
ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης ο πιο διαβόητες κακοποιός της Ελλάδας – Σήμερα είναι αγνώριστος
Ο Αλκέτ Ριζάι, μία από τις πλέον διαβόητες μορφές του ελληνικού ποινικού μητρώου, υπέβαλε αίτημα υφ’ όρων απόλυσης από τις φυλακές Δομοκού, μετά από πολυετή εγκλεισμό και ενώ έχει εκτίσει 21 χρόνια ποινής. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας ανέβαλε την εξέταση του αιτήματος για τις 6 Ιουνίου 2025, λόγω της προσωρινής μεταγωγής του στον Κορυδαλλό για διαδικαστικούς λόγους.
Το ποινικό παρελθόν και οι αποδράσεις που άφησαν εποχή
Ο Ριζάι έχει καταδικαστεί δις σε ισόβια για δολοφονίες, ενώ εκκρεμούν ποινές 25 ετών για επιπλέον εγκλήματα.
Από το 2003, που συνελήφθη για πρώτη φορά, έχει παραμείνει σχεδόν συνεχώς κρατούμενος, με εξαίρεση λίγους μήνες ελευθερίας μετά τις δύο θεαματικές αποδράσεις του με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.
Το 2006 και το 2009, οι φυγές του εξελίχθηκαν σε διεθνείς ειδήσεις, αποκαλύπτοντας τα σοβαρά κενά στο σωφρονιστικό σύστημα. Παράλληλα, έχει εμπλακεί σε δολοφονίες, υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες απειλές και εξεγέρσεις μέσα στις φυλακές, όπως το περιστατικό του 2010, όπου κρατούσε ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δηλώνοντας πως είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.
Η προσωπική ζωή μέσα από τα κάγκελα – Σχέσεις, επισκέψεις και νέα σελίδα
Από τη δεύτερη απόδραση και μετά, ο Ριζάι παρέμεινε κρατούμενος, διατηρώντας αρχικά δεσμό με τη Σούλα, η οποία είχε συμβάλει στην κινηματογραφική φυγή του με ελικόπτερο το 2009.
Η ίδια εξέτισε 27 μήνες κάθειρξης στις φυλακές Ελαιώνα. Η σχέση τους, ωστόσο, διακόπηκε και σήμερα στο πλευρό του βρίσκεται η Άντζελα, κάτοικος Καλλιθέας, η οποία τον επισκέπτεται τακτικά στον Δομοκό.
Όπως αποκαλύπτει η Espresso, οι δυο τους δηλώνουν παντρεμένοι, αν και ο Ριζάι δεν έχει πλέον το δικαίωμα αδειών λόγω αλλαγών στον σωφρονιστικό κώδικα – αλλαγές που συνδέθηκαν με την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα και εφαρμόστηκαν χωρίς διαχωρισμό στους πολυισοβίτες.
Παρότι ο Ριζάι έχει λάβει τέσσερις άδειες στο παρελθόν, σήμερα θεωρεί πως καλύτερα μια και καλή ελεύθερος, παρά ελεύθερος και κυνηγημένος.
Νομικά εμπόδια και καταγγελίες για άνιση μεταχείριση
Το νέο αίτημα αποφυλάκισης βασίζεται στη συμπλήρωση των απαιτούμενων χρόνων κράτησης και στις ευεργετικές διατάξεις του σχετικού νόμου. Ωστόσο, κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού καταγγέλλουν ότι η Εισαγγελία Λαμίας θέτει ως όριο τα 25 έτη για την υφ’ όρων απόλυση πολυισοβιτών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Εισαγγελίες της χώρας που αρκούνται στα 19 έτη.
Η πρακτική αυτή θεωρείται, όπως αναφέρεται (αρ. πρωτ. 11344/14-07-2023), αντισυνταγματική, ενώ αποδίδεται και σε πολιτικές ισορροπίες που σχετίζονται με τη μη διάκριση μεταξύ εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή τρομοκρατίας και άλλων κακουργημάτων.
Ποιος είναι τελικά ο Αλκέτ Ριζάι – Από τη Νέα Φιλαδέλφεια στα πρωτοσέλιδα
Ο Αλκέτ Ριζάι, γεννημένος το 1974 στην Αλβανία, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη δράση της ελληνικής αστυνομίας με υποθέσεις ναρκωτικών. Το 2003 πραγματοποίησε τη δολοφονία του Θανάση Κορωπιώτη, και το 2006 συνελήφθη σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Από τότε, οι αποδράσεις, οι καταδίκες και η διαρκής παρουσία του στον υπόκοσμο τον καθιστούν πρόσωπο με σταθερή προβολή. Μάλιστα, το 2012, συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ετοίμαζαν παράνομη μεταφορά ηρωίνης, κινητών και SIM στο κελί του. Παρά το γεγονός ότι εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ο Ριζάι παραμένει ενεργός παίκτης στο παρασκήνιο του ποινικού κόσμου, στοιχείο που αναδεικνύει τις δομικές αδυναμίες του συστήματος κράτησης. Το αν το επερχόμενο Συμβούλιο θα του ανοίξει τον δρόμο προς την ελευθερία ή αν θα συνεχίσει να παραμένει έγκλειστος, αποτελεί ζήτημα που θα κριθεί εντός των επόμενων μηνών.
Γιώργος Κοσκωτάς: Το σκάvδαλo του αιώνα, η σύλληψη και η αποφυλάκιση – Τι κάνει και πως είναι σήμερα
Ο Γιώργος Κοσκωτάς, που συνελήφθη πριν από αρκετά χρόνια, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, για το οικονομικό σκάνδαλο, έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, εκτός από τους στενούς συγγενείς του.
Όπως έχει υπογραμμίσει ο αδελφός του, Σταύρος Κοσκωτάς ο Γιώργος είναι πολύ καλά, δεν μένει πλέον στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό και δεν δραστηριοποιείται καθόλου εδώ. Κινείται μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής και δεν ανακατεύεται πολύ με επενδύσεις πλέον. Αυτό το κάνουν περισσότερο τα πέντε παιδιά του, η Σταυρούλα, ο Βασίλης, ο Κώστας, η Αγγελική και ο Αντρέας.
Ο Γιώργος Κοσκωτάς από τους πιο ισχυρούς Έλληνες
Μάλιστα, ο Γιώργος Κοσκωτάς έρχεται περιστασιακά στη χώρα μας, για λίγες μέρες, χωρίς να το φωνάζει και χωρίς να φαίνεται, αφού η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά του και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλει να επιστρέψει μόνιμα.
Οι πράκτορες του FBI δεν δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τον τραπεζίτη, το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου του 1988, που το κρύο ήταν αρκετά τσουχτερό.
Όταν τον πλησίασαν, ο πρώην πλέον τραπεζίτης κατάλαβε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και άπλωσε τα χέρια του, ενώ το βλέμμα του ήταν ωχρό.
Ξεφύσησε μια-δυο φορές και ανέπνεε ακανόνιστα, ενώ οι χειροπέδες που του πέρασαν πόναγαν τα παχουλά του χέρια και ο ίδιος είχε χάσει την αίσθηση του χρόνου, από την στιγμή που οι Ομοσπονδιακοί πράκτορες τον συνέλαβαν.
Ήταν ο τελευταίος του σταθμός, εκεί όπου κατέφυγε φυγόδικος από την Ελλάδα, μετά τα αποκαλυπτήρια του σκανδάλου με την Τράπεζα Κρήτης και έπειτα από μια σύντομη στάση στη Βραζιλία.
Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού, ιδιοκτήτης μιας τράπεζας που κανείς δεν κατάλαβε πώς κατέληξε στα χέρια του και μιας μηντιακής αυτοκρατορίας ήταν πλέον κρατούμενος.
Στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ έκαναν πάρτι, λίγες ώρες αργότερα, όταν η είδηση έγινε γνωστή, ενώ η εικόνα του Γιώργου Κοσκωτά πίσω από τα κάγκελα, ήταν το πιο καυτό θέμα των ημερών.
Μέσα σε εννιά χρόνια, ο Γιώργος Κοσκωτάς διέγραψε μια πορεία, που άλλοι θέλουν δεκαετίες για να την πραγματοποιήσουν.
Από διευθυντής συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης το 1979, έφτασε το 1984 να ελέγχει το 56% των μετοχών της και λίγο αργότερα το 82% και κανείς δεν τον ρώτησε πού βρήκε τα κεφάλαια για να αγοράσει τις μετοχές.
Ήδη από το 1982, ήταν και μηντιάρχης, ελέγχοντας έναν όμιλο, την περίφημη Γραμμή Α.Ε., που περιλάμβανε το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, την εφημερίδα Καθημερινή, την εφημερίδα 24 Ώρες-την έβγαλε στα πρότυπα της USA today με το πιο ακριβό και καλό χαρτί που υπήρχε-την Εβδόμη, τη Βραδυνή και έξι περιοδικά.
Η νύχτα της μεγάλης φυγής του Γιώργου Κοσκωτά
Όταν το 1987 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού, οι επιχειρήσεις του στο σύνολό τους, απασχολούσαν 4.000 εργαζόμενους.
Η γυναίκα του, Κάθι, κυκλοφορούσε με πανάκριβες βιζόν και κοσμήματα.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, η αποκαθήλωσή του δεν χρειάστηκε παρά λίγα 24ωρα για να εκφραστεί σε όλο της το μεγαλείο, ενώ αυτοί που μέχρι χθες τον προσκύναγαν, εξαφανίστηκαν.
Την νύχτα που έφυγε με το ιδιωτικό lear jet του Αργύρη Σαλιαρέλη από το Ανατολικό αεροδρόμιο, μπορεί και να ήταν σίγουρος ότι δύσκολα θα ξανάβλεπε τα φώτα της πρωτεύουσας.
Είχε φροντίσει να έχει χρήματα, πολλά χρήματα, για να μη χρειαστεί να δουλέψει ξανά και η Βραζιλία όπου κατέφτασε αρχικά, ήταν μάλλον η ιδανική χώρα για να κρυφτεί.
Μόνο που πολύ γρήγορα αποφάσισε ότι δεν του άρεσε και έτσι ρίσκαρε ένα ταξίδι στην Αμερική, τη χώρα που πάντα λάτρευε για να κάνει εκεί μια νέα αρχή.
Δεν υπολόγισε ότι ήταν πολύ νωρίς για να τον έχουν ξεχάσει και έτσι ακολούθησε την προδιαγεγραμμένη μοίρα του.
Πηγή