ΜΙΑΝΜΑΡ – ΣΕΙΣΜΟΣ: ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ – ΠΑΝΩ ΑΠΌ 1.600 ΝΕΚΡΟΙ – ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ

March 30, 2025
ΜΙΑΝΜΑΡ – ΣΕΙΣΜΟΣ: Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.600 ΝΕΚΡΟΙ – ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ

ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΌ 1.600 ΝΕΚΡΟΙ – ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ



Ο φονικός σεισμός στη Μιανμάρ, μεγέθους 7.7 Ρίχτερ, έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερους από 1.600 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, με τους διασώστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο, ώστε να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια της πόλης Μανταλέι.

Επίσης, υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπια της γειτονικής Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη, καθώς ο απολογισμός ανήλθε στους 17 νεκρούς, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Η μητροπολιτική αρχή της Μπανγκόκ ανακοίνωσε πως 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 83 παραμένουν αγνοούμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα που προκάλεσε η κατάρρευση ενός 33ώροφου υπό ανέγερση ουρανοξύστη, σε μια συνοικία της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

Πολλές περιοχές στη Μιανμάρ παραμένουν αποκομμένες από βοήθεια, ενώ υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, όπως σε δρόμους και δίκτυα επικοινωνιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ο αριθμός των νεκρών θα αγγίξει τις 10.000.

Κατάπαυση του πυρός στη Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός, διάρκειας δύο εβδομάδων, για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, αρχής γενομένης από σήμερα, Κυριακή, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Ο φονικός σεισμός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα

Η PDF διαβεβαιώνει πως θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στη Μιανμάρ, Μάικλ Ντάνφορντ, υπογράμμισε στο BBC ότι η ανθρωπιστική οργάνωση αναμένει να κάνει τις πρώτες διανομές τροφίμων στην πρωτεύουσα της χώρας, σήμερα το απόγευμα.

Πρόκειται για μια καταστροφή τεράστιας κλίμακας, σε μια χώρα που ήδη ταλανιζόταν λόγω των διαφόρων ανθρωπιστικών αναγκών, επεσήμανε για τον σεισμό και συμπλήρωσε ότι πραγματικά παλεύουμε να ανταποκριθούμε… Χρειαζόμαστε να τελειώσει η σύγκρουση και να έχουμε ανθρωπιστική πρόσβαση στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό.

Για όσους επιζώντες ανασύρονται από τα ερείπια, ο κ. Ντάνφορντ ανέφερε ότι, οι κύριες ανησυχίες θα είναι η παροχή τροφής, νερού και στέγης.

Νέες δορυφορικές εικόνες της Μιανμάρ, χθες, Σάββατο, δείχνουν ότι αρκετοί βουδιστικοί ναοί, μερικών αιώνων, καταστράφηκαν ή καταστράφηκαν από τον σεισμό.

Ένα πακέτο αξίας έως και 10 εκατομμυρίων λιρών (12,9 εκατομμυρίων δολαρίων) ως βοήθεια σωτηρίας, έχει δεσμευτεί για τη Μιανμάρ από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει ότι το πακέτο αποσκοπεί στην υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό και θα επικεντρωθεί σε προμήθειες νερού και τροφίμων, φάρμακα και καταφύγιο.

Η Ινδία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη προσφερθεί να παράσχουν βοήθεια, ενώ ο ΟΗΕ κινητοποιεί όλες τις υπηρεσίες του στην νοτιοανατολική Ασία για να δοθεί άμεσα στη Μιανμάρ κάθε δυνατή βοήθεια.

Όπως τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες η κυβέρνηση της Μιανμάρ ζήτησε διεθνή υποστήριξη και η ομάδα μας στη Μιανμάρ βρίσκεται ήδη σε επαφή προκειμένου να κινητοποιήσουμε πλήρως τους πόρους μας στην περιοχή για να στηρίξουμε τον λαό της Μιανμάρ.

Ως μία πρώτη βοήθεια, ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών διέθεσε 5 εκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες ανάκαμψης στην περιοχή.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους ήταν και ο Έλληνας καθηγητής μαθηματικών Κωνσταντίνος Οικονόμου, ο οποίος, όπως αναφέρει το Newsbomb.gr, εντοπίστηκε ζωντανός χθες, Σάββατο, το μεσημέρι.

