ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ – ΑΠΑΝΩΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ «ΧΤΥΠΟΥΝ» ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΤΑ ΡΙΧΤΕΡ

April 5, 2025
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ – Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΙΧΤΕΡ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ – ΑΠΑΝΩΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΤΑ ΡΙΧΤΕΡ



Δύο σεισμοί μεγέθους 3,1 και 3,3 της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησαν την Κάρπαθο και ανησύχησαν τους κατοίκους, σήμερα, Σάββατο, το πρωί.

Ανησύχησαν οι κάτοικοι από τους δύο σεισμούς

Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 8:10 και είχε μέγεθος 3,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 12 λεπτά αργότερα, στις 8:22, έγινε και δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,3 Ρίχτερ.

Οι δύο σεισμοί ταρακούνησαν για τα καλά την Κάρπαθο

Δύο

width=900

Φταίει το ηφαίστειο…: Οι τελευταίοι σεισμοί “τρόμαξαν” τους Σεισμολόγους – Μέχρι το Πάσχα…

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες, με τον καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη να χαρακτηρίζει τους πρόσφατους σεισμούς ως καθαρά ηφαιστειακούς. Παρά την ύφεση των φαινομένων, η ανάγκη για επανεξέταση της κατάστασης παραμένει κρίσιμη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.

Ηφαιστειακοί σεισμοί και πιθανή άνοδος μάγματος

Ο Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 5 της ΕΡΤ, εξήγησε ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, 14 Φεβρουαρίου, παρουσίαζαν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους προηγούμενους. Χθες το βράδυ καταγράφηκαν σεισμοί διαφορετικού τύπου, που μάλλον υποδεικνύουν ότι ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα.

width=1260

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η ταχεία αλλαγή στη σεισμική δραστηριότητα υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση και ενδεχόμενη αναθεώρηση των μέτρων επιφυλακής. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2011/12, όποτε δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση με νέα δεδομένα, ανέφερε.

Ο Συνολάκης επισήμανε ότι οι σεισμοί συνδέονται πιθανότατα με ηφαιστειακή δραστηριότητα, εξηγώντας πως οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για μια ευρύτερη διεθνή σύσκεψη, ώστε να συγκριθούν τα φαινόμενα με αντίστοιχα παγκόσμια δεδομένα.

Δύο πιθανές εκδοχές για την εξέλιξη του φαινομένου

Όσον αφορά την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Συνολάκης ανέφερε δύο βασικά σενάρια: Η άνοδος του μάγματος μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Σχετικά με τη διάρκεια της δραστηριότητας, τόνισε πως μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει, σημειώνοντας ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες ημέρες.

Τοποθέτηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, μέσω ανάρτησής του, έκανε λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο της περιοχής, γεγονός που θα μπορούσε να υποδεικνύει διέγερση του ηφαιστείου. Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό πλάτος στους σταθμούς της περιοχής, γεγονός που είναι ανησυχητικό, ανέφερε ο γεωφυσικός και σεισμολόγος Luis Donoso.

Διαβάστε επίσης: