
Κλείδωσε ο καιρός για Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο: Δραματική πρόβλεψη για καλοκαίρι… κόλαση – Θα βράσει η Ελλάδα – Η χειρότερη περίοδος
Την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι έδωσε η σελίδα Weather Analysis Greece.
Σύμφωνα με την ανάλυση η Ευρώπη πάει σε καλοκαίρι… κόλαση, με τον Ιούνιο να δείχνει, σε πρώτη φάση, ως ο μήνας που η Ελλάδα θα βρεθεί και εκείνη στο επίκεντρο υψηλών θερμοκρασιών.
Ωστόσο σημειώνεται πως η πρόβλεψη δεν εμπεριέχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας καθώς βλέπει ουσιαστικά σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα και τα δεδομένα μπορεί να διαφοροποιηθούν, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Μιας και σήμερα ανανέωσαν όλα τα μακροπρόθεσμα ενσέμπλς και μοντέλα για τον Απρίλη, δίνω τη μετάφρασή τους βάσει της κυκλοφορίας που δίνουν για το καλοκαίρι 2025.
Φυσικά και πάλι πρέπει να σημειώσω ότι α) μιλάμε για 2 μήνες μετά πρόβλεψη οπότε η αξιοπιστία δεν είναι και ό,τι φοβερότερο και β) η μετάφρασή μου είναι ακριβώς το τι δίνουν τα μοντέλα βάσει κυκλοφορίας που δίνουν (και όχι θερμοκρασιών που δίνουν, και το λέω αυτό μιας και στην προηγούμενη ανανέωση για Μάρτιο υπήρχαν αμφιλεγόμενα στοιχεία μεταξύ τους (άλλες αποκλίσεις θερμοκρασιών θα έδινε η κυκλοφορία που έδιναν και άλλες αποκλίσεις θερμοκρασιών έδιναν τα ίδια τα μοντέλα), ενώ τώρα λιγόστεψαν αυτά αν και δεν μηδενίστηκαν) και όχι βάσει και άλλων δεικτών ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων ή και άλλων πραγμάτων που επηρεάζουν την κυκλοφορία. Δεν δίνω δηλαδή μια προσωπική εμπειρική γνώμη βάσει και μακροπρόθεσμων μοντέλων αλλά και ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων, αλλά είμαι απλώς 100% ταχυδρόμος των μοντέλων.
Έτσι λοιπόν η ανανέωση του μούλτι-ενσέμπλ από όλα τα μακροπρόθεσμα μοντέλα για Απρίλη, δίνει για καλοκαίρι 2025:
Ιούνιος:
Υπερκάψα (πολλή ζέστη) αρχικά σε Ισπανία και Γαλλία (αν και συνήθως έτσι ξεκινάμε και μετά καταλήγουμε και σε έναν μεγάλο καύσωνα σε Ελλάδα, κάτι που παίζει να συμβεί και εδώ), αλλά και Ευρώπη γενικά. Από καταιγίδες/βροχές κανονικά πράγματα σε Ελλάδα (ίσως λιγότερες σε αυτές που επηρεάζονται από το μελτέμι αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό και πρέπει να τα δω ανά εβδομάδα και βαριέμαι), και Ιούνιο με πρώιμα μελτέμια μάλιστα, αφού δίνουν ένα ενεργότατο Περσικό χαμηλό. Ένας μεγάλος καύσωνας μετά τα μέσα Ιούνη θα παραμονεύει βάσει κυκλοφορίας που δίνουν.
Ιούλιος:
Μελτεμάτος Ιούλιος, με θερμό Μελτέμι όμως, δηλαδή κάψα σε Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρο και όχι το κλασικό Μελτέμι του 17 °C στα 850 π.χ. αλλά του +20 °C – ήπιες ζέστες δηλαδή, αλλά ζέστες. Ξηρότατος όπως είναι λογικό Ιούλιος σε νότια Ελλάδα (περιοχές που επηρεάζονται από το Μελτέμι), κανονικός υετικά στην υπόλοιπη. Κάψα σε όλη την Ευρώπη, κυρίως Σκανδιναβία και Ευρωπαϊκή Ρωσία και όχι μόνο, αλλά και ξηρός Ιούλιος για Ευρώπη γενικά. Μεγάλος ή έστω μέτριος καύσωνας δεν φαίνεται βάσει κυκλοφορίας – ένας απλώς ζεστός Ιούλιος με κάποιες καταιγίδες στα βόρεια, κινούμενος πάνω στα κλιματικά τους, και ξηρός αλλά μελτεμάτος στα νότια.
Αύγουστος:
Θα καεί όλη σχεδόν η Ευρώπη βάσει κυκλοφορίας που δίνουν. Θερμοκρασιακά θα καεί εννοώ, αφού δίνουν τρομερές ζέστες διάρκειας στην Ευρώπη (όχι στη δυτική). Στην Ελλάδα δίνουν ζέστες διάρκειας μεν, αλλά δεν είναι κυκλοφορία με κάποιον δυνατό ή έστω και μικρότερο καύσωνα. Αντίθετα, είναι κυκλοφορία καταιγίδων σε ΒΔ και βόρεια Ελλάδα αλλά πιθανότατα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μιας και παρότι δίνουν ισχυρά μελτέμια για τον Ιούλιο, για τον Αύγουστο τα παύουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Θεός να λυπηθεί την ανατολική Ευρώπη (Μολδαβία ως Φινλανδία και Ευρωπαϊκή Ρωσία) αφού φαίνονται τρομεροί καύσωνες εκεί για τα στάνταρντς τους.
Ξαναλέω: αυτό είναι απλώς η ανανέωση του Απριλίου. Η αξιοπιστία όχι και ό,τι καλύτερο, αν και δεν είναι καθόλου για τα σκουπίδια πλέον τέτοιες προβλέψεις από μούλτιενσέμπλς πολλών μακροπρόθεσμων μοντέλων μαζί και έχει αυξηθεί η ικανότητά τους (π.χ. πέρυσι προέβλεψαν από Μάρτιο το χάος ζέστη που θα είχαμε σε Μεσόγειο), αλλά φυσικά παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος να αποτύχουν.
Δίνω και έναν ενδεικτικό χάρτη αποκλίσεων θερμοκρασιών (τα χρώματα του χάρτη) από τα κανονικά του νέου κλίματος (γιατί άμα μιλάμε σε σχέση με του παλιού, 1961–1990 π.χ., τότε παντού βγαίνουν αρκετά θερμά τα καλοκαίρια πάντα!) καθώς και υετού (τα ορθογώνια με τα χρώματα), βάσει κυκλοφορίας που δίνουν.
Κατεβάστε μαγιό & σαγιονάρες, έρχεται μίνι καύσωνας: “Τρελάθηκε” ο καιρός, σε αυτές τις περιοχές θα γεμίσουν οι παραλίες, τόσο θα φτάσει η θερμοκρασία
Μια έντονη και άκαιρη θερμή εισβολή πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα στα τέλη της εβδομάδας, δίνοντας πρόωρα την αίσθηση της άνοιξης και μάλιστα με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον Μάιο. Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική θα συνοδευτεί από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σημαντική παρουσία Σαχαριανής σκόνης.
Σε τροχιά… καλοκαιριού με 30άρια, σκόνη και θερμότερες κορυφές από τα πεδινά
Σύμφωνα με τη σελίδα πρόγνωσης Weather Analysis και τα προγνωστικά μοντέλα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το Σάββατο 15 Μαρτίου αναμένεται η κορύφωση του φαινομένου, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν – και κατά τόπους να ξεπερνούν – τους 30 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα η βόρεια Κρήτη ενδέχεται να καταγράψει τιμές άνω των 33 βαθμών, ενώ σε Αχαΐα, Βοιωτία και Χαλκίδα ο υδράργυρος θα κινηθεί σε επίπεδα πρωτοφανή για την εποχή.
Η μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική θα συνοδευτεί από υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας. Το Αστεροσκοπείο εκτιμά ότι στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα υψόμετρο) η θερμοκρασία θα βρεθεί έως και 15–17 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά μέσα επίπεδα για την εποχή, σύμφωνα με τα δεδομένα της περιόδου 1979–2010.
Ένα από τα πιο παράδοξα φαινόμενα αυτής της θερμής μεταφοράς είναι ότι οι ορεινές περιοχές ενδέχεται να βιώσουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τα πεδινά. Η ψύχρα των θαλασσών, σε συνδυασμό με τους νοτιάδες, θα κρατήσει τις παράκτιες ζώνες στους 16–18 βαθμούς, ενώ την ίδια στιγμή περιοχές όπως η Πάρνηθα και ο Χορτιάτης, σε υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων, θα εμφανίσουν θερμοκρασίες ανάλογες ή και υψηλότερες από αυτές των αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνει το Weather Analysis, η θερμή εισβολή ενδέχεται να αποτελέσει την πρώτη του έτους που θα καταγράψει επισήμως 30άρι και θα καταστήσει αισθητή τη μετάβαση σε μια πρώιμη, έντονη ανοιξιάτικη περίοδο. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες όπως η νεφοκάλυψη και οι συγκεντρώσεις σκόνης ίσως μετριάσουν το θερμικό αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές.
Τέλος, το φαινόμενο της θερμότερης κορυφής σε σχέση με τα πεδινά, δεν παρατηρείται συχνά και αποδίδεται στην επίδραση των νοτιάδων που λειτουργούν ως ψυχρός μηχανισμός ψύξης στις παραθαλάσσιες περιοχές, διατηρώντας τις θερμοκρασίες χαμηλότερες σε σχέση με την ενδοχώρα.
Πηγή