Ο κ. Οικονόμου είχε μεταβεί πριν από έναν χρόνο στη Μιανμάρ, ώστε να διδάξει σε Κολλέγιο στο Μανταλέι. Διέμενε σε ουρανοξύστη, ενώ η σύζυγός του βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο ίδιος θεωρήθηκε αγνοούμενος, καθώς οι επικοινωνίες με τη σύζυγό του είχαν διακοπεί μετά τον σεισμό.

Αυτή τη στιγμή, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ταϊλάνδη – που είναι αρμόδια για τη Μιανμάρ – εργάζονται εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουν τον άμεσο επαναπατρισμό του καθηγητή.

Ο επίτιμος Πρόξενος της Μιανμάρ στην Ελληνική Δημοκρατία εξήρε την ταχύτατη κινητοποίηση του ΥΠΕΞ, καταλήγοντας θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει. Τους κάλεσα νωρίς το πρωί του Σαββάτου και ανταποκρίθηκαν άμεσα σε όλα, εργάζονται εντατικά για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την δύσκολη στιγμή.

Φονικός

width=900

width=900

Στους

width=900

width=900

Σεισμός στη Μιανμάρ: Και η Ελλάδα κινδυνεύει από μακρινές σεισμικές δονήσεις μεγάλου μεγέθους λέει ο Άκης Τσελέντης

Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 2.300 έχουν τραυματιστεί και 30 αγνοούνται από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, χθες Παρασκευή (28.3.25) ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι πενταψήφιος.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη ένας τέτοιος σεισμός όπως αυτός στη Μιανμάρ, μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις.

Όπως εξηγεί, λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους του σεισμού στη Μιανμάρ, δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία σεισμικών κυμάτων, τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες περιόδους και διαδίδονται στην επιφάνεια του εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Έτσι, ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες και άλλες κατασκευές.

Κινδυνεύει η χώρα μας από αντίστοιχους μακρινούς σεισμούς που μπορεί σε βάθος χρόνου να συμβούν στο Ελληνικό τόξο; (Εκεί που η Ευρασιατική πλάκα συγκρούεται Νότια της Κρήτης με την Αφρικανική);;; Δυστυχώς Ναι!

Ο λόγος που έπεσαν ουρανοξύστες στην Bakong σε απόσταση 1400 χιλιομέτρων μακριά από το επίκεντρο ήταν κυρίως γιατί τα σεισμικά κύματα που έφθασαν στην Bakong λόγω της μεγάλης διαδρομής τουs μέσα από το γήινο φλοιό έχασαν τις υψηλές συχνότητες έμειναν με τις χαμηλές (δηλ μεγάλες περιόδους) και συντόνισαν τα κτήρια (τα ψηλά) που έχουν μεγάλες ιδιοπεριόδους.

Επιπλέον λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία σεισμικών κυμάτων, τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες περιόδους και διαδίδονται στην επιφάνεια του εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για την Ελλάδα, γιατί μακρινοί σεισμοί 7.5-8.0R που είναι το δυναμικό του ελληνικού τόξου μπορούν να επηρεάσουν τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες, και άλλες μεγάλων ιδιοπεριόδων κατασκευές.

Κάπως έτσι εξηγείται το ότι με τον σεισμό του ’81 επλήγησαν κυρίως πολυώροφες πολυκατοικίες στην Αθήνα και μάλιστα ο τελευταίος όροφος πάνω, σε αντίθεση με τον σεισμό του ’99 που χτυπήθηκαν κυρίως μονοκατοικίες που δεν ήταν τόσο καλά χτισμένες και κάποιες βέβαια πολυκατοικίες αλλά οι ζημιές έγιναν μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου και όχι στους τελευταίους όπως με τον σεισμό του ’81.

Δηλαδή η διαφορά είναι ότι σε τέτοιου είδους σεισμούς έχουμε μεγάλη χαμηλόσυχνη ταλάντωση του εδάφους αλλά όχι με μεγάλη επιτάχυνση, σε αντίθεση με τοπικούς και επιφανειακούς σεισμούς που έχουν μεγάλες υψίσυχνες εδαφικές κινήσεις και επιταχύνσεις….

Παράλληλα, ο σεισμολόγος παραθέτει βίντεο με το οποίο εξηγεί τι είναι τα σεισμικά κύματα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: