Μας είπαν ότι η Αλόη κάνει καλό στην Υγεία και το Δέρμα – Λίγοι όμως ξέρουν ότι περιέχει και τη βιταμίνη Β12

April 8, 2025
Η Αλόη θεωρείται ευεργετική για την Υγεία και το Δέρμα – Πολλοί αγνοούν ότι περιλαμβάνει και βιταμίνη Β12

Μας είπαν ότι η Αλόη κάνει καλό στην Υγεία και το Δέρμα – Κανείς όμως δεν μας λέει όμως ότι…



Η αλόη, γνωστή στους Αιγυπτίους ως το φυτό της αθανασίας και στους ιθαγενείς Αμερικανούς ως το ραβδί του ουρανού, έχει μια μεγάλη ποικιλία από εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Η αλόη κάνει καλό στην Υγεία και το Δέρμα

Μπορεί να έχετε ακόμη και το δικό σας φυτό αλόη στο σπίτι σας για τις μικρές έκτακτες ανάγκες, όπως γρατζουνιές, κοψίματα και εγκαύματα, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική χρήση και είναι στην πραγματικότητα ευεργετική για το σώμα, όταν λαμβάνεται εσωτερικά.

Η αλόη περιέχει πάνω από 200 βιολογικά ενεργά, φυσικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα και ανόργανα συστατικά που προάγουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Υγείας, η αλόη έχει επίσης αντι-βακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει το σώμα από τις τοξίνες και τις παθογόνες ουσίες.

Είναι πλούσια σε ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χρώμιο, σελήνιο, νάτριο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Περιέχει σημαντικά ένζυμα όπως η αμυλάση και η λιπάση, που μπορεί να βοηθήσουν στην πέψη, διασπώντας το λίπος και τα μόρια της ζάχαρης, ενώ το bradykinase βοηθά στη μείωση των φλεγμονών.

Μια μελέτη έδειξε ότι αλόη περιέχει βιταμίνη Β12, η οποία απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αποτελώντας έτσι πολύ σημαντική πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης για τους χορτοφάγους και τους vegans, οι οποίοι έχουν έλλειψη λόγω της διατροφή τους.

Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η λήψη αλόης μπορεί να βοηθήσει με τη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Β12, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί πιο εύκολα να την απορροφήσει και να την αξιοποιήσει. Είναι επίσης πηγή βιταμινών Α, C, Ε, φολικού οξέως, χολίνης, Β1, Β2, Β3 (νιασίνη) και Β6. Αμινοξέα. Περιέχει 20 από τα 22 απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα. Επίσης περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο καταπολεμά τις φλεγμονές και τα βακτηρίδια.

Εκτός από το να είναι ένα εξαιρετικό καθαριστικό σώματος, αφαιρεί τις τοξίνες από το στομάχι, τα νεφρά, τη σπλήνα, την ουροδόχο κύστη, το ήπαρ, και το παχύ έντερο. Μπορεί επίσης να προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση από πιο άμεσες παθήσεις, όπως η δυσπεψία, οι στομαχικές διαταραχές, τα έλκη και την φλεγμονή στο έντερο.

Επίσης ενισχύει το πεπτικό σύστημα και ανακουφίζει από τις φλεγμονές των αρθρώσεων, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός αλόης, όταν λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως ένα στοματικό διάλυμα, ήταν εξίσου αποτελεσματικός στην αφαίρεση της πλάκας.

Το τζελ της αλόης έχει βρεθεί επίσης να θεραπεύει αποτελεσματικά τα στοματικά έλκη. Η αλόη μπορεί να καταναλωθεί απευθείας από το φυτό, αλλά η πιο εύκολη και πιο εύγευστη επιλογή είναι μάλλον ο χυμός αλόης, τον οποίο μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Μπορείτε να αγοράσετε τον χυμό και να τον ανακατέψτε στους χυμούς και τα smoothies σας ή απλώς να τον πιείτε απευθείας. Βεβαιωθείτε μόνο ότι αγοράζετε καθαρό χυμό αλόης/τζελ. Στη φιάλη μπορείτε να βρείτε συγκεκριμένες οδηγίες δοσολογίας, αλλά θα ήταν σοφό να μιλήσετε με έναν εμπειρογνώμονα ή να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με το θέμα για να βρείτε οδηγίες για τη συγκεκριμένη δοσολογία.

Αλόη

width=1024

width=1068

width=1068

Μας λένε ότι η Αλόη Βέρα κάνει καλό στο δέρμα – Κανένας όμως δεν μας είπε ότι…

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από πολλές και ταυτόχρονα σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και τις μαγικές του ικανότητες για τους Αιγύπτιους ονομάζεται φυτό της αθανασίας, ενώ πάλι οι Αμερικάνοι το λένε ως ραβδί του ουρανού.

Φρέσκια αλόη σε τζελ: Οι πιο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κόψουν ένα φύλλο από την αλόη. Στη συνέχεια πιέζουν την περιοχή που πάσχει. Ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι σωστός. Αυτό, διότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση από το εσωτερικό τζελ, το οποίο έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τι πρέπει να κάνει, όμως, κάποιος για να συλλέξει αλόη;

Φρέσκια αλόη σε τζελ – Συμβουλές για το σπίτι: Ολόκληρη η διαδικασία για να συλλέξετε αλόη

– Διαλέγουμε ένα μεγάλο και υγιές στην όψη φύλλο όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται. Αυτά τα φύλλα είναι τα πιο παλιά και έχουν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά από τα νεότερα φύλλα, που είναι πιο ψηλά στο φυτό. Αν το φυτό σας δεν έχει τέτοια φύλλα ίσως δεν είναι ώριμο για να το κόψετε. Αυτά τα δεδομένα θα σας βοηθήσουν και στην επιλογή φυτού από τον έμπορο.

width=640

– Φοράμε latex γάντια. Κόβουμε το φύλλο της αλόης από το μητρικό φυτό όσο γίνεται πιο κοντά στο κορμό. Όσο μεγαλύτερο το φύλλο που επιλέξαμε τόσο περισσότερο χυμό περιέχει. Μόλις κόψουμε το φύλλο θα διαρρεύσει ένα καφεκίτρινο ή πρασινοκίτρινο υγρό. Αποφύγετε να το αγγίξετε. Αφήστε το φύλλο όρθιο για λίγα λεπτά να φύγει όλο το υγρό.

Η αλόη όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά τα οποία έχουν διαφορετικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ο καφεκίτρινος χυμός που εκκρίνεται αμέσως μόλις κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φύλλου περιέχει αλοΐνη. Η αλοΐνη είναι μια ουσία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το φλοιό και, πέρα από την πικρή της γεύση, έχει έντονη ερεθιστική και καθαρτική δράση. Σε μεγάλη ποσότητα και μακροχρόνια λήψη, γίνεται τοξική. Από την άλλη το διαυγές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου είναι καταπραϋντικό και βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, ελκών και εγκαυμάτων.

width=640

– Κόψτε τη μυτερή άκρη και απορρίψτε τη. Κόψτε τις κατά μήκος άκρες του φυτού, εκατέρωθεν με τα αγκάθια, και απορρίψτε τις και αυτές. Ξεπλύνετε το φύλλο με άφθονο νερό. Το φύλλο τώρα θα μοιάζει με ένα σάντουιτς από ζελέ. Το gel αλόης που θέλουμε είναι παγιδευμένο ανάμεσα στη χοντρή σάρκα του φυτού από την επάνω και κάτω μεριά.

width=549

width=640

Φρέσκια αλόη σε τζελ – Συμβουλές για το σπίτι: Η υπόλοιπη διαδικασία για να συλλέξετε αλόη

– Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τη πράσινη σάρκα από τη επάνω μεριά, διατρέχοντας το μαχαίρι εσωτερικά κατά μήκος του φύλλου (όπως θα κάνατε και με το φιλέτο ενός ψαριού).

width=640

– Έπειτα γυρίστε το φύλλο ανάποδα, ώστε να ακουμπάει το gel πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια (πιάτο, επιφάνεια κοπής κτλ.) και αφαιρέστε και τη σάρκα από κάτω. Προσπαθήστε να μη χαραμίσετε πολύ gel με το κόψιμο.

– Με ένα κουτάλι ξύστε απαλά όσο gel έμεινε πάνω στη σάρκα που αφαιρέσατε με το μαχαίρι. Προσέξτε να μη ξύσετε και τμήματα από το εσωτερικό φλοιό του φύλλου. Δεν τα θέλουμε επειδή περιέχουν αλοΐνη.

width=640

– Συγκεντρώστε το gel της αλόης σε ένα καθαρό (και αποστειρωμένο κατά προτίμηση) δοχείο. Είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε όπως επιθυμείτε.

Φρέσκια αλόη σε τζελ – Συμβουλές για το σπίτι: Εσωτερική λήψη

Σε περίπτωση που θέλετε να βγάλετε το gel της αλόης για εσωτερική κατανάλωση, συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό, ιατρό ή θεραπευτή. Μόλις πάρετε το ΟΚ, κάντε τη παραπάνω διαδικασία προσεκτικά, ώστε να έχετε στα χέρια σας μόνο το καθαρό gel και ξεπλύνετε το “φιλέτο” της αλόης μέ ξυδόνερο ώστε να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του εσωτερικού φλοιού. Δείτε στη παρακάτω φωτογραφία ποιός είναι ο εσωτερικός φλοιός. Θέλουμε το gel και τη βλέννη, δε θέλουμε τον εσωτερικό και εξωτερικό φλοιό.

width=640

Φάτε ή πιείτε τη ποσότητα που σας πρότεινε ο γιατρός ή ο θεραπευτής σας. Φυλάξτε το gel που απέμεινε μετά τη χρήση μέσα στο ψυγείο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: