Άγιος Παΐσιος: Όταν… εμφανίστηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι κι όλοι έλεγαν πως έσωσε την Ραφήνα – Το σπάνιο καρέ που έγινε Viral 7 χρόνια μετά

April 19, 2025

Άγιος Παΐσιος: Όταν… εμφανίστηκε στην πυρκαγιά στο Μάτι κι όλοι έλεγαν πως έσωσε την Ραφήνα – Το σπάνιο καρέ που έγινε Viral 7 χρόνια μετά



Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924–1994) αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή. Η πνευματική του πορεία, η ταπείνωση και η σοφία του συγκίνησαν και καθοδήγησαν πλήθος πιστών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε επίσημα την αγιότητά του το 2015, επισφραγίζοντας την τιμή και την αγάπη που του έδειχνε ήδη ο λαός.

Μια ζωή αφιερωμένη στον Θεό και τον άνθρωπο

Ο Παΐσιος γεννήθηκε το 1924 και από νεαρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση στην πνευματική ζωή. Αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό, ζώντας ασκητικά στο Άγιον Όρος. Η ζωή του χαρακτηριζόταν από αυστηρή νηστεία, προσευχή και αδιάκοπη προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Η διδασκαλία του Παΐσιου ξεχώριζε για τον απλό, καθημερινό λόγο του, που όμως μετέφερε βαθιά νοήματα. Δεν ήταν θεολόγος της θεωρίας, αλλά της πράξης και της αγάπης. Οι κουβέντες του γέμιζαν ελπίδα, παρηγοριά και φως όσους τον επισκέπτονταν στο κελί του.

Χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν στον Άγιο Παΐσιο πνευματικό στήριγμα, είτε τον συνάντησαν προσωπικά είτε γνώρισαν τα λόγια του μέσα από βιβλία και μαρτυρίες. Η ζωή του αποτελεί πρότυπο για όσους αναζητούν ειλικρινή σχέση με τον Θεό και τον πλησίον.

Η ζωή του Άγιου Παΐσιου

Γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, λίγο πριν τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου μεγάλωσε με βαθιά πίστη και αγάπη για τον Χριστό. Από μικρός ένιωσε τον πόθο για τον μοναχισμό, ενώ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ξεχώριζε για την ταπείνωση και την προσευχή του.

Το 1953 έγινε μοναχός στο Άγιον Όρος, όπου έζησε με αυστηρή άσκηση, νηστεία και συνεχή προσευχή. Το πιο γνωστό κελί του ήταν στην Παναγούδα, κοντά στη Μονή Κουτλουμουσίου. Εκεί δεχόταν πλήθος προσκυνητών, απλών ανθρώπων και πνευματικών αναζητητών, στους οποίους πρόσφερε λόγο παρηγορητικό, διακριτικό και γεμάτο σοφία.

Ο Άγιος Παΐσιος δεν έκανε διακρίσεις. Άκουγε τον πόνο του κάθε ανθρώπου με αγάπη και κατανόηση. Συχνά έδινε πνευματικές συμβουλές μέσα από απλές ιστορίες, παραβολές και προσωπικά βιώματα. Πολλοί του αποδίδουν προφητικά χαρίσματα και θαυματουργικές παρεμβάσεις, τόσο εν ζωή όσο και μετά την κοίμησή του.

Εκοιμήθη στις 12 Ιουλίου 1994 στη Μονή Σουρωτής, όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Η αγιότητά του αναγνωρίστηκε επισήμως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2015, και η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο στις 12 Ιουλίου.

Ο Άγιος Παΐσιος παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για χιλιάδες πιστούς. Οι διδαχές του, γεμάτες αγάπη, ταπείνωση και αληθινή πίστη, συνεχίζουν να φωτίζουν τις ψυχές όσων τον επικαλούνται με πίστη.

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, εκτός από την ταπείνωση και την προσευχή του, έγινε ευρέως γνωστός και για τα θαύματα που του αποδίδονται, τόσο εν ζωή όσο και μετά την κοίμησή του. Οι μαρτυρίες είναι αμέτρητες και προέρχονται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, μορφώσεως και κοινωνικής θέσης, που τον πλησίασαν με πίστη και βίωσαν κάτι μοναδικό.

Με αφορμή τη σειρά «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» που προβλήθηκε στο Mega με τεράστια επιτυχία ήρθαν στο προσκήνιο άγνωστες λεπτομέρειες για τον βίο του μοναχού. Μία ακόμη φωτογραφία που έγινε Viral 7 χρόνια μετά είναι αυτή που δείχνει τον Άγιο να κάθεται σε ένα παγκάκι στο Μάτι όταν ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά. Για πολλούς χρήστες στο διαδίκτυο ο άγιος έσωσε την Ραφήνα και τα 600 παιδιά ενώ παράλληλα υπάρχουν ενστάσεις όσον αφορά τον τραγικό απολογισμό αφού αρκετοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν το ότι είναι εκείνος εκ του τραγικού αποτελέσματος.

Άγιος Παΐσιος: «Αν θέλεις κάτι να νιώσεις τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν πρέπει να κάνεις τίποτε άλλο εκτός από ένα πράγμα μόνο…»

Ο Άγιος Παΐσιος ανέφερε κατά τη διάρκεια της ζωής του πολλά και σημαντικά πράγματα κι ένα απ’ αυτά αφορούσαν εμάς τους ανθρώπους φυσικά κι ότι πρέπει να κάνουμε τη Μεγάλη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο Άγιος Παΐσιος στάθηκε, όσο ζούσε, στο γεγονός ότι τη συγκεκριμένη ημέρα, για να νιώσουμε κάτι, τότε θα πρέπει να κάνουμε ένα μόνο πράγμα.

Η μεγάλη αποκάλυψη που κάνει ο Άγιος Παΐσιος για όλους μας – Δείτε αναλυτικά

Άγιος Παΐσιος:

«Τη Μεγάλη Παρασκευή, αν θέλει κάποιος να νıώσει κάτι, δεν πρέπει να κάνει τίποτε άλλο εκτός από προσευχή»

– Γέροντα, πως μπορεί να ζήση κανείς πνευματικά τις γιορτές;

– Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νού μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες.

Να σκεφτόμαστε τα γεγονότα της κάθε άγιας ημέρας (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα κ.λπ.) και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό.

Έτσι θα γιορτάζουμε με πολλή ευλάβεια κάθε γιορτή.

Οι κοσμικοί ζητούν να καταλάβουν τα Χριστούγεννα με το χοιρινό, το Πάσχα με το αρνί, τις Αποκριές με το κομφετί.

Οι αληθινοί μοναχοί όμως κάθε μέρα ζουν τα θεία γεγονότα και αγάλλονται συνέχεια.

Κάθε εβδομάδα ζουν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ζουν την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή τα Πάθη του Χριστού, και κάθε Κυριακή το Πάσχα, την Ανάσταση.

Τι, θα πρέπη να έρθη η Μεγάλη Εβδομάδα, για να θυμηθή κανείς τα Πάθη του Χριστού;

Πρέπει να έρθη το Πάσχα με το αρνί, για να καταλάβω το «Χριστός ανέστη» σαν τους κοσμικούς;

Ο Χριστός τι είπε;

«Έτοιμοι γίνεσθε» είπε.

Δεν είπε, «ετοιμασθήτε τώρα!»

Από την στιγμή που λέει ο Χριστός, «έτοιμοι γίνεσθε», πρέπει ο άνθρωπος, και ιδίως ο μοναχός, να είναι έτοιμος συνέχεια.

Να μελετά και να ζη τα θεία γεγονότα συνέχεια.

Όταν κανείς μελετά τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθή και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθή.

Έπειτα στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να…παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψάλλονται.

Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζη τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται.

Στην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη.

Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή.

Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδομάδα έχουν δουλειές.

Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές.

«Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μία νύφη!»…

Δεν κάνει!

Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι.

Όπως και μετά το Αγγελικό Σχήμα η εβδομάδα της ησυχίας που ακολουθεί, βοηθάει, γιατί ποτίζει η θεία Χάρις την ψυχή και καταλαβαίνει ο μεγαλόσχημος τι έγινε, έτσι και στις γιορτές η ησυχία πολύ βοηθάει.

Μας δίνεται περισσότερη ευκαιρία να ξεκουρασθούμε λίγο, να μελετήσουμε και να προσευχηθούμε.

Θα έρθη ένας καλός λογισμός, θα εξετάσουμε τον εαυτό μας, θα πούμε λίγο την ευχή και θα νιώσουμε έτσι κάτι από το θείο γεγονός της ημέρας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: