Βανέσα Τζελβέ: Το κορίτσι του «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» που έγινε η «Θεά» της βιντεοκασέτας – Η σημερινή της εικόνα

March 25, 2025

Άξεπέραστη ομορφιά: Το κορίτσι του «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» που έγινε η «Θεά» της βιντεοκασέτας – Η σημερινή της εικόνα και η “επιστροφή”


Διαφ.

Η Βανέσα Τζελβέ (ή Ντζελβέ, όπως αναφέρεται σε κάποιες παραγωγές) έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη σειρά “Λάμψη”. Η ενασχόλησή της με την υποκριτική ξεκίνησε από μικρή ηλικία, τη δεκαετία του ’80. Σε ηλικία 17,5 ετών, με μια βαλίτσα στο χέρι, άφησε πίσω της τη γενέτειρά της, τη Ναύπακτο, για να κυνηγήσει το όνειρό της στην Αθήνα—μια απόφαση που η μητέρα της δεν της συγχώρεσε ποτέ.

Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Θεάτρου Αθηνών, η οποία λειτουργούσε ως παράρτημα του Εθνικού Θεάτρου. Η καριέρα της απογειώθηκε γρήγορα, κάνοντάς την περιζήτητη στον χώρο της υποκριτικής.

Η εντυπωσιακή της παρουσία και η ξεχωριστή φωνή

Η Βανέσα Τζελβέ ξεχώριζε τόσο για την εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνισή της όσο και για τη χαρακτηριστική φωνή της. Το ντεμπούτο της έγινε το 1983, όταν συμμετείχε σε παράσταση που ανέβασε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο θέατρο Άλσος. Από τότε, η πορεία της κινήθηκε σε κάθε μορφή υποκριτικής τέχνης.

Θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφος

Η ηθοποιός δούλεψε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα, συμμετέχοντας σε παραστάσεις στα θέατρα Αυλαία, Δελφινάριο, Αθήναιον, Βρετάνια, μεταξύ άλλων. Εκτός από το θέατρο, είχε έντονη παρουσία και σε:

Τηλεοπτικές σειρές & θεατρικές τηλεοπτικές παραγωγές

Κινηματογραφικές ταινίες & βιντεοταινίες, που άφησαν έντονο αποτύπωμα στη δεκαετία του ’80 και του ’90

Ραδιοφωνικές εκπομπές

Μεταγλωττίσεις σε κινούμενα σχέδια, χάρη στη μοναδική χροιά της φωνής της

Βανέσα Τζελβέ: Από τη “Θεά” της βιντεοκασέτας στη μικρή οθόνη

Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1983 με τις ταινίες “Άγριες Πλάκες στα Θρανία” και “Δάσκαλε, τι Δίδασκες;”. Ωστόσο, ο πιο αναγνωρίσιμος ρόλος της εκείνης της περιόδου προήλθε από την ταινία “Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα Νο. 3”, που κυκλοφόρησε το 1984.

Τη δεκαετία του ’80, ο ελληνικός κινηματογράφος βρέθηκε σε κρίση, με τις κινηματογραφικές παραγωγές να μειώνονται δραματικά. Όπως πολλοί ηθοποιοί της γενιάς της, η Βανέσα Τζελβέ στράφηκε στις βιντεοταινίες, όπου και διακρίθηκε. Μέσα σε μόλις 5 χρόνια, συμμετείχε σε περίπου 30 παραγωγές, αποδεικνύοντας τη μεγάλη της δημοτικότητα.

Η τηλεοπτική “Φρίντα Μολφέση” στη “Λάμψη”

Παρόλο που εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, ο ρόλος που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ήταν αυτός της Φρίντας Μολφέση στη δημοφιλή σειρά “Λάμψη”. Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, που προβλήθηκαν στον ΑΝΤ1 το 1991, συμμετείχε για δύο συνεχόμενες σεζόν.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή της, ο δημιουργός της σειράς, Νίκος Φώσκολος, την είχε προσεγγίσει αρκετό καιρό πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, εκφράζοντας την επιθυμία του να συμμετάσχει στο καστ. Και έτσι, ο ρόλος έγινε δικός της, αφήνοντας το στίγμα της στη χρυσή εποχή της ελληνικής τηλεόρασης.

Βανέσα Τζελβέ: Η διαχείρηση της δημοσιότητας και η σχέση με τον Θανάση Βέγγο 

“Με σταματούσαν στο δρόμο, έρχονταν κατά πάνω μου, έπιαναν τα χέρια μου να τα φιλήσουν , με σήκωναν στα χέρια , μου άγγιζαν τα μαλλιά” είχε πει σε συνέντευξή της η Βανέσα Τζελβέ, η οποία τα παράτησε όλα για να γίνει σωστή μητέρα και σύζυγος.

