Αυτό είναι το ψάρι που απαγορεύεται να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

April 27, 2025

Αυτό είναι το ψάρι που απαγορεύεται να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς



Η τακτική κατανάλωση ψαριών αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, με τους ειδικούς να συστήνουν την κατανάλωση περίπου 350 γραμμαρίων την εβδομάδα. Τα ψάρια είναι πλούσια σε πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, σελήνιο, χολίνη και βιταμίνη D, συμβάλλοντας σημαντικά στη γενικότερη υγεία.

Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί να ενισχύσει την κοινωνικότητα, την ευγένεια και τη φιλικότητα των παιδιών.

Κατανάλωση ψαριών στα παιδιά: Τι να προσέξετε

Οι διατροφικές οδηγίες επισημαίνουν ότι τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ειδών ψαριού, λόγω της πιθανής παρουσίας υδραργύρου, ενός επικίνδυνου περιβαλλοντικού ρύπου.

Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, ειδικά σε έμβρυα και μικρά παιδιά, προκαλώντας καθυστέρηση στη μάθηση και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει τον υδράργυρο στις δέκα πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες για την ανθρώπινη υγεία.

Οι συστάσεις για την κατανάλωση τόνου και μεγάλων ψαριών

Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Δανίας συνιστά να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως τόνος και λούτσος, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Μάλιστα, προτείνεται αποχή ακόμα και από τον κονσερβοποιημένο τόνο, καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου σε σχέση με το μικρό σωματικό βάρος των παιδιών.

Κονσέρβα τόνου: Διατροφική αξία και προβληματισμοί

Η κονσέρβα τόνου παραμένει ένας δημοφιλής και οικονομικός τρόπος πρόσληψης πρωτεΐνης, με ένα κουτί να περιέχει περίπου 40 γραμμάρια πρωτεΐνης και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Ωστόσο, ανεξάρτητες έρευνες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) αποκάλυψαν ότι όλα τα δείγματα κονσερβών τόνου περιείχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα υδραργύρου. Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters προειδοποιεί ότι, παρά τη μείωση του υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στον τόνο παρέμειναν σταθερές από το 1971 έως το 2022.

Ποιες επιλογές είναι ασφαλέστερες

Γενικά, οι κονσέρβες που παρασκευάζονται από μικρότερα ψάρια τόνου έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου σε σύγκριση με προϊόντα από μεγάλο ή λευκό τόνο, τα οποία είναι πιθανό να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες.

Για τη διατροφή των παιδιών, η Αρχή της Δανίας προτείνει πιο ασφαλείς επιλογές ψαριών, όπως γλώσσα και μπακαλιάρο, τα οποία συνδυάζουν υψηλή διατροφική αξία με χαμηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ουσίες.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: