
Μην τα καταναλώσετε: Αποσύρονται από την αγορά επικίνδυνα σοκολατένια αυγά αυτής της γνωστής εταιρίας – Πειέχουν μεταλλικά κομμάτια
Σάλος έχει προκληθεί στον χώρο της βιομηχανίας τροφίμων ύστερα από νέα αποκάλυψη που αφορά την παρουσία επικίνδυνων ξένων υλικών σε σοκολατένια προϊόντα γνωστής ευρωπαϊκής εταιρείας, με την ανάκληση να επεκτείνεται και σε πασχαλινά αυγά που ενδέχεται να περιέχουν μεταλλικά θραύσματα.
Μεταλλικά θραύσματα: Κίνδυνοι και πιθανά αίτια
Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόσυρσης σοκολατοειδών, όταν αντί για αμύγδαλα, εντοπίστηκαν βότσαλα διαμέτρου 6-13 χιλιοστών. Η νέα ανησυχητική εξέλιξη αφορά τα Large Hollow Easter Egg 242g της Tony’s Chocolonely, στις γεύσεις Milk Chocolate και Caramel Sea Salt, με την FSA της Βρετανίας να προειδοποιεί το καταναλωτικό κοινό: Μην τα καταναλώσετε.
Η ανάκληση αφορά αποκλειστικά παρτίδες με προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης πριν τον Ιούνιο του 2025.
Η ύπαρξη μεταλλικών ρινισμάτων σε σοκολατένια προϊόντα ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία: τραυματισμοί στόματος, κακώσεις δοντιών, πνιγμός, ακόμα και εσωτερικές βλάβες ή λοιμώξεις σε περίπτωση κατάποσης. Οι πιθανοί λόγοι για αυτή τη σοβαρή αστοχία περιλαμβάνουν ελαττωματικό εξοπλισμό παραγωγής, ανεπαρκή ελέγχους ποιότητας, ή ακόμα και επιμόλυνση πρώτων υλών. Η Tony’s, παρότι αποδίδει την αρχική παρουσία βότσαλων στην αλλαγή προμηθευτή αμυγδάλων, δεν έχει προσφέρει πειστικές εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν μεταλλικά κομμάτια στα πασχαλινά αυγά. Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο τις πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας στη σύγχρονη βιομηχανία σοκολάτας και την ανάγκη για αδιάλειπτο ποιοτικό έλεγχο σε κάθε στάδιο της παραγωγής.
Συναγερμός!Ανακαλείται σοκολάτα Ανακαλείται σοκολάτα που πωλείται και στην Ελλάδα – Ποια είναι και που την πουλάνε
Η Ελλάδα τέθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές στον κατάλογο των χωρών διανομής σοκολάτας που εντοπίστηκε να περιέχει έντομα, στο πλαίσιο συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα. Η σχετική ενημέρωση εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης (RASFF), το οποίο καλεί τις ελληνικές αρχές σε περαιτέρω ελέγχους και παρακολούθηση της κατάστασης.
Το προϊόν και η γεωγραφική διανομή
Η προειδοποίηση, η οποία πρωτοδημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου και ανανεώθηκε πρόσφατα, αφορά το προϊόν Tavoletta di cioccolato Gianduja, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως Όχι σοβαρού κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της φύσης της μόλυνσης – παρουσία εντόμων – ζητήθηκε η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου σε όλες τις χώρες διανομής.
Η σοκολάτα διακινείται, εκτός από την Ελλάδα, σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά, Βοσνία, Άγιο Μαρίνο, Σιγκαπούρη και Βατικανό, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη διεθνούς επιτήρησης του θέματος.
Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν, όπως η ανάκληση σοκολάτας από τα Lidl Ελλάς, ύστερα από ανεύρεση προνυμφών εντόμων, καθώς και καταγγελίες για σκουλήκια σε προϊόντα σοκολάτας, που είχαν καταγραφεί σε καταναλωτικά δίκτυα, όπως το cibum.
Η ανάγκη για πρόληψη και ασφαλείς πρακτικές
Επιστημονικές μελέτες καταγράφουν ότι διάφορες μορφές σοκολάτας – ιδιαίτερα εκείνες που περιέχουν γάλα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή γκοφρέτες – ευνοούν την προσβολή από έντομα. Οι κυριότερες επιμολύνσεις παρατηρούνται μετά τη συγκομιδή, κατά την αποθήκευση, και όχι απαραίτητα στο στάδιο της καλλιέργειας.
Για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών, κρίνεται απαραίτητη η αδιάβροχη συσκευασία, η τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την αποθήκευση, αλλά και η αυστηρή εφαρμογή του συστήματος HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου).
Οι παραγωγοί και οι διανομείς οφείλουν να τηρούν υψηλά πρότυπα υγιεινής, ενώ οι εποπτικοί μηχανισμοί κάθε χώρας θα πρέπει να ενισχύσουν τους προληπτικούς ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα, προστατεύοντας την ασφάλεια των καταναλωτών.
Πηγή