Επεξεργασμένα τρόφιμα: Έχουν μπει στη ζωή μας και προκαλούν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας

April 28, 2025

Λίγες μπουκιές από αυτά τα φαγητά…μπορούν να σε σκοτώσουν κι εσύ τα τρως σχεδόν κάθε μέρα – Χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο – Μελέτη ΣΟΚ



Μια εκτενής παγκόσμια μελέτη αναδεικνύει την άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της αύξησης των πρόωρων θανάτων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες παγκόσμιες παρεμβάσεις στη διατροφή. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Σημαντική αύξηση πρόωρων θανάτων λόγω υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Μελέτη, που παρουσιάστηκε στο American Journal of Preventive Medicine, συνδέει άμεσα την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) με την αύξηση πρόωρων θανάτων σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα UPF, όπως αναφέρεται, είναι βιομηχανικά προϊόντα έτοιμα για κατανάλωση ή θέρμανση, που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου φυσικά τρόφιμα.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Eduardo Augusto Fernandes Nilson, δήλωσε: «Τα UPFs επηρεάζουν την υγεία πέρα από τις μεμονωμένες επιπτώσεις της υψηλής περιεκτικότητας σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά (…) επιτρέποντας μια συνολική εκτίμηση της επίδρασης της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία». Η μελέτη κατέδειξε ότι κάθε 10% αύξηση της πρόσληψης UPF στη διατροφή συνδέεται με 3% αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Εκτενείς συνέπειες στην παγκόσμια υγεία

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το 2018 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν 124.000 πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στην κατανάλωση UPF, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018/19 οι σχετικοί θάνατοι άγγιξαν τους 17.781. Τα UPF έχουν συνδεθεί με 32 διαφορετικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτη, ορισμένους τύπους καρκίνου και κατάθλιψη.

Η μελέτη υπογράμμισε για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα ότι η αποδιδόμενη θνησιμότητα από UPF είναι σημαντική σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πρότεινε ως προτεραιότητα την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων. Ο Dr. Nilson τόνισε: «Αρχικά εκτιμήσαμε μια γραμμική συσχέτιση μεταξύ του διατροφικού μεριδίου των UPFs και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, έτσι ώστε κάθε 10% αύξηση της συμμετοχής των UPFs στη διατροφή να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 3%».

Ανάγκη για άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις

Ο Dr. Nilson επισήμανε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος η κατανάλωση UPF είναι ήδη υψηλή αλλά σχετικά σταθερή για πάνω από μια δεκαετία, στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος η κατανάλωση αυξάνεται συνεχώς». Αυτό το δεδομένο αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσες πολιτικές που θα αποτρέπουν τη διάδοση αυτών των προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα που στηρίζονται σε φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην ανάλυση δείχνει ότι το ποσοστό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσε να αποτραπεί μέσω της μείωσης της κατανάλωσης UPF κυμαίνεται από 4% σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση έως σχεδόν 14% σε χώρες με υψηλή κατανάλωση.

Μόλις κυκλοφόρησε: Τέλος εποχής για τα κατεψυγμένα τρόφιμα Μπάρμπα Στάθης μετά από 55 χρόνια, «σεισμός» στην αγορά

Η συμφωνία εξαγοράς μεταξύ του ομίλου Ideal και της Vivartia, που αφορά την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στον κλάδο των τροφίμων. Η Μπάρμπα Στάθης, κορυφαία εταιρεία στον τομέα των κατεψυγμένων λαχανικών, διαθέτει μερίδιο αγοράς άνω του 50%, ενώ είναι ιδιαίτερα δυνατή στις έτοιμες σαλάτες και τις κατεψυγμένες ζύμες.

Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικών κινήσεων της Vivartia και του fund CVC, οι οποίες περιλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις και μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως η πρόσφατη επιστροφή της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Εθνική Τράπεζα και η μελλοντική χρηματοδότηση της ΔΕΗ για την απόκτηση μετοχών.

Οικονομικές Επιδόσεις 2023

Ο Όμιλος Μπάρμπα Στάθης κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα:

Πωλήσεις: €223,3 εκατ., αυξημένες κατά €17,8 εκατ. (+8,7%).

EBITDA: €33,4 εκατ., αύξηση +16,4%.

Καθαρά Κέρδη: €14,1 εκατ., από €12,4 εκατ. το 2022.

Η ανάπτυξη αποδίδεται κυρίως στην επιτυχημένη πορεία του κλάδου κατεψυγμένων ζυμών και στην πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας ενσωματώθηκαν για τον τελευταίο μήνα του έτους.

Επιδόσεις ανά Εταιρεία

Μπάρμπα Στάθης (μητρική):

Πωλήσεις: €108,8 εκατ., αύξηση +2,4%.

EBITDA: €12,2 εκατ., μείωση -6,8%, λόγω απορρόφησης κοστολογικών αυξήσεων για τη στήριξη παραγωγών και καταναλωτών.

Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ:

Πωλήσεις: €134,7 εκατ., αύξηση +12,2%.

EBITDA: €20,8 εκατ., αύξηση +41,3%, κυρίως λόγω αυξημένων εξαγωγών.

Χρηματοοικονομικά Στοιχεία

Χρηματικά Διαθέσιμα: €21,3 εκατ. (Όμιλος), €7,1 εκατ. (μητρική).

Δανεισμός: Μειωμένος σε €124,8 εκατ. (Όμιλος) και €89,1 εκατ. (μητρική).

Διανομή Μερίσματος: €5 εκατ. στη Frozen Holdings, μητρική της Μπάρμπα Στάθης.

Ομολογιακό Δάνειο: Εγγύηση για έκδοση €50 εκατ. από τη μητρική εταιρεία.

Η συμφωνία ενισχύει τη θέση της Μπάρμπα Στάθης στην αγορά και δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υπό την ομπρέλα του νέου ομίλου, με έμφαση στην καινοτομία και την επέκταση των δραστηριοτήτων.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: