύ.
Εμείς δοκιμάσαμε αυτήν την συνταγή για μπακαλιαρο σκορδαλιά της Βέφας και η αλήθεια είναι ότι έχει απόλυτη επιτυχία και είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές για μπακαλιάρο – σκορδαλιά που έχουμε δοκιμάσει.
Γι’ αυτό σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα και θα την μοιραστούμε και μαζί σας. Η Βέφα Αλεξιάδου άλλωστε είναι μάστερ στην κουζίνα και σίγουρα οι συνταγές της μέχρι και σήμερα είναι πολύ αγαπημένες.
Εκτέλεση για την προεργασία του μπακαλιάρου
Αρχικά παίρνουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και το πλένουμε πολύ καλά, για να φύγει όλο το αλάτι. Αφού πλύνουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο από το αλάτι και τον ξαρμυρίσουμε, το σουρώνουμε και βγάζουμε προσεκτικά την πέτσα από το φιλέτο του ψαριού.
Στην συνέχεια παίρνουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου και το κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες, στην πρώτη εκδοχή. Στην δεύτερη εκδοχή, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε τετράγωνα μικρά κομμάτια. Στην τρίτη εκδοχή, κόβουμε τον μπακαλιάρο με ένα ψαλίδι, σε λεπτές λωρίδες.
Αφού κόψουμε τον μπακαλιάρο τον βάζουμε και πάλι σε ένα μπολ με νερό για να τον ξαρμυρίσουμε καλά. Τον αφήνουμε να σταθεί και αλλάζουμε το νερό του δύο με τρεις φορές. Τον ξαρμυρίζουμε τόσο ώστε να μας αρέσει. Να μην είναι ούτε πολύ αλμυρός, ούτε ανάλατος.
Εκτέλεση για τον χυλό
Για τον χυλό βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την μπύρα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο στο μίξερ και χτυπάμε τα υλικά μας για ένα λεπτό. Στην συνέχεια, αφήνουμε τον χυλό μας να σταθεί. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο αφήνουμε τον χυλό να σταθεί, τόσο πιο σταθερό γίνεται και τόσο πιο εύκολα τηγανίζεται ο μπακαλιάρος μας.
Εκτέλεση για το μείγμα για τις τηγανίτες μπακαλιάρου
Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα στις λωρίδες του μπακαλιάρου το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την ρίγανη και τον άνηθο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και ξεκινάμε την προεργασία για το κουρκούτι.
Πηγή