
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πασίγνωστη πόλη της Ελλάδα – Λουκέτο σε δεκάδες καταστήματα εστίασης – Στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι
Οι Βολιώτες καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου του Παγασητικού, στη Μαγνησία, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρούς διοικητικούς περιορισμούς και εξοντωτικά πρόστιμα, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Ειδικότερα, περισσότεροι από 110 επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τις επιχειρήσεις τους να παραμένουν κλειστές, ενώ αβέβαιο είναι και το μέλλον περίπου 400 εργαζομένων.
Εξοντωτικά πρόστιμα σε Βολιώτες καταστηματάρχες
Οι επαγγελματίες τιμωρήθηκαν, την προηγούμενη χρονιά, με βάση τον λεγόμενο Νόμο της Μυκόνου, καθώς δεν είχαν εκδώσει άδειες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η παράβαση αυτή συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους από την ανανέωση ή την έκδοση νέας άδειας για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις σε αναγκαστικό λουκέτο.
Παρά το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2023 θεσπίστηκε νέα ρύθμιση (Ν. 5131/2024) που προβλέπει την αναστολή αυτών των κυρώσεων, η Κτηματική Υπηρεσία εξακολουθεί να απορρίπτει τις αιτήσεις των επαγγελματιών, επικαλούμενη τον προηγούμενο νόμο (Ν. 5092/2024), με αποτέλεσμα ένα διοικητικό αδιέξοδο, καθώς η νέα ρύθμιση παραμένει ανενεργή στην πράξη.
Όπως υπογραμμίζουν οι Βολιώτες καταστηματάρχες, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, τον Σεπτέμβριο του 2023.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΟ 103,3, 21, καταστήματα στην περιοχή της Μηλίνας αντιμετωπίζουν απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, επειδή είχαν οφειλές στην Κτηματική Υπηρεσία, αποτέλεσμα των ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία.
Οι επιχειρηματίες καλούνται τώρα να καταβάλουν το 40% των οφειλών τους στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και το 60% στην Κτηματική Υπηρεσία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστηματάρχη που όφειλε 2.000 ευρώ και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 8.000 ευρώ, ποσό τετραπλάσιο της αρχικής οφειλής.
Όπως επεσήμανε ο Βάιος Ταμούρας, μέλος της επιτροπής πληγέντων, 110 καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ περίπου 400 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα για το αν θα εργαστούν φέτος.
Παρόμοια είναι η εικόνα στις Αλυκές, όπου επίσης έξι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, με τον Γιώργο Τερζάκη, επιχειρηματία των Αλυκών, καταγγέλλει ότι το κατάστημά του παραμένει κλειστό από τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία δεν του χορηγεί άδεια για ξαπλώστρες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει οικονομικές οφειλές.
Οι Βολιώτες καταστηματάρχες επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με αρμόδιους φορείς στην Αθήνα και σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιάννη, καταστηματάρχη στη Μηλίνα, η προϊσταμένη της Δημόσιας Περιουσίας τους έδιωξε από το γραφείο της, ενώ η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς νέα τροπολογία από τη Βουλή.
Οι επαγγελματίες έχουν ήδη ενημερώσει τοπικούς βουλευτές, ενώ την Κυριακή συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.
Χθες, Τετάρτη, στις 11:30 το πρωί, οι επαγγελματίες είχαν προγραμματίσει συνάντηση στην Αθήνα, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.
Βασικό αίτημά τους είναι η τροποποίηση του νόμου, ώστε η Κτηματική Υπηρεσία να κάνει δεκτές τις αιτήσεις μίσθωσης αιγιαλού και παραλίας. Παράλληλα, έχουν προσφύγει και στη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των υπέρογκων προστίμων.
Θα γεμίσει καρχαρίες η θάλασσα: Νέο σοκ μετά τα νεκρά ψάρια, φεύγουν οι τουρίστες, σε κόκκινο συναγερμό ο Βόλος
Σε νεκροταφείο ψαριών μετατράπηκε ο Παγασητικός με τις εικόνες από τον Βόλο να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου. Μετά τις θλιβερές αυτές εικόνες και τις κόντρες Περιφέρειας Μαγνησίας και δήμου Βόλου για το ποιος τελικά φταίει, οι προσπάθειες των Αρχών για τον καθαρισμό συνεχίζονται και ήδη έχουν περισυνελλεγεί πάνω από 160 τόνοι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, τόνισε ότι ήδη το 30% των κρατήσεων για το διάστημα τέλη Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχει ακυρωθεί, αφήνοντας τα ξενοδοχεία της Μαγνησίας και του Βόλου άδεια, χωρίς καμία προοπτική άμεσης ανάκαμψης.
Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια και απειλεί να διαλύσει τον τουριστικό κλάδο σε ολόκληρη τη Μαγνησία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης στο Newsbomb.gr.
Τις πρώτες ημέρες σημειώθηκαν 30% ακυρώσεις σε ξενοδοχεία στον Βόλο και στις Αλυκές εκκενώθηκαν και αποχώρησαν οι πελάτες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, το τηλέφωνο δεν χτυπάει για κρατήσεις, πρόσθεσε.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι μόνο για τον Βόλο αλλά και για το Πήλιο και όλη τη Θεσσαλία, καθώς η Μαγνησία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, πρόσθεσε.
Το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της τοπικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό, σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, χωρίς την απαραίτητη κρατική στήριξη και χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης, η Μαγνησία κινδυνεύει να υποστεί μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες ζημιές, οι οποίες θα επηρεάσουν δραματικά την οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής.
Βόλος: Γιατί πεθαίνουν τα χιλιάδες ψάρια που βρέθηκαν στο λιμάνι
O καθηγητής περιβαλλοντολογίας και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι η αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες κακοκαιρίες Daniel και Elias, οι οποίες έπληξαν την περιοχή. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που συγκεντρώθηκαν στην Κάρλα και τις γύρω περιοχές, κατέληξαν στον Παγασητικό μέσω του χειμάρρου Ξηριά, φέρνοντας μαζί τους τεράστιους όγκους φερτών υλικών και λάσπης.
Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, ειδικός σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εξηγεί ότι τα φερτά υλικά που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες οδήγησαν στη μείωση των επιπέδων οξυγόνου στο νερό.
Παράλληλα, τα νερά των ποταμών που έρεαν προς τη θάλασσα, παρέσυραν χιλιάδες ψάρια γλυκού νερού. Μόλις αυτά τα ψάρια έρχονταν σε επαφή με το αλμυρό νερό του Παγασητικού, πέθαιναν ακαριαία. Η διαταραχή του νερού σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου οδήγησαν τα ψάρια σε ασφυξία, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν, ανέφερε ο κ. Κυρκίτσος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ, Χρήστος Τακλής, το πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και στη λίμνη Κάρλα, καθώς μειώνεται το νερό και δεν επαρκεί για τα υπάρχοντα ψάρια, ο πληθυσμός των οποίων, αυξήθηκε λόγω του όγκου του νερού από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό από την Κάρλα, ήταν κάτι αναμενόμενο, που οι επιστήμονες περίμεναν να συμβεί, απλά συνέβη με πολύ μεγαλύτερο όγκο ψαριών που μπορούσε να δει το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στη λίμνη Κάρλα, στην οποία έχουν πέσει τα νερά, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, γιατί θα μειωθεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ασφυξία τα ψάρια που υπάρχουν εκεί, σημείωσε ο βιολόγος. Όπως εξήγησε, αν μειωθεί και άλλο η στάθμη της λίμνης και συνεχίσουν να υπάρχουν τόσα πολλά ψάρια, θα μειωθεί το οξυγόνο.
Πηγή