Λένε συνέχεια ψέματα, δεν πρέπει να τους πιστεύεις ποτέ: Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψεύτες

March 27, 2025
Πάντα ψεύδονται, μην τους εμπιστεύεσαι: Οι 10 εκφράσεις που προδίδουν τους ψεύτες

Λένε συνέχεια ψέματα, δεν πρέπει να τους πιστεύεις ποτέ: Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι ψεύτες – Αν τις ακούσεις κόψε δρόμο



Ο εντοπισμός ενός ψεύτη δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η σύγχρονη ψυχολογία αναγνωρίζουν συγκεκριμένα γλωσσικά μοτίβα και συμπεριφορές που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της έλλειψης ειλικρίνειας.

Οι πιο κοινές φράσεις που προδίδουν έναν ψεύτη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, βασισμένη σε αναλύσεις λόγου και ψυχολογικά δεδομένα, εντόπισε δέκα χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια:

width=2061

  1. Σας το είπα, αλλά ίσως δεν με καταλάβατε καλά – Απόπειρα να ρίξουν την ευθύνη της ασάφειας στον συνομιλητή.
  2. Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς – Πλήρης άρνηση γνώσης, με στόχο την αποφυγή συζήτησης.
  3. Είναι σύμπτωση – Δικαιολογία για γεγονότα που φαίνονται ύποπτα.
  4. Αυτό δεν συνέβη ποτέ – Απόλυτη άρνηση γεγονότων που έχουν συμβεί.
  5. Όλοι το ξέρουν – Επίκληση στην κοινή γνώμη για να δοθεί κύρος στο ψέμα.
  6. Αν ήξερες μόνο αυτά που ξέρω εγώ… – Απόπειρα ενίσχυσης κύρους χωρίς αποδείξεις.
  7. Το έκανα για το δικό σου καλό – Ενοχοποίηση του ψέματος με θετική πρόθεση.
  8. Δεν το είπα ποτέ αυτό – Άρνηση παλαιότερων δηλώσεων, συχνά παρά τις αποδείξεις.
  9. Γιατί δεν με πιστεύεις; – Μετατόπιση της ευθύνης στο άτομο που αμφισβητεί.
  10. Σου λέω την αλήθεια – Υπερβολική διαβεβαίωση, η οποία συνήθως δείχνει το αντίθετο.

Πώς αντιλαμβανόμαστε έναν ψεύτη – Γλώσσα, εκφράσεις και στάση

Η ψυχολογία, μέσω ερευνών όπως εκείνες του Paul Ekman, δείχνει ότι οι ψεύτες τείνουν να παρουσιάζουν ασυνέπειες στις αφηγήσεις τους. Ενώ απαντούν, μπορεί να αντιφάσκουν με προηγούμενες δηλώσεις ή να αλλάζουν λεπτομέρειες καθώς αυξάνονται οι ερωτήσεις.

width=1400

Εκτός από τον λόγο, οι μη λεκτικές ενδείξεις είναι εξίσου αποκαλυπτικές. Πολλοί αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή, ενώ άλλοι μπορεί να την υπερβάλλουν, προσπαθώντας να φανούν πειστικοί. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να μαρτυρήσει ένταση, τρέμουλο, ιδρώτα, ακόμη και μικροεκφράσεις φόβου ή ενοχής, που δύσκολα ελέγχονται.

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο στην ανάλυση ψεύδους, αξιοποιώντας αλγορίθμους φωνής, γλωσσικών μοτίβων και εκφράσεων προσώπου. Παρ’ όλα αυτά, η αξιοπιστία της παραμένει περιορισμένη.

Η ΤΝ δεν κατανοεί πλήρως το συναισθηματικό ή πολιτισμικό πλαίσιο της ανθρώπινης επικοινωνίας, ενώ οι έμπειροι ψεύτες μπορούν να παραπλανήσουν ακόμη και τα πιο εξελιγμένα μοντέλα.

Επομένως, ενώ η τεχνολογία προσφέρει σημαντικά εργαλεία υποστήριξης, η ανθρώπινη κρίση και παρατήρηση παραμένει καθοριστική για την αναγνώριση ενός ψέματος.

Αποκάλυψαν το πρόσωπο της Παναγίας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Η ομοιότητα με τον Ιησού άφησε άφωνους τους Χριστιανούς

Την Παναγία σε εφηβική ηλικία, πριν γεννήσει τον Ιησού, δημιούργησε ένας καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο ειδικός της τεχνολογίας υπογράμμισε ότι ανακατασκεύασε το πρόσωπο της Μεγαλόχαρης, αφού εμφανίστηκε μυστηριωδώς σε ένα κομμάτι ύφασμα πριν από περισσότερα από 700 χρόνια, στο Μεξικό.

Περίπλοκα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της Παναγίας

Ειδικότερα, ο Miguel Ángel Omaña Rojas, από το Μεξικό, επεσήμανε ότι πέρασε εβδομάδες μελετώντας τα περίπλοκα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως φαίνονταν στην αρχική εικόνα της Μεγαλόχαρης της Γουαδελούπης.

Ανέλυσε τη δομή του προσώπου, τον τόνο του δέρματος και την έκφρασή της, προκειμένου να αιχμαλωτίσει τις χειρονομίες και τις εκφράσεις με δυναμικό τρόπο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης του – τα οποία προηγουμένως είχαν προγραμματιστεί να μελετούν μεγάλα σύνολα δεδομένων για ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα – ώστε να αναδημιουργήσει φωτογραφίες που μοιάζουν με ζωή.

Σε ένα βίντεο του YouTube σημείωσε ότι αυτή είναι η πιο πιστή προσέγγιση που μπόρεσε να πραγματοποιήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Η

width=657

Η

width=619

Η Παναγία εμφανίστηκε στον μανδύα Μεξικανού αγρότη

Η Παναγία της Γουαδελούπης είναι ένας καθολικός τίτλος που δόθηκε στη Μαρία, μητέρα του Ιησού, ο οποίος έχει συνδεθεί με τη μυστηριώδη υπερφυσική εμφάνισή της σε έναν Μεξικανό αγρότη που ονομάζεται Χουάν Ντιέγκο.

Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι η Μαρία άφησε μια θαυματουργή εικόνα της εμφάνισής της στον μανδύα του, από ίνες κάκτου, που υπάρχει ακόμα και σήμερα στη Βασιλική της Παναγίας της Γουαδελούπης στην Πόλη του Μεξικού.

Η εικόνα της Μητέρας Μαρίας στον μανδύα απεικονίζεται με χρυσές ακτίνες φωτός, που λάμπουν πίσω της, αντιπροσωπεύοντας τον ήλιο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: