Αν το έχεις, πέταξε το Αμέσως: Η συσκευή που απαγορεύεται να έχεις μέσα στο αυτοκίνητο και έχει πρόστιμο 2.000 εuρώ

March 30, 2025
Αν το κατέχεις, απαλλάξου από αυτό Άμεσα: Η συσκευή που απαγορεύεται να βρίσκεται στο αυτοκίνητό σου και επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ

Αν το έχεις, πέταξε το Αμέσως: Η συσκευή που απαγορεύεται να έχεις μέσα στο αυτοκίνητο και έχει πρόστιμο 2.000 εuρώ



Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Οι οδηγοί οφείλουν να συμμορφώνονται με τα όρια ταχύτητας, καθώς η απερίσκεπτη χρήση του γκαζιού μπορεί να αποβεί μοιραία.

Για να διασφαλιστεί η τήρηση των ορίων ταχύτητας, οι αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούν ραντάρ ταχύτητας, τα οποία καταγράφουν την ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων. Η τεχνολογία αυτή έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διαφυγή των παραβατών.

width=1600

Η προσπάθεια παράκαμψης των ραντάρ

Παρόλα αυτά, ορισμένοι οδηγοί επιχειρούν να ξεγελάσουν τα ραντάρ με τη χρήση αντιραντάρ. Πρόκειται για συσκευές που διατίθενται στην αγορά, συχνά σε προσιτές τιμές, και μπορούν να αγοραστούν ακόμη και μέσω διαδικτύου.

Τα αντιραντάρ διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει συσκευές που ενημερώνουν τον οδηγό για την παρουσία ραντάρ στην πορεία του. Η δεύτερη κατηγορία αφορά πιο εξελιγμένες συσκευές που παρεμβαίνουν στη μέτρηση, στέλνοντας παραπλανητικό σήμα στα αστυνομικά ραντάρ.

width=1600

Νομικές συνέπειες και κυρώσεις

Οι εν λόγω συσκευές κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, ώστε να παραμένουν δυσδιάκριτες. Ωστόσο, η χρήση τους είναι παράνομη και τιμωρείται με αυστηρές ποινές, καθώς παραβιάζει τη νομοθεσία περί οδικής ασφάλειας.

Ο μοναδικός τρόπος για να χρησιμοποιήσει κανείς ένα αντιραντάρ είναι η κατοχή ειδικής άδειας από το κράτος. Ειδικότερα, όπως ορίζεται στο Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην παράγραφο 14, αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Η παράβαση που κάνουμε σχεδόν όλοι: Πρόστιμο έως 400 ευρώ για τους οδηγούς που θα κάνουν αυτό το λάθος

Οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν πολύ με την καθαριότητα των αμαξιών τους, καθώς όποιος διαθέτει βρώμικα αυτοκίνητα, τότε θ’ αναγκαστεί να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο.

Πιο αναλυτικά οι Αρχές θα βάζουν πρόστιμο σ’ αυτούς που κυκλοφορούν με βρώμικα αυτοκίνητα, καθώς ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης μπορεί να είναι δυσανάγνωστα.

Πρόστιμο στους οδηγούς με βρώμικα αυτοκίνητα – Δείτε το ποσό

Η οδήγηση ενός βρώμικου αυτοκινήτου μπορεί να σας αναγκάσει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, ειδικά εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου από τις Αρχές αποδειχθεί ότι τα βασικά χαρακτηριστικά αναγνώρισης είναι δυσανάγνωστα.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου για αρκετούς είναι μια βαρετή διαδικασία που αποφεύγουν να την πραγματοποιούν συστηματικά. Αυτό δημιουργεί στρώματα βρωμιάς, με το φαινόμενο να γίνεται πιο έντονο σε περίπτωση που το όχημα επισκέπτεται συχνά χωματόδρομους, εργοτάξια ή κινείται κατά την διάρκεια κακοκαιρίας.

width=700

Αυτή η παραμέληση όμως μπορεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες των βρώμικων αυτοκινήτων να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση ελέγχου. Συνήθως ένα από τα κομμάτια που δέχεται αρκετή βρωμιά, καθιστώντας το δυσανάγνωστο, είναι οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς αποτελούν το βασικό στοιχείο αναγνώρισης του οχήματος τόσο από τις αρχές όσο και από μάρτυρες σε τυχόν περίπτωση ατυχήματος.

Αν και τεχνικά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος νόμος που να θεωρεί το μη πλύσιμο του αυτοκινήτου παράνομο, στο θέμα των πινακίδων στην παράγραφο 4 του άρθρου 90 αναφέρεται ότι όσοι οδηγούν όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης παραβάσεων ή τοποθετούν επ’ αυτών μη αντανακλαστικό υλικό, τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ.

width=700

Αυτό σημαίνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών αν θα θεωρήσουν τις πινακίδες του οχήματος τόσο βρώμικες, ώστε να επιβάλουν την συγκεκριμένη ποινή. Αν και τις περισσότερες φορές θα γίνει μια απλή σύσταση, η Τροχαία τονίζει τη σημασία του να διατηρούνται ευανάγνωστες οι πινακίδες κυκλοφορίας, κι ότι οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητά τους, ειδικά μετά από διαδρομές σε χωματόδρομους, εργοτάξια ή σε περιόδους με έντονη βροχόπτωση (κυρίως λασποβροχή).

Ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο μάλιστα σχετίζεται με την ασφάλειά μας προκύπτει από τη στιγμή που η σκόνη στους υαλοπίνακες του αυτοκινήτου (παρμπρίζ και παράθυρα) περιορίζει και μάλιστα δραματικά την ορατότητά μας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητά μας να διατηρούμε τον απόλυτο έλεγχο του οχήματος.

width=700

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 (Οδηγοί) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, o οδηγός οφείλει κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του. Επομένως, μόνο ως απίθανο δεν φαντάζει το σενάριο οι διενεργούντες τον έλεγχο να κρίνουν ότι η μεγάλη συγκέντρωση βρωμιάς στο παρμπρίζ μειώνει την ορατότητα του οδηγού, με αποτέλεσμα αυτός να μην είναι σε θέση να ελέγξει το όχημά του.

Το πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι 100 ευρώ, ωστόσο, αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για το χρονικό διάστημα των 30 ημερών. Η τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας και η καλή κατάσταση του οχήματος είναι υποχρέωση όλων μας για την προστασία τόσο τη δική μας όσο και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: