
Ανακαλείται Ελληνικό Ελαιόλαδο – Είναι μολυσμένο με φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα
Ελληνικό ελαιόλαδο ανακάλεσαν από την αγορά οι αρχές της Δανίας, καθώς βρέθηκε υψηλή ποσότητα από φυτοφάρμακο.
Ειδικότερα, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας ενημέρωσε τους καταναλωτές, πως μετά από αναλύσεις σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, βρέθηκε υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων.
Επίσης, οι Δανικές αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) με ένδειξη κινδύνου για τους καταναλωτές, σοβαρός.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στο RASFF, στο ελαιόλαδο εντοπίστηκε η Μη εγκεκριμένη ουσία chlorpyrifos σε ελαιόλαδο από την Ελλάδα.
Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο GAEA Classic, που ανακλήθηκε από όλα τα σουπερμάρκετ της χώρας από την εταιρεία Haugen.
Οι αρχές της Δανίας καλούν τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει ή να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Στο προϊόν βρέθηκε πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακο chlorpyrifos. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνδυνος για την υγεία. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι καταναλωτές να μην έχουν υψηλή πρόσληψη φυτοφαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το ελαιόλαδο GAEA, πωλείται στη χώρα μας τόσο από μικρές, όσο και μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Ποιο ελαιόλαδο ανακαλείται
GAEA Classic Αυθεντικό ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Καθαρή περιεκτικότητα: 500 ml
Ημερομηνία Best before: 08/07/2025
Αριθμός παρτίδας: L4008
Barcode EAN: 5201671000015
Ανάκληση ελαιολάδου λόγω εντοπισμού φυτοφαρμάκου
Το εν λόγω φυτοφάρμακο είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες και σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει δυνητικές γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, αλλά παρά τις απαγορεύεις, έχει εντοπιστεί σε αρκετά τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), έχει χτυπήσει “καμπανάκι” αρκετές φορές.
Τον Οκτώβριο του 2023, οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή, θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές.
Μην το καταναλώσετε ποτέ: Πετάξτε αμέσως το ελαιόλαδο από την κουζίνα σας μόλις δείτε μέσα αυτή την λεπτομέρεια
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας και δεν είπε από κανένα σπίτι, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πότε είναι καιρός να το …αποχαιρετήσετε.
Αν πιστεύετε ότι το λάδι δεν χαλάει, κάνετε λάθος…Ακόμα κι αν είναι υψηλής ποιότητας, το ελαιόλαδο μπορεί να ταγγίσει, όπως και άλλα λίπη που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα.Όσοι δε, δεν είναι τακτικοί καταναλωτές ελαιολάδου, θα μπορούσαν εύκολα να παραβλέψουν τα πρώτα σημάδια υποβάθμισης του ελαιολάδου.
Φρέσκο άρωμα
Ενώ η μυρωδιά του φρέσκου ποιοτικού ελαιολάδου μπορεί να μοιάζει με αυτή του γρασιδιού, μερικές φορές με έναν υπαινιγμό φρουτωδών αρωμάτων, μόλις αρχίσει να χάνει την ποιότητά του, η φρεσκάδα του αρώματος του εξασθενεί επίσης και σταδιακά βυθίζεται σε μια μυρωδιά μούχλας που μπορεί να μοιάζει ακόμη και με απωθητικές χημικές οσμές. Μην περιμένετε, ξεφορτωθείτε το μόλις αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια αλλαγής.
Το ταγγισμένο λάδι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και η] έντασή τους θα είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό αλλοίωσης του λαδιού.
Κόντρα στο φως
Εάν έχετε κακή αίσθηση της όσφρησης, μπορείτε επίσης να βασιστείτε στα μάτια σας. Το φρέσκο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο θα είναι διαυγές χωρίς θολότητα και το χρώμα του θα πρέπει να είναι σαν χρυσο-πράσινη ελιά. Ωστόσο, μόλις αρχίσει να αλλοιώνετε, αρχίζει να αλλάζει χρώμα σε πιο σκούρο πράσινο και αργότερα σε καφέ. Ώρα να του πείτε…αντίο!
Οι κατασκευαστές ξέρουν τι γράφουν
Επίσης, ρίξτε μια καλή ματιά στην ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ετικέτα. Οι κατασκευαστές που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων γνωρίζουν πόσο καιρό το λάδι τους θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση.
Η σωστή αποθήκευση θα βοηθήσει
Το ελαιόλαδο δεν είναι φθηνό, οπότε σίγουρα θέλουμε να φροντίσουμε για τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής του. Εδώ είναι οι βασικοί κανόνες.
Αποθηκεύστε το λάδι σε σκοτεινό περιβάλλον – μπορεί να είναι ένα ντουλάπι, ή κάτι παρόμοιο. Εάν θέλετε να το έχετε διαθέσιμο στον πάγκο, είναι καλύτερο να ρίξετε λίγο σε ένα ειδικό δοχείο και να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο μακριά από το φως της ημέρας και σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία θα είναι ιδανικά μεταξύ 15 και 20 ° C.
Ποτέ μην ξεχάσετε να κλείσετε το μπουκάλι πολύ καλά, έτσι ώστε να μην πάρει πολύ αέρα.
Εάν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το λάδι θα διαρκέσει για όλο το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία.
Πηγή