Τραγωδία στη Μιανμάρ: Νεκρή η έγκυος που διασώθηκε έπειτα από 50 ώρες στα χαλάσματα

March 29, 2025
Δραματικό περιστατικό στη Μιανμάρ: Θάνατος εγκύου μετά από 50 ώρες διάσωσης από τα ερείπια

Τραγωδία στη Μιανμάρ: Νεκρή η έγκυος που διασώθηκε έπειτα από 50 ώρες στα χαλάσματα


Διαφ.

Μία έγκυος γυναίκα, η οποία είχε ανασυρθεί ζωντανή από τα ερείπια κτιρίου στο Μανταλέι έπειτα από σχεδόν 50 ώρες, τελικά υπέκυψε στα τραύματά της, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων του AFP.

Τραγωδία στη Μιανμάρ

Οι διασώστες αρχικά πίστεψαν πως κατάφεραν να τη σώσουν, όμως λίγο μετά τη διάσωσή της, διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η 35χρονη Μάτου Του Λουίν βρέθηκε παγιδευμένη κάτω από τα χαλάσματα του 12ώροφου συγκροτήματος διαμερισμάτων Sky Villa, το οποίο κατέρρευσε ύστερα από τον ισχυρό σεισμό 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή.

Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής είναι δραματικός, καθώς οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.700, ενώ 3.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 300 αγνοούνται. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, προειδοποίησε πως ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Μάλιστα, η στρατιωτική κυβέρνηση έκανε έκκληση για διεθνή βοήθεια, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής. Ήδη αρκετές χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη, έχουν στείλει ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, βοήθεια προσφέρουν και η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία, ενισχύοντας τις προσπάθειες διάσωσης και στήριξης των πληγέντων.

Τα 3 ρήγματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν σεισμό 7,7 Ρίχτερ όπως της Μιανμάρ

Τρεις ζώνες στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν σεισμό ανάλογο με της Μιανμάρ, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους, έδωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στο STAR, αρχικά εξήγησε ότι ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων, πρέπει να γίνει σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαζάχος ρωτήθηκε αν υπάρχουν τέτοιες ζώνες στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο η απάντησή του ήταν καταφατική αλλά ονομάτισε και τρεις:

  1. είναι κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο που ξεκινά από Κεφαλονιά και συνεχίζεται νότια της Πελοποννήσου και κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κρήτης
  2. η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία στο κομμάτι προς Κωνσταντινούπολη αλλά και στο κομμάτι προς το ρήγμα της Ανατολίας, έχει μεγάλα μήκη
  3. οριακά υπάρχει μια τελευταία ζώνη, που περνάει από την Αμοργό

Εμείς, ωστόσο, δεν έχουμε καμία εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Στον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956 στην Αμοργό, δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές όπως στη Μιανμάρ. Η θάλασσα, η απόσταση από τις ακτές και ότι δεν υπήρχαν τέτοια ψηλά κτήρια, που είναι ευαίσθητα, μας προστάτεψε, συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, αυτοί οι σεισμοί όπως της Μιανμάρ, προκαλούν αργές ταλαντώσεις, που επηρεάζουν τα ψηλά κτήρια. Όταν έγινε ένας σεισμός το 365 μ.Χ. με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ που διέρρηξε τη νότια Ελλάδα, δεν υπήρχαν πολυκατοικίες και ψηλά κτήρια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: