
Ειρήνη…. Η Τσιγγάνα που διαβάζοντας με τον φακό στα χέρια, τελείωσε την Πάντειο & άλλαξε για πάντα τη ζωή της
Η Ειρήνη, μια γυναίκα Ρομά από τον καταυλισμό του Κορακόνερου, κατάφερε να μετατρέψει την προσωπική της μάχη σε διαδρομή δύναμης και ελπίδας. Παρά τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις, ακολούθησε τον δρόμο της μόρφωσης και της κοινωνικής προσφοράς, δίνοντας ένα ξεχωριστό παράδειγμα.
Από το σκοτάδι του φακού στο φως της πανεπιστημιακής μόρφωσης
Τα παιδικά της χρόνια κυλούν με δυσκολίες και κοινωνικό αποκλεισμό. Τα παιδιά δεν ήθελαν να δεχτούν τη διαφορετικότητα, θυμάται η ίδια, περιγράφοντας τον ρατσισμό που αντιμετώπιζε λόγω της καταγωγής της. Η αδελφή της, επίσης Ρομά και ΑμεΑ, εγκατέλειψε το σχολείο, όμως η Ειρήνη συνέχισε, παρά τις αντιδράσεις από την κοινότητα.
Τα καλοκαίρια διάβαζε με φακό στα χέρια, χωρίς στήριξη από φροντιστήρια. Στη Γ’ Λυκείου γράφτηκε σε φροντιστήριο αλλά ανέλαβε γραμματειακά καθήκοντα για να μπορέσει να παρακολουθήσει, αφού οι γονείς της δεν μπορούσαν να το χρηματοδοτήσουν. Αν και στόχευε να γίνει φιλόλογος, οι Πανελλαδικές την αιφνιδίασαν και τελικά σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, έζησε εν μέρει σε σπίτι και εν μέρει στον καταυλισμό του Ασπροπύργου, όπου δέχτηκε και πάλι παρεμβάσεις και πειράγματα επειδή σπούδαζε, γεγονός που ερχόταν σε σύγκρουση με τα κοινωνικά στερεότυπα της κοινότητας.
Επαγγελματική προσφορά και ο ρόλος της ως μητέρα
Η Ειρήνη εργάζεται εδώ και έξι χρόνια ως διαμεσολαβήτρια Ρομά στον Δήμο Ρόδου, στηρίζοντας παιδιά και οικογένειες από την κοινότητά της. Όπως αναφέρει, τα παιδιά του καταυλισμού δεν έχουν πολλά όνειρα – σκέφτονται σίδερα, παλιατζήδες… τώρα πια ονειρεύονται και δουλειά σε ξενοδοχείο. Αυτή η αλλαγή της νοοτροπίας υπήρξε βασικό της κίνητρο για να προσφέρει.
Ως μητέρα τριών παιδιών, παραδέχεται ότι παλεύει καθημερινά με τα τραύματα του παρελθόντος. Δεν είμαι δυνατός χαρακτήρας… έγινα, σημειώνει, επιμένοντας πως ο ρόλος της ως μητέρα την ενισχύει να σταθεί όρθια και να μην επιτρέψει στα παιδιά της να βιώσουν τις ίδιες δυσκολίες.
Προσωπικές επιλογές και αντιστάσεις εντός της κοινότητας
Η Ειρήνη αρνήθηκε τον παραδοσιακό δρόμο του πρώιμου γάμου, γεγονός που τη χαρακτήρισε ανήθικη στα μάτια κάποιων: Αφού ήθελα να σπουδάσω, δε θα παντρευόμουν τον πρώτο που θα γνώριζα. Στην κοινότητα, οι προτάσεις γάμου ξεκινούν από τα 12 ή 13 για τα κορίτσια – μια πρακτική που η ίδια αμφισβήτησε σθεναρά.
Αργότερα παντρεύτηκε τον Γιώργο, έναν Ρομά τον οποίο γνώρισε στον Ασπρόπυργο. Η ηλικιακή τους διαφορά και η επιλογή της να μετακομίσουν στη Ρόδο προκάλεσαν αντιδράσεις από την οικογένεια του συζύγου της. Οι δικοί του πίστευαν ότι, επειδή σπούδασα, δε θα είμαι παρθένα, αναφέρει, υπογραμμίζοντας τα στερεότυπα που εξακολουθούν να επιβιώνουν.
Ανάμεσα σε δύο κόσμους – και η γέφυρα μεταξύ τους
Η Ειρήνη ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους: τον παραδοσιακό των Ρομά και τον σύγχρονο κοινωνικό ιστό που της ζητά να εξηγεί διαρκώς τη θέση της. Πάντα ήμουν στη μέση. Πάντα είχα να εξηγήσω και στους άλλους, αλλά και στους τσιγγάνους, λέει.
Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει περήφανη που είναι Ελληνίδα Τσιγγάνα και συνεχίζει το έργο της με στόχο να ενδυναμώσει τα παιδιά της κοινότητας, να δώσει νέα προοπτική και να αποδείξει πως η γνώση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο απελευθέρωσης.
Τσιγγάνα νύφη “πνίγηκε” στο χpήμα σε γάμο στην Ελλάδα: H πεθερά την έλουσε με χιλιάδες ευpώ όταν χόρευε
Οι τσιγγάνικοι γάμοι είναι πολύ ιδιαίτεροι κρατούν μεγάλες παραδόσεις εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτή την φορά θα δούμε ένα βίντεο που κάνει απήχηση σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει τον υπέροχο δεσμό μιας πεθεράς με την νύφη της.
Το συγκεκριμένο βίντεο δείχνει μια πεθερά να λούζει στην κυριολεξία την νύφη της με χαρτονομίσματα χιλιάδων ευρώ να πέφτουν στο πάτωμα. Η χαρά της πεθεράς δεν περιγράφεται με ένα μεγάλο χαμόγελο.
Μάλιστα στην ανάρτηση της η νύφη έγραψε “Με την αρχόντισσα πεθερά μου”
Δεν θα πρέπει να ψάξουν την αρχόντισσα πεθερά και τη νύφη να δουν από πού βρήκαν όλα αυτά τα λεφτά;
Μετά τους ελέγχους στα νησιά για φοροδιαφυγή δεν πρέπει να ψάξουμε και τους γύφτους; pic.twitter.com/R5yFkD5glc
— LouellaDeVil (@MsLouellaDeVil) September 4, 2024
Πηγή