“Στην αρχή δεν ήθελα ν’ αφήσω τη δουλειά μου. Όταν όμως υπάρχει αγάπη, εκτίμηση και εμπιστοσύνη μεταξύ δυο ανθρώπων, τότε όλα κατορθώνονται. Και ας ήμασταν από δυο διαφορετικούς κόσμους. Εύχομαι να ζήσουν τα παιδιά μου αυτό που έζησα με τον σύζυγό μου Παύλο για 33 χρόνια”.

Στη Σχολή Θεάτρου Αθηνών γνώρισε, όπως λέει, και τον αξέχαστο Ντίνο Ηλιόπουλο, με τον οποίο έπαιξαν μαζί στο Άλσος της εποχής του Οικονομίδη, ενώ εκείνη δεν είχε καν ολοκληρώσει τις σπουδές της. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Θανάσης Βέγγος είναι οι δύο ηθοποιοί που εκτιμούσε ιδιαίτερα. «Τον “καλό μας άνθρωπο”, τον Βέγγο, τον είχα σαν πατέρα μου. Ταξιδέψαμε μαζί στην Αμερική σε περιοδεία, είχε και την ίδια ηλικία με τον μπαμπά μου. Τον λάτρευα. Αγαπούσα επίσης και τον Χάρρυ Κλυνν, στους δίσκους του οποίου συμμετείχα». Από τις αξέχαστες συνεργασίες της είναι στις ταινίες «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», «Άγριες πλάκες στα θρανία» αλλά και σε πολλές σειρές της ΕΡΤ, όπως το «Ορκιστείτε, παρακαλώ», «Η εξαφάνιση του Τιμόθεου Κώνστα» και το θρυλικό «Θέατρο της Δευτέρας». Από τη «Λάμψη αποχώρησε το 1992», ήδη έγκυος στον δεύτερο γιο της. «Είχα επιλέξει να αποχωρήσω τότε, δίνοντας προτεραιότητα στη μητρότητα. Ακολούθησε μία τελευταία εμφάνισή μου στο σίριαλ “Η τέταρτη γυναίκα μου” του Βασίλη Τσιβιλίκα στην ΕΡΤ, το 1995».

Για να κρατήσει μια επαφή με τον χώρο του θεάματος, η Βανέσα Τζελβέ έκανε μεταγλωττίσεις σε παιδικά προγράμματα, βραζιλιάνικες και μεξικάνικες σειρές, τις ώρες που τα παιδιά της ήταν στο σχολείο. «Δεν μπορείς να κόψεις τους δεσμούς μια κι έξω» θα πει σήμερα. Για τη φιλία της με την ηθοποιό Τέτα Κωσταντά, η οποία αργότερα κατέληξε και σε κουμπαριά λέει: «Ήταν καρμική. Ταιριάξαμε από το πρώτο λεπτό που συστηθήκαμε. Κρατάει χρόνια αυτή η φιλία και γι’ αυτό η Τέτα βάφτισε τον δεύτερο γιο μου».

Η προσωπική μου ζωή ήταν για μένα και μόνο

Προτεραιότητά μου ήταν πάντα τα παιδιά μου. Προτίμησα να γίνουν σωστοί άνθρωποι από το να κρατάω μια καριέρα. Και φυσικά δεν το έχω μετανιώσει». Σήμερα λάμπει από περηφάνια για τους δύο γιους της, τον Κωνσταντίνο που είναι στρατιωτικός, και τον Άγγελο, που εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής.

Aποσύρθηκε από την υποκριτική για να γίνει μαμά

Εδώ και πολλά χρόνια αποφάσισε να αποσυρθεί από τον χώρο της υποκριτικής για να αφιερώσει όλο της τον χρόνο στους δύο γιος της. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο θέατρο σε δύο παραστάσεις, > μια παράσταση για ενηλίκους και > που απευθύνεται σε παιδιά. Και οι δύο παραστάσεις περιοδεύουν σε πολλούς δήμους της Αθήνας.

Η Βανέσα Τσελβέ έχει δοκιμάσει το ταλέντο της και ως παρουσιάστρια, στην εκπομπή, που προβαλλόταν σε τοπικά κανάλια.

Επίσης πριν από λίγο καιρό η ηθοποιός περπάτησε στην πασαρέλα σε ρόλο μοντέλου για φιλανθρωπικό σκοπό. Στη Σχολή Θεάτρου Αθηνών γνώρισε τον αξέχαστο Ντίνο Ηλιόπουλο, με τον οποίο έπαιξαν μαζί, ενώ εκείνη δεν είχε τελειώσει τις σπουδές της. Ο Θανάσης Βέγγος και ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν δύο άνθρωποι που εκτιμούσε πολύ. Σήμερα λάμπει από περηφάνια για όσα έχει καταφέρει και φυσικά δεν έχει μετανιώσει που θυσίασε την υποκριτική για τα παιδιά της.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: