
Την έχουν πατήσει χιλιάδες: Αν δεις αυτήν την εικόνα, ο Gmail λογαριασμός σου έχει χακαριστεί
Το Gmail και γενικότερα ο λογαριασμός Google, στον οποίο ενσωματώνονται πλήθος διαδικτυακών υπηρεσιών (Google Drive, YouTube, Google Maps κ.λπ.), αποτελούν πρωταρχικό στόχο κυβερνοεπιθέσεων. Περιέχουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, οικονομικά δεδομένα και ιστορικό δραστηριότητας που μπορούν να αξιοποιηθούν κακόβουλα.
Ένα αθώο κλικ, μια επισφαλής εγκατάσταση εφαρμογής ή η αποδοχή ψεύτικου συνδέσμου μπορεί να είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε παραβίαση του λογαριασμού.
Η Google παρακολουθεί τον λογαριασμό σου για ύποπτες κινήσεις
Παρά τις συνεχείς απειλές, η Google έχει ενεργοποιήσει εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας, που παρακολουθούν τον λογαριασμό σου 24/7. Ο στόχος είναι να εντοπιστούν ύποπτες δραστηριότητες και μη εγκεκριμένες ενέργειες εγκαίρως, προτού προκληθούν ζημιές.
Αν για παράδειγμα υπάρξει:
Αλλαγή e-mail ανάκτησης (recovery email)
Απενεργοποίηση ή τροποποίηση της ταυτοποίησης δύο παραγόντων (2FA)
Αλλαγή αριθμού κινητού τηλεφώνου
Παραχώρηση πρόσβασης σε τρίτες εφαρμογές
…η Google σε ενημερώνει άμεσα, ενώ στον λογαριασμό σου θα εμφανιστεί προειδοποίηση με κόκκινο σταυρό και σύνοψη των αλλαγών που ενδέχεται να μην έκανες εσύ.
Αναγνώρισε τα σημάδια παραβίασης
Ανάμεσα στις ειδοποιήσεις που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
Αλλαγές στον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων
Καταχώριση άγνωστου αριθμού ανάκτησης
Παραχώρηση δικαιωμάτων σε άγνωστες εφαρμογές
Δραστηριότητα από άγνωστες τοποθεσίες ή συσκευές
Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να αναλάβεις δράση άμεσα, αλλάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης και επανελέγχοντας τα στοιχεία ασφαλείας.
Ειδική φόρμα για μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές
Η Google διαθέτει και ειδική φόρμα αναφοράς, στην οποία μπορείς να δηλώσεις ύποπτες ή μη εγκεκριμένες συναλλαγές με κάρτες που έχεις συνδέσει στον λογαριασμό σου, π.χ. για αγορές στο Google Play ή σε συνδρομητικές υπηρεσίες.
Η ασφάλεια ξεκινά από τον χρήστη
Παρόλο που η Google εφαρμόζει ισχυρά μέτρα προστασίας, σε πολλές περιπτώσεις η παραβίαση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Για τον λόγο αυτό:
Απόφυγε ύποπτα links και επισφαλείς εφαρμογές
Ενεργοποίησε την επαλήθευση δύο βημάτων
Έλεγξε τακτικά τις ρυθμίσεις ασφαλείας στον λογαριασμό σου
Μην αγνοείς τα προειδοποιητικά μηνύματα της Google
Η πρόληψη είναι το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στις ψηφιακές απειλές – και η επαγρύπνηση είναι το πρώτο βήμα για την ασφάλεια των προσωπικών σου δεδομένων.
Πηγή