Έρευνα έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση κοτόπουλου εγκυμονεί κινδύνους

April 25, 2025
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η υπερβολική κατανάλωση κοτόπουλου ενδέχεται να είναι επικίνδυνη

19 μπουκιές την εβδομάδα… μπορεί να σε σκοτώσουν: Επιστήμονες προειδοποιούν για πασίγνωστο υγιεινό φαγητό που τρώμε όλοι κάθε βδομάδα



Αν και θεωρείται ευρέως ως η πιο υγιεινή επιλογή κρέατος και η πιο δημοφιλής πρωτεΐνη στην Αμερική, νέα έρευνα από την Ιταλία θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη για το κοτόπουλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας στην Ιταλία, άτομα που καταναλώνουν περισσότερες από 300 γραμμάρια κοτόπουλου την εβδομάδα —περίπου 19 μπουκιές ή τέσσερις μερίδες— έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρκίνους του πεπτικού συστήματος. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για τους άνδρες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Τι έδειξε η σχετική έρευνα σε ενήλικα άτομα

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, βασίστηκε σε δεδομένα από 4.869 ενήλικες, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε για 19 χρόνια. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και άλλους δημογραφικούς παράγοντες μέσω συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων. Καταγράφηκαν επίσης το βάρος, το ύψος και η αρτηριακή πίεση τους.

Η κατανάλωση κρέατος ταξινομήθηκε σε τέσσερα επίπεδα, ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, πουλερικών και συνολικού κρέατος. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, 1.028 από τους συμμετέχοντες απεβίωσαν. Από την ποσότητα κρέατος που κατανάλωναν εβδομαδιαίως, το 41% ήταν λευκό κρέας και το 29% από αυτό ήταν κοτόπουλο.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση άνω των 300 γραμμαρίων κοτόπουλου την εβδομάδα σχετίζεται με 27% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 100 γραμμάρια. Επιπλέον, οι άνδρες που κατανάλωναν αυτή την ποσότητα είχαν 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του πεπτικού σε σύγκριση με άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο από 100 γραμμάρια. Για τον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος ήταν 2,27 φορές μεγαλύτερος.

Οι λόγοι για αυτή τη σύνδεση παραμένουν ασαφείς, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι το υπερβολικό ψήσιμο του κοτόπουλου μπορεί να παράγει μεταλλαξιογόνες ουσίες ή ότι η διατροφή και ο τρόπος εκτροφής των κοτόπουλων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι το κοτόπουλο μπορεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες από φυτοφάρμακα και ορμόνες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ενδέχεται να οφείλονται σε ορμονικούς παράγοντες, όπως τα οιστρογόνα, ή και σε διατροφικές συνήθειες, καθώς οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν μικρότερες μερίδες και πιο υγιεινά τρόφιμα.

Παρότι η μελέτη εντόπισε αυξημένο κίνδυνο από την κατανάλωση κοτόπουλου, σημείωσε επίσης ότι το κόκκινο κρέας σχετίζεται περισσότερο με θανάτους από μη πεπτικούς καρκίνους. Ωστόσο, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν περιορισμούς στη μελέτη, όπως η έλλειψη δεδομένων για το είδος κοπής ή τον τρόπο μαγειρέματος του κοτόπουλου και η απουσία στοιχείων για τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για παρατηρητική μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδείξει αιτιακή σχέση, παρά μόνο πιθανές συσχετίσεις.

Παρότι η κατανάλωση κοτόπουλου θεωρείται επί χρόνια πιο υγιεινή από το κόκκινο κρέας, η νέα αυτή μελέτη προκαλεί ερωτήματα και εντείνